Τα φωτα στο περιβαλλον και την ποιοτητα ζωης

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής της περιόδου 2007-2010, μετά την ψήφισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ.79/2008 απόφαση, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Απριλίου 2008. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής http://www.komotini.gr και έντυπα από την γραμματεία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού διοργανώνονται τρεις συναντήσεις «Κοινωνικού Διαλόγου επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής» από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το βράδυ της Τρίτης έλαβε χώρα η πρώτη, η οποία κινήθηκε στο θεματικό πεδίο περιβάλλον – ποιότητα ζωής, με ομιλητές το δήμαρχο Δημήτρη Κοτσάκη, τον πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Διονύση Χιόνη (στο ΔΟΣΑ φιλοξενήθηκε η συνάντηση), τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθη Κεφαλίδη και την πρόεδρο της ΔΕΑΚΟ Φελίνα Καζάκου.

Ακολούθησε χθες το βράδυ συζήτηση για το θεματικό πεδίο κοινωνική πολιτική – παιδεία και σήμερα θα συζητηθεί το θεματικό πεδίο τοπική οικονομία – απασχόληση. Στην πρώτη εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι αντιδήμαρχοι του δήμου και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κυμπαρίδης, εκπρόσωποι της Οικολογικής Ομάδας, πολιτιστικών συλλόγων, ελάχιστοι απλοί πολίτες, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης κ. Εμίνογλου. Από τις περισσότερες παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν από πολίτες που δεν είχαν προηγούμενα διαβάσει το σχέδιο εξηγήθηκε ότι ήδη αυτές περιλαμβάνονται.

Ο κ. Κοτσάκης εξήγησε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλλει τις προτάσεις του, όπως επίσης οι θεσμικοί φορείς της πόλης, με στόχο να παρουσιαστούν οι προτάσεις τους αλλά και οι προτάσεις του δήμου. «Όλες οι προτάσεις θα ενταχθούν στην πρόταση του επιχειρησιακού σχεδίου, η οποία στην επόμενη φάση της θα περάσει από τη φάση της επεξεργασίας των τρόπων χρηματοδότησης. Αυτό που οραματίζομαι είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ν’ αλλάξει τρόπο σκέψης και δομές λειτουργίας. Πρέπει να φύγει μπροστά, είναι η άμεση πολιτική εξουσία, η εξουσία της διπλανής πόρτας και μέσα σ’ αυτή τη συλλογιστική των αλλαγών θα πρέπει όλοι να μετέχουν σαν δημότες στο σχεδιασμό του δήμου.

Ο δήμος είναι το σπίτι μας κι όπως λειτουργούμε στο σπίτι μας με οικογενειακό προγραμματισμό θα πρέπει να το κάνουμε και στο δήμο. Μόνο μέσα από την κοινωνική συμμετοχή, μέσα από το διάλογο με τους φορείς θα καταλάβουν οι δημότες τις διάφορες κατευθύνσεις που θέλουμε να δώσουμε στο δήμο, θα δουν τα προβλήματα χρηματοδότησης γιατί είναι δυνατό να τεθούν διάφορες προτάσεις.

Οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν τις δυνατότητες που έχουμε είτε μέσα από διαδικασίες εθνικών προγραμμάτων είτε ευρωπαϊκών και να λειτουργήσουν ως κοινωνοί σ’ αυτόν τον προβληματισμό και την αξιολόγηση των έργων που κάνουμε.

Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες και πέραν του επιχειρησιακού με κοινωνική διαβούλευση σε επίπεδο γειτονιάς, αλλά και τοπικών συμβουλίων, για να συζητήσουμε με τους κατοίκους του κάθε χωριού και οικισμού και μέσα από αυτή τη συζήτηση να έχουμε τον προγραμματισμό αλλά και τη συμμετοχή σε όποια δουλειά κάνουμε».

Επιμένοντας στη συμμετοχή των πολιτών, ο κ. Κοτσάκης αναφέρθηκε σε παραδείγματα που έχουν να κάνουν με πολίτες που βάζουν φωτιά σε κάδους ή σπάζουν φωτιστικά, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύσουν την πόλη αντί να τα περιμένουν όλα από τη δημοτική αρχή.

Ρόλος πανεπιστημίου

Ο Δ. Χιόνης τόνισε τη σπουδαιότητα της κίνησης του δήμου για ένα επιχειρησιακό σχέδιο. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός των τοπικών κοινωνιών είναι ένας βασικός πυλώνας της ανάπτυξης σήμερα. Το ΔΟΣΑ και το ΔΠΘ με μεγάλη ευχαρίστηση ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του δήμου για να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον προγραμματισμό, σ’ αυτήν την αναγκαιότητα για έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την Κομοτηνή της επόμενης τετραετίας».

Μιλώντας για το ρόλο του πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του ΔΟΣΑ εξήγησε. «Το πανεπιστήμιο παρέχει την τεχνογνωσία και φέρνει μια εμπειρία που απέκτησε από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις μέσω των μελών και των καθηγητών του από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τη σύνταξη του στρατηγικού προγράμματος».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.