Τα Ισναφια ζωντανεψαν ξανα στην Ξυλαγανη (+Video)

Με την σύμπραξη των συλλόγων της με την ελπίδα πως θα αποτελέσουν ξανά ετήσια παράδοση της Καθαράς Δευτέρας

Αναβίωσαν, σχεδόν μετά από μια δεκαετία, τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή, με τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των Επαγγελματιών της Ξυλαγανής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Το έθιμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930.

Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες του χωριού, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι μασκαράδες.

Το έθιμο ατόνησε μετά την δεκαετία του 60, παρόλο που αναβίωνε κατά καιρούς για μερικά χρόνια για να ατονήσει ξανά, όμως τώρα, με την σύμπραξη όλων των συλλόγων, και την ενθουσιώδη συμμετοχή που είχε φέτος ο κόσμος, ελπίζουν πως θα μπορέσει να έχει διάρκεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.