Tα Χριστουγεννα ζωντανευουν (σ)την Περιφερεια

Ο «χάρτης» των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων - Έναν παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι γινόμαστε λίγο περισσότερο … παιδιά! Ας δούμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που ετοιμάζουν τέσσερις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Δράμα με την Ονειρούπολη, η Ξάνθη με την Ευχούπολη, η Αλεξανδρούπολη με το χριστουγεννιάτικο πάρκο της και η Καβάλα με τα «Xριστούγεννα- Πρωτούγεννα», λίγες μέρες πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.
 
Ακολουθεί ο «χάρτης» που θα σας ταξιδέψει στα χριστουγεννιάτικα πάρκα… 

Ονειρούπολη Δράμας: το χωριό του Άη Βασίλη 

Η Δράμα -πρωτεύουσα των Χριστουγέννων για άλλη μία φορά-  παρουσιάζει τις εορταστικές της δράσεις  στον δημοτικό κήπο και την πλατεία Ελευθερίας, εντελώς δωρεάν για μικρούς και μεγάλους! Για 14η συνεχόμενη χρονιά άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχθεί  μικρούς και μεγάλους με αξέχαστες παραστάσεις γεμάτες τραγούδι, χορό και πάρα πολλά δώρα που θα διαρκέσουν έως και τις 7 Ιανουαρίου. 
 

Γεμάτη πολλές εκπλήξεις αναμένεται και αυτή η εβδομάδα! Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας μαζί με τα ξωτικά Κρόκο και Λίνο της ομάδας «Πολυθέαμα» θα κάνουν τις ευχές σας να …ταξιδέψουν στον ουρανό με αιωρούμενα φαναράκια. Πρόκειται να ακολουθήσουν εκδηλώσεις από το σωματείο ΑμεΑ Δράμας, τον αθλητικό σύλλογο Taek won do «ZEN» και πρόγραμμα από το ελληνικό έντεχνο ρεπερτόριο από νεανική χορωδία.
 
Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου όλοι θα βρεθούν στο Σπιτάκι του Παραμυθιού με τον Ρούλη Δραμινούλη και τον σύλλογο καθηγητών γαλλικής γλώσσας για να ακούσουν παραμύθια με άρωμα… Γαλλίας. Στην κεντρική σκηνή οι δημότες θα διασκεδάσουν παρακολουθώντας ένα ανεβαστικό Street Festival και μία συναυλία με rock pop από τον Μύρωνα Στρατή και την Μαλού.
 
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο θεατρικές παραστάσεις, ξεσηκωτικές μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από πολλούς συλλόγους και ομάδες καλλιτεχνών επιφυλάσσει η Ονειρούπολη λίγο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων! Παρών – μεταξύ πολλών άλλων – θα είναι και ο δήμαρχος Δράμας που θα μοιράσει ευχές και δώρα στους μικρούς επισκέπτες!
 

Κάνε μία ευχή στην χριστουγεννιάτικη Ευχούπολη Ξάνθης! 

Ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και φέτος. Η Ξάνθη εγκαινίασε την χριστουγεννιάτικη περίοδο στις 7 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.
 

Όσον αφορά την τρέχουσα εβδομάδα , την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου η κεντρική πλατεία θα φιλοξενήσει το πρότυπο μουσικό εργαστήρι «Έκφραση», ενώ στο δημοτικό αμφιθέατρο τα μουσικό σχολείο Ξάνθης θα ξεναγήσει τους παρευρισκόμενους σε ένα ταξίδι γεμάτο μελωδία.
 
Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου παιδικά χορευτικά λαογραφικών συλλόγων θα παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ την Παραμονή των Χριστουγέννων οι δρόμοι και η κεντρική πλατεία θα γεμίσουν με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη φιλαρμονική και τις χορωδίες του Δήμου Ξάνθης και παραδοσιακών συλλόγων. Στη 13.00 στην κεντρική πλατεία ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης θα αναβιώσει  το παραδοσιακό έθιμο της καμήλας, Όλες οι δράσεις είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά! 

Αλεξανδρούπολη: το πάρκο των Χριστουγέννων 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με την πολύτιμη συμβολή συλλόγων, μαθητών και εθελοντών προσκαλεί όλους τους δημότες σε μία γιορτή χαράς που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τη 1η Ιανουαρίου.
 
Θεματικά σπιτάκια, παιδικές χριστουγεννιάτικες δράσεις, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, καρουζέλ, τρενάκι και άλλα πολλά…
 

Για αυτήν την Πέμπτη η κεντρική σκηνή του πάρκου πρόκειται να υποδεχθεί το Μουσικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, ενώ την Παρασκευή το εργαστήρι των ξωτικών θα καλωσορίσει τον Άγιο Βασίλη φτιάχνοντας χιονανθρωπάκια από φελιζόλ. Την Παρασκευή, επιπλέον, η κεντρική σκηνή θα γεμίσει από τη ζωντάνια των παιδικών φωνών του Δημοτικού Ωδείου και τον παιδικό τμήμα μοντέρνου χορού του πολιτιστικού συλλόγου Απαλού.
 
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα της εβδομάδας πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου το Εργαστήρι των Ξωτικών θα φτιάξει καρτούλες και χριστουγεννιάτικα στολίδια με τους μικρούς επισκέπτες του πάρκου, ενώ στην κεντρική πλατεία ο χιονάνθρωπος θα παίξει με τον Άγιο Βασίλη και το ξωτικό. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με μία συναυλία από τους Woozy Tunes!
 
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες των ξωτικών μία μέρα πριν τα Χριστούγεννα! Στις 24 Δεκεμβρίου στο εργαστήρι τους θα φτιάχνουν ολημερίς αγιοβασιλάκια και ταρανδάκια χρησιμοποιώντας γλωσσοπίεστρα – πον πον και άλλα υλικά που δεν φαντάζεστε! Στην κεντρική σκηνή οι μικροί μας φίλοι θα βοηθήσουν τον Άη Βασίλη και τον τάρανδο Ρούντολφ να ετοιμάσουν τα δώρα των Χριστουγέννων και θα ακούσουν κάλαντα από τη Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

«Χριστούγεννα- Πρωτούγεννα» στην Καβάλα 

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Καβάλα με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Ελευθερίας. Οι δράσεις οι οποίες φέτος έχουν τίτλο «Χριστούγεννα-Πρωτούγεννα» και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5 Ιανουαρίου απλώνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης!
 

Όσον αφορά ,όμως, το πρόγραμμα της εβδομάδας που διανύουμε, για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί  ανεβαστικές δράσεις στους δρόμους της συνοικίας Αγίας Βαρβάρας, μία μουσική παράσταση και χριστουγεννιάτικες ιστορίες με μεγάλες κούκλες στη δημοτική αγορά, μελωδίες από χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε ολόκληρη την πόλη από το μουσικό σχολείο, και συναυλία των Domenica στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.Aκολουθούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου η χριστουγεννιάτικη γιορτή του ομίλου PALSO και παραδοσιακά κάλαντα στις γειτονιές της Καβάλας, ενώ η νεολαία ομίλου Ποντίων χορευτών Καβάλας θα τραγουδήσει στους δρόμους της πόλης παραδοσιακά κάλαντα του Πόντου, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμά τους.
 
Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο εργαστήριο χριστουγεννιάτικων δράσεων οι μικροί δημιουργοί θα γράψουν ποιηματάκια, ενώ σε όλη την πόλη μπάντες, σύλλογοι και σχολεία θα υποδέχονται με τραγούδια και κάλαντα τη γέννηση του Χριστού. Στην πλατεία Πελεκανίδη μαθητές από τα σχολεία της Καβάλας θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τραγούδια και κάλαντα, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο κλειστό αθλητικό κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου»
 
Mε τον καλύτερο τρόπο θα κλείσει η εβδομάδα για την πόλη της Καβάλας την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου. Παραδοσιακού σύλλογοι θα αναβιώσουν το παραδοσιακό έθιμο της καμήλας, ενώ οι δρόμοι θα πλημμυρίσουν για ακόμα μία φορά με χριστουγεννιάτικα ακούσματα. Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, τέλος, στο πλαίσιο του κλίματος γιορτών προσκαλεί στο εργαστήριο χριστουγεννιάτικων δράσεων «Η γραφή των Χριστουγέννων» παιδιά Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού να γράψουν ευχές στον Άγιο Βασίλη σε πραγματικό πάπυρο, με πένες, φτερά χήνας και μελανοδοχεία! Εσείς τι θα ευχηθείτε φέτος;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.