Τα καρα… της αγαπης και το εθιμο των Αγιων Θεοδωρων

Μπορεί η τεχνολογία να έχει μπει στη ζωή μας, η τηλεόραση να μας έχει μετατρέψει σε πλανητικό χωριό όμως ο τρόπος ζωής πολλά ήθη και έθιμα παραμένουν ακόμη αναλλοίωτα, αποτελώντας τον λαϊκό πολιτισμό που λέγεται ότι αποτελεί τον καθρέπτη ενός λαού μέσω του οποίου εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα…

Τα ήθη και τα έθιμα μας συνδέουν με τη διαδρομή όλων εκείνων που έζησαν και λειτουργούν ως άγραφοι νόμοι στους σταθμούς της ανθρώπινης ζωής.

Καθώς η ζωή κυλάει σήμερα με γοργούς ρυθμούς πολλά από τα έθιμα και τις παραδόσεις έχουν αδρανήσει. Οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντα άλλαξαν και η πρόοδος ήρθε αντιμέτωπη με την παράδοση. Παρόλα αυτά όμως αρκετά από τα ήθη και έθιμα κατάφεραν και επιβίωσαν και έτσι σε αρμονική συνέχεια του παρελθόντος, το σήμερα κρατάει ολοζώντανα αγαπημένα έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά.

Όπως το έθιμο των Αγίων Θεοδώρων που εδώ και χρόνια οι νέοι της Αιγείρου, και όχι μόνον εφόσον πρόκειται για έθιμο της Θράκης, αναβιώνουν.

Το έθιμο

Σύμφωνα με αυτό, το βράδυ της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων, νέοι «κλέβουν» αντικείμενα από τις αυλές των ελεύθερων κοριτσιών, πόρτες, γλάστρες, ό,τι μπορούν να βρουν και μπορούν να το μεταφέρουν. Παλιότερα όπως λέγεται γνωρίζοντας τις συμπάθειες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών μετέφεραν την πόρτα του κοριτσιού στο σπίτι του αγοριού που ενδιαφέρονταν για αυτή.

Σήμερα οι πόρτες μεταφέρονται στην πλατεία και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες αποτελούν το διάκοσμο για τα δένδρα της..

«Οι δράστες» του εγχειρήματος ξεκινούν την εργασία τους τα μεσάνυχτα για να μη τους πάρουν είδηση οι νοικοκυραίοι και τελειώνουν στις τέσσερις το πρωί.

Όπως δηλώνουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες ορισμένοι κάτοικοι κρύβουν τα αντικείμενα που πιστεύουν ότι θα τους πάρουν και ακόμα -ακόμα κάποιοι καιροφυλακτούν και μόλις τους πάρουν είδηση βγαίνουν και τους φωνάζουν.

Οι περισσότεροι όμως κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και όταν ξυπνούν το πρωί ψάχνουν να βρουν την πόρτα τους ή την πλατφόρμα τους Φυσικά και τη βρίσκουν στην πλατεία.

Και του χρόνου παιδιά…

Ο τόπος μας είναι γεμάτος από έθιμα και παραδόσεις που διατηρήθηκαν ως κατάλοιπα διαμέσου των αιώνων μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τείνουν να εκλείψουν, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να τα τηρούμε με ιδιαίτερο ζήλο και να μην ξεχνάμε ότι η εξαφάνισή τους συνεπάγεται απώλεια βασικών στοιχείων του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας.

Για αυτό να είστε καλά εσείς και να συνεχίζετε… Κι ας ταλαιπωρούνται κάποιοι την επόμενη ημέρα για να μεταφέρουν τα «κλοπιμαία»… πίσω…

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.