Τα εγκαινια της 19ης Εμπορικης Εκθεσης «Θρακη 2010»

Με ιδιαίτερη επιτυχία, ικανοποιητική προσέλευση κοινού, κυρίως όμως ποιοτική αναβάθμιση τόσο ως προς την γενικότερη εικόνα του χώρου της Έκθεσης, όσο και ως προς την συνολικότερη εικόνα εκθετών και εκθετομένων προϊόντων, αλλά και με έναν νέο πολιτικό οικονομικό λόγο έγιναν, την Πέμπτη το βράδυ, τα εγκαίνια της «Θράκης 2010».

Η ποιοτική αναβάθμιση της «Θράκης 2010», σε σχέση με την αντοχή της εν μέσω οικονομικής κρίσης και γενικής υποχώρησης του εκθεσιακού θεσμού σε διεθνές κι ελληνικό επίπεδο, είναι γεγονός που μάλλον επέδωσε αισιοδοξία ότι η Έκθεση θα συνεχίσει να υφίσταται, αφού ενηλικιώθηκε πλέον, διοργανωνώμενη για 19η συνεχή χρόνια στην Κομοτηνή, όπως μεγίστη αισιοδοξία επέδωσε και το γεγονός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις της.

Ελπιδοφόρο όμως ήταν και το μήνυμα που εξεπέμφθη από τις ομιλίες των φορέων ότι η στιγμή κρίσης που ζούμε είναι και η οριακή χρονικά στιγμή για ένα νέο ξεκίνημα, με πασίδηλη πλέον και στην πράξη εξωστρέφεια. Οι πολιτικοί και θεσμικοί φορείς υπονόησαν έτσι ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η λειτουργία τους από τούδε, με ορίζοντα το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι μόνον το Βαλκανικό.

Η νοικοκυρεμένη εικόνα του εκθεσιακού χώρου, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων που ανέρχεται σε ποσοστό 70% ενώ 30% είναι το ποσοστό των φορέων, και η παρουσία δυναμικών επιχειρήσεων που έχουν κατακτήσει το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, όπως η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης, αλλά και η Pharmathen, ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες ώστε η φετινή Έκθεση να δίνει την εικόνα ότι η Θράκη ήρθε και θα μείνει. Ίσως γι’ αυτό και τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων φορέων για τη φετινή ΄Εκθεση ήταν και ειλικρινή και εγκάρδια. Κυρίως για τους στυλοβάτες της Έκθεσης, τον Γιάννη Κωνσταντίνου, τον Γιώργο Πεταλωτή, τη Θεοδώρα Κόκλα και τον Νίκο Χατζόπουλο.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης τον λόγο είχαν οι ακόλουθοι:

• Γ. Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΔΕΘ: «Άμεσος στόχος η προσεχής διεθνοποίηση της διοργάνωσης»

Κατά τον πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Γιάννη Κωνσταντίνου «τα 19 χρόνια ζωής της έκθεσής μας εδώ στην Θράκη αποδεικνύουν την αμετακίνητη προσήλωση της ΔΕΘ στον χώρο της περιφερειακής ανάπτυξης. Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΘ, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα τοπικά επιμελητήρια καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη γενική περιφερειακή έκθεση της χώρας. Μιας έκθεση μοναδική, γιατί καταφέρνει να αναπτύσσεται μόνη αυτή, μόνη σε όλη την Ελλάδα, στην καρδιά μιας βιομηχανικής περιοχής, μακριά από τον βολικό πολεοδομικό ιστό της πόλης. Οι λίγες ημέρες μιας έκθεσης δεν αποτελούν μόνο ευκαιρία για επιχειρηματική προβολή, δημιουργούν έναν χώρο διαλόγου της αγοράς με την κοινωνία και ακόμα περισσότερο μακριά από τον σκληρό ανταγωνισμό και την φθορά της καθημερινότητας αφήνουν να αναδειχθεί η αξία της επιχειρηματικής κοινότητας. Φέτος, παρά τις συνθήκες υποχώρησης του εκθεσιακού φαινομένου και διεθνώς και στην χώρα μας, η επιχειρηματική κοινότητα της Θράκης μας έδωσε αυξημένους δείκτες στην έκθεση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, και της οφείλω τα συγχαρητήρια,- ότι δεν απαντά στην κρίση με εσωστρέφεια και αναδίπλωση, αλλά αντιλαμβάνεται την κρίση ως μια περίοδο αναμονής και σχεδιασμού για ώριμη δράση.

• Θα μελετήσουμε την δυνατότητα πραγματοποίησης εδώ στην Κομοτηνή μιας κλαδικής περιφερειακής έκθεσης

Η ΔΕΘ αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις αυτού του σχεδιασμού, θα απαντήσει με ανάπτυξη και εξωστρέφεια θέτοντας σαν άμεσο στόχο την προσεχή διεθνοποίηση αυτής της διοργάνωσης. Πρέπει να πάψει να απευθύνεται στο κοινό της παλιάς βαλκανικής μας γειτονίας, γιατί ορίζοντάς μας είναι πλέον το επιχειρείν ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας που σιγά- σιγά δημιουργείται σε ολόκληρη την περιοχή μας. Συγχρόνως με προσοχή θα μελετήσουμε την δυνατότητα πραγματοποίησης εδώ στην Κομοτηνή μιας κλαδικής περιφερειακής έκθεσης, η οποία θα εξυπηρετεί το τοπικό αναπτυξιακό μοντέλο. Είμαι απολύτως βεβαίως ότι στους κοινούς μας αυτούς στόχους αρωγός θα σταθεί η κυβέρνηση. Αυτό σηματοδοτεί η αυριανή επίσκεψη εδώ στον χώρο μας του Γιώργου Παπανδρέου, του πρώτου έλληνα πρωθυπουργού που μας επισκέπτεται. Συνοδεύεται μάλιστα από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο και θα μας δοθεί η ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής χρήσιμων απόψεων. Κλείνοντας της ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλους όσους δούλεψαν φέτος, για την φετινή διοργάνωση, η οποία όπως σας είπα, πέρα από αντιξοότητες τα κατάφερε, ώστε να έχουμε μία ωραία, αξιοπρεπή και πολύ καλή διεθνή έκθεση».

• Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος ΔΕΚΑΜΑΘ: «Η παρουσία του πρωθυπουργού στην έκθεση αποδεικνύει την συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη»

«Η Έκθεση αρχίζει πλέον να κατακτά το κύρος και τη σημασία που της ταιριάζει»

Ο πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ, κ. Νίκος Χατζόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η «Θράκη» παρά τις αντίξοες φετινές οικονομικές συνθήκες «εξακολουθεί να αποτελεί και φέτος σταθερό σημείο αναφοράς για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

 

Καταφέραμε με την πολύτιμη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού μας, του Γιώργου του Πεταλωτή και της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Κόκλα, να διοργανώσουμε, μαζί με την ΔΕΘ μια ιδιαίτερα αξιόλογη Έκθεση. Μια έκθεση, που όπως αποδεικνύουν και οι πολύ σημαντικές συμμετοχές από την Περιφέρειά μας και από πολλά μέρη της Πατρίδας μας, αρχίζει πλέον να κατακτά το κύρος και τη σημασία που της ταιριάζει. Γεγονός, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τη μελλοντική της πορεία, παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

 

Όλοι μαζί, συντεταγμένη πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και με όχημα την Έκθεση «Θράκη», να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Μόνο, έτσι, θα καταφέρουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά και ενεργά το επιχειρείν στον τόπο μας, και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά μας, σε αυτήν την ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή των Βαλκανίων.

Φέτος η Έκθεση αποκτά και μια ακόμη τεράστιας σημασίας διάσταση: αύριο, στις 4 το απόγευμα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας θα την επισκεφτεί, για πρώτη φορά στα 19 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας. Μια επίσκεψη, βέβαια, που πραγματοποιείται χάρη στις συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες του Υπουργού μας, του κύριου Πεταλωτή, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και για αυτήν τη στήριξη.

 

Αισθανόμαστε, αναμφίβολα, την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν με περίπτερα στην Έκθεση. Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.Κυρίως, όμως, ευχαριστούμε τους δύο ανθρώπους που στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τον θεσμό: τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Βουλευτή Ροδόπης, κ. Πεταλωτή και τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειάς μας, κυρία Κόκλα.
Επίσης, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΔΕΘ, το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και τα στελέχη της ΔΕΘ, με τους οποίους συνεργαστήκαμε άψογα. Τον Υπερνομάρχη Ροδόπης Έβρου, τον Νομάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηναίων και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ροδόπης, καθώς και τον Δήμαρχο Μαρώνειας, για την πολύτιμη βοήθειά τους. Τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Νομάρχη Μαγνησίας για την παρουσία τους. Όλα τα Επιμελητήρια που συμμετέχουν με περίπτερα και συνέβαλλαν στην προσέλκυση εκθετών. Την Τράπεζα Πειραιώς και την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ για τη συνολική τους συνδρομή. Και – τέλος – το ΚΤΕΛ Νομού Ροδόπης για τη βοήθειά του και στη φετινή διοργάνωση».

• Δημήτρης Κοτσάκης, Πρόεδρος Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων: «Μπορούμε να πάμε την έκθεση ένα βήμα μπροστά»

Ο κ. Κοτσάκης συνεχάρη την γενική γραμματέα της περιφέρειας, τον πρόεδρο της ΔΕΘ, τον πρόεδρο του ΔΕΚΑΜΑΘ και σε όλους όσους εργάστηκαν για να φέρουν την Έκθεση σε αυτό το επίπεδο. Ο κ. Κοτσάκης τόνισε, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΔΕΘ, ότι παρά τα δεκαεννέα χρόνια λειτουργίας της έκθεσης εξακολουθεί να έχει τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας,. «Στηρίξτε, μας υπάρχουνε και οι άνθρωποι και οι επιχειρηματίες και το διεθνές περιβάλλον για να μπορούμε να πάμε αυτήν την έκθεση ένα ακόμα βήμα μπροστά. Σας καλωσορίζω όλους και εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση».

• Άρης Γιαννακίδης, Νομάρχης Ροδόπης: «Ήρθε η ώρα για την υλοποίηση ενός απαρέγκλιτου διακομματικού, διαχρονικού, εθνικού σχεδιασμού»

«Το 1992, όταν το ΚΕΠΕ αποτύπωσε το επίπεδο κοινωκικοοικονομικής ευπραγίας και παραγωγικού δυναμικού του ευρύτερου θρακικού χώρου, τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά αλλά και απαγορευτικά για κομματικές εμπάθειες και προσωποπολιτικες διαφοροποιήσεις και αντιπαραθέσεις. Τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και μάλιστα σε μια συγκυρία εκχυδαϊσμού τον διαχρονικών αξιών της φυλής μας και επιλεκτικής ταυτοποίησης και απόρριψης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, και η Θράκη, η Ροδόπη ξαναβιώνει την ιστορική της μοίρα. Τα τελευταία 6-7 χρόνια δυστυχώς εναρμονίζεται με τη διαχρονική της αναπτυξιακή καρκινοβασία, βιώνει ένα αναπτυξιακό πισωγύρισμα, η αγροτιά φθίνει, η δημογραφική αφαίμαξη και η ανασφάλεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Επιτέλους, ήρθε η ώρα για την υλοποίηση ενός απαρέγκλιτου διακομματικού, διαχρονικού, εθνικού σχεδιασμού που θα υλοποιείται απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα το ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Θέλω δημόσια να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που σε αυτή την συγκυρία ο υπουργός ο δικός μας, ο κ. Πεταλωτής, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, που συνεπικουρούμενος με ένα πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, θα δώσουν το μήνυμα για απρόσκοπτη εξελεγκτική αναπτυξιακή πορεία της Ροδόπης και της Θράκης. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες, να υπερτονίσω τον φίλο μου, τον νομάρχη της Μαγνησίας που μας τιμά με την παρουσία του και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην έκθεσή μας».

 

• Γιώργος Μηνόπουλος, Πρόεδρος Ν.Α.Ρ.-Ε.: «Η έκθεση είναι δική μας υπόθεση»

«Μπορεί αυτή η έκθεση να οργανώνεται από την ΔΕΘ ή να συνδιοργανώνεται με τις εδώ δυνάμεις, όμως είναι δικιά μας υπόθεση, υπόθεση τον φορέων, των αναπτυξιακών δυνάμεων και όλων των πολιτών της περιφέρειας. Μόνο έτσι αν το δούμε μπορεί να χρησιμοποιούμε την έκθεση αυτή σαν αναπτυξιακό μοχλό, αναπτυξιακό εργαλείο, πολύ περισσότερο με τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες διαβιώνουμε. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι σήμερα μαζί μας, αυτό όμως έχει μικρότερη σημασία, μεγαλύτερη σημασία έχει η εκφρασμένη του θέληση να είναι εδώ και θα είναι αύριο μαζί μας. Αυτό σηματοδοτεί την περιοχή μας, όχι σαν μια άκρη του ελλαδικού χώρου, άλλα σαν ένα κεντρικό χώρο μιας ευρύτερης ενδοχώρας της βαλκανικής και της Μαύρης θάλασσας.».

• Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, διευθυντής γραφείου υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη: «Η καινοτόμα οικονομία είναι ανταγωνιστική»

Ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, διευθυντής γραφείου υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του υπουργού ανέφερε ότι «η έκθεση της Θράκης έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας προσπαθεί να ανακάμψει μέσα από την δημοσιονομική κρίση, την δριμύτερη που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων πολιτικών και πρακτικών που μας οδήγησαν σε μια οδυνηρή θέση, να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα πως μπορούμε πλέον μέσα από μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική να αναπληρώσουμε το έλλειμμά μας. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι ένας καταναγκαστικός όρος για να αποφύγουμε την χρεοκοπία αλλά ταυτόχρονα και μια πρόκληση για την οικοδόμηση μιας άλλης αντίληψης για το ρόλο και τη λειτουργία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπανδρέου τόνισε επανειλημμένα ότι η οικονομία μας θα πρέπει να στηριχτεί στην ποιότητα και την καινοτομία, ο μετασχηματισμός της οικονομίας και της παραγωγής μας προϋποθέτει την οικοδόμηση μιας παιδείας καινοτομίας και νέων ιδεών με δημιουργικότητα και παραγωγής γνώσης για προαγωγή της συνολικής ανταγωνιστικότητας, παράγοντας λύσεις στις ανάγκες των καταναλωτών που επιζητούν το ποιοτικό και λειτουργικό προϊόν. Αυτό το στοιχείο πρέπει να αναδείξει σήμερα στην κρίση που ζούμε η έκθεση Θράκη. Πρέπει επομένως να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες όχι μόνο για να έχουμε πρόσβαση σε νέες ιδέες υπηρεσίες και αγορές αλλά για να βελτιώσουμε τις ποιοτικές προδιαγραφές των προϊόντων. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καινοτομία οδηγεί στην επιχειρηματική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα συνδέεται με νέες ιδέες και την εφαρμογή τους», ανέφερε επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η πράσινη ανάπτυξη και κατέληξε με την ελπίδα η έκθεση Θράκη να αποτελεί σημείο έκφρασης αυτών των δυνατοτήτων».

• Θεοδώρα Κόκλα, Γενική Γραμματέας ΠΑΜΘ: «Σήμερα, η ιδιαίτερη κομβική θέση της Θράκης «παράγει» ουσιαστικές προοπτικές για το επιχειρείν»

Η Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Θεοδώρα Κόκλα έκανε λόγο στα εγκαίνια της έκθεσης «Θράκη 2010» για μια δύσκολη για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις οικονομική συγκυρία, στην οποία όμως η έκθεση «ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καταφέρνοντας να «προσελκύσει» περισσότερους εκθέτες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο, σε μία περίοδο μάλιστα που ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας και των δαπανών αποτελεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Σήμερα, η ιδιαίτερη κομβική θέση της Θράκης «παράγει» ουσιαστικές προοπτικές για το «επιχειρείν». Η γειτονία της με τη Βουλγαρία και την Τουρκία δημιουργεί μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή.

 

Τα «ακόρεστα» μέχρι σήμερα ενδογενή αναπτυξιακά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής – μοναδικά οικοσυστήματα, πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται στο βάθος των αιώνων, πολυπολιτισμική κοινωνία – δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς γεγονός που μας γεννά σκέψεις αισιοδοξίας για το μέλλον, όπως και η ορθολογική εκμετάλλευση του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής.

 

• Το ΕΣΠΑ είναι καταλυτικό εργαλείο ανάπτυξης

Το ΕΣΠΑ είναι το καταλυτικό εκείνο εργαλείο μέσω του οποίου η Περιφέρεια θα επιδιώξει να ενισχύσει αυτή την ανάπτυξη συνδυάζοντας «καλές πρακτικές» με «καινοτόμες υπηρεσίες». Στόχος να παραχθούν ανταγωνιστικότερα προϊόντα και υπηρεσίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη.
Φέτος επιχειρούμε ως περιφέρεια να αναδείξουμε δύο νέα στοιχεία: «το παραδοσιακό προϊόν» και τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα». Πιστεύω ακράδαντα στη προστιθέμενη αξία που αυτά μπορούν να φέρουν στη περιοχή και θα στηρίξω τις προσπάθειες όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή τη συγκυρία, το «παραγόμενο προϊόν» χρειάζεται περισσότερο από ποτέ «εξωστρέφεια» και «ποιότητα»… Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ «ανταγωνιστικότητα», «καινοτομία» και «συνέργεια» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων»…

Των ομιλιών ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας της Έκθεσης από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα και ακολούθως επίσκεψη πολιτικών και οικονομικών φορέων από κοινού με τα στελέχη της ΔΕΘ και του ΔΕΚΑΜΑΘ Γιάννη Κωνσταντίνου και Νίκου Χατζόπουλου στα περίπτερα.

Και του χρόνου!

 

Πλήρες φωτογραφικό υλικό στην ενότητα ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.