Τα ευσημα στη Σχολη Αστυφυλακων Κομοτηνης

Στη Θράκη περιόδευσε για δύο μέρες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στη διοίκηση της Αστυνομίας όσο και στους δημοσιογράφους, καθώς έδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για όποιο πρόβλημα αφορά στη Ροδόπη και τον Έβρο σε σχέση με υποδομές, στελέχωση, παράνομη μετανάστευση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στα θέματα της εκπαίδευσης. Η παρουσία του στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής ολοκληρώθηκε με την ομιλία του στους σπουδαστές, τα στελέχη της διοίκησης και τους εκπαιδευτικούς.

 

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση που έγινε μέρους της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών. Στον αύλειο χώρο της Σχολής, ο κ. Βούγιας παρακολούθησε επίδειξη – παρουσίαση ελέγχου ενός υπόπτου και τη σύλληψή του.

 

Στη συνέχεια, στον κλειστό χώρο παρακολούθησε επιδείξεις με βάση διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο σενάριο ήταν σωματική έρευνα σε αδέσμευτο άτομο, δηλαδή άτομα που δεν φέρουν χειροπέδες (με ελεύθερα χέρια) και το δεύτερο σενάριο αφορούσε σε άτομα υψηλού κινδύνου.

 

Τα συγκεκριμένα μαθήματα διδάσκονται στο α΄ εξάμηνο σπουδών, άρα είναι στην αρχή της ύλης. Μετά την ολοκλήρωση της ύλης εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο επαναλαμβάνονται κάποια μαθήματα που θεωρούνται σημαντικά.

 

– «Πιστεύω στην εκπαίδευση των νέων παιδιών»

 

Ο ίδιος ο υφυπουργός εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την όλη παρουσίαση και δήλωσε πως είναι πιο αισιόδοξος από την στιγμή που διαπίστωσε μόνος του τι γίνεται στη Σχολή.

 

«Πιστεύω στην εκπαίδευση των νέων παιδιών. Μπαίνουν με ελπίδες να υπηρετήσουν ένα λειτούργημα και πολλές φορές βγαίνουν απροστάτευτοι, χωρίς τις κατάλληλες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι από την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά ν’ αλλάξουμε πολλά πράγματα και μέσα σ’ αυτό το δίχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης να βελτιώσουμε τη θεωρητική κατάρτιση, με καλύτερα μαθήματα, καλύτερους εκπαιδευτές και καλύτερα συγγράμματα και να κάνουμε πιο εξειδικευμένη και σοβαρή την πρακτική εξάσκηση. Να μην εκθέτουμε σε κίνδυνο αυτά τα παιδιά που  πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα και μπαίνουν κατευθείαν στα προγράμματα χωρίς να είναι απολύτως προστατευμένα σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Θέλουμε μετά την πρακτική εξάσκηση να επιστρέφουν στις σχολές για να κλείνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, να υποβάλλουν μια εργασία και να περνούν τις εξετάσεις».

 

Σε ερώτηση για το κλειστό σκοπευτήριο που ζητούν στην Κομοτηνή, αφότου επισκέφθηκε το ανοιχτό, εξήγησε πως η εκπαίδευση γίνεται στον εξομοιωτή, όπως διαπίστωσε. «Δεσμεύτηκα να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις, αν και τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος. Ζήτησα να υποβάλλουν τεκμηριωμένες προτάσεις για να δούμε πόσο κοστίζει και πότε μπορούμε να υλοποιήσουμε και το κλειστό σκοπευτήριο».

 

Για το μεταναστευτικό είπε πως το πρώτο μέλημα και βήμα τους είναι να γίνουν ανθρώπινα τα κέντρα φύλαξης.

 

– Βατοπέδι

 

 

Σε ερώτηση για τις εξεταστικές επιτροπές που ξεκινούν ο κ. Βούγιας δήλωσε. «Νομίζω πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις γι’ αυτά τα θέματα, άσχετα αν έχουν παραγραφεί ή όχι. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια, το τι ακριβώς συνέβη και ποιος ευθύνεται, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση. Επομένως, είμαστε ανοιχτοί στη Βουλή να φτιάξουμε εξεταστικές επιτροπές όχι για να κυνηγήσουμε φαντάσματα αλλά για ν’ αποδοθούν πραγματικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται για τη μεγάλη ηθική κρίση που πέρασε η ελληνική πολιτική πραγματικότητα».

 

 


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.