Τα χελιδονισματα εφεραν την Ανοιξη για ακομα μια χρονια στην Κομοτηνη

Για 17η συνεχόμενη χρονιά τηρήθηκε το έθιμο

Για ακόμα μία χρονιά τηρήθηκε το έθιμο των «Χελιδονισμάτων», που ξεκίνησαν  αρχικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και  έχουν εξελιχθεί σε θεσμό. Για ακόμα μία χρονιά οργανώθηκαν από κοινού με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού και τα σχολεία της περιοχής, με τις φωνές των μικρών παιδιών να δίνουν νότα αισιοδοξίας σε όλη την πόλη.
 

Εκατοντάδες παιδιά της Κομοτηνής υποδέχτηκαν την έλευσή της άνοιξης, αναβιώνοντας και φέτος τα «Χελιδονίσματα» στους δρόμους της πόλης, σκορπώντας χαρά και φέρνοντας την άνοιξη στις καρδιές των Κομοτηναίων.
Η μαθητική πομπή ξεκίνησε από το Βυζαντινό κάστρο, με το Μουσικό σχολείο να προηγείται, δίνοντας άλλη νότα με τη μουσική υπόκρουση. Λίγο πιο πίσω ήταν αντιπροσωπεία του Συλλόγου «Περπατώ» και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής αλλά και όλα τα δημοτικά σχολεία της Κομοτηνής και των γύρω χωριών, όπως το Κόσμιο και το Σιδηροχώρι. Η μαθητική πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής μέσα από έναν περίπατο από τον πεζόδρομο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής όλοι οι συμμετέχοντες μοίραζαν τα χαρακτηριστικά χάρτινα χελιδόνια που πλέον συμβολίζουν για τους Κομοτηναίους τον ερχομό της άνοιξης.
 
Εκεί ακούστηκαν τα «Χελιδονίσματα» και άλλα τραγούδια της άνοιξης με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και άλλων σχολείων της πόλης.
 

Να υπενθυμίσουμε πως το έθιμο αυτό έλκει τις ρίζες του από το Βυζάντιο, οπότε και τα παιδιά έβγαιναν στους δρόμους να υποδεχτούν την άνοιξη με ξύλινα ομοιώματα χελιδονιών και πανεράκια με κισσό που συμβολίζει τη βλάστηση και την αναγέννηση της φύσης. 

Βιβή Χατζηγεωργίου «Μοιράζουμε αγάπη, αισιοδοξία, ελπίδα και… χελιδόνια» 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής κ. Χατζηγεωργίου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για το γεγονός πως τα χελιδονίσματα σημειώνουν τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τη μαθητιώσα νεολαία. «Γιορτάζουμε και υποδεχόμαστε την Άνοιξη τραγουδώντας με όλα τα παιδιά των σχολείων της Κομοτηνής, μαζί με τον Σύλλογο ¨Περπατώ¨ και το Ειδικό σχολείο Κομοτηνής ενώ για ακόμα μία χρονιά μας συνοδεύει το μουσικό σχολείο» είπε η κ. Χατζηγεωργίου παρουσιάζοντας τις δράσεις και επισήμανε πως «μέσα από τα χελιδονίσματα μοιράζουμε αγάπη, αισιοδοξία, ελπίδα και χελιδόνια, με την ευχή να πάνε όλα καλά». Ευχή της κ. Χατζηγεωργίου είναι να συνεχιστεί με την ίδια ανταπόκριση το έθιμο που πραγματοποιείται εδώ και 17 συναπτά έτη ενώ συνέστησε στους νέους να μάθουν να αισιοδοξούν, να ελπίζουν, να αγαπούν και κάποια στιγμή θα έρθουν τα καλύτερα. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Τα παιδικά χαμόγελα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε» 

Την χαρά της που βρίσκεται ανάμεσα σε τόσα μικρά παιδιά εξέφρασε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, που για ακόμα μία χρονιά στήριξε τα «Xελιδονίσματα».

«Προσωπικά είναι η 9η χρονιά που βρίσκομαι στα χελιδονίσματα και είναι χαρά μας σαν ΔΚΕΠΠΑΚ να κάνουμε κάτι διαφορετικό» τόνισε η κ. Λιβεριάδου και συμπλήρωσε «νιώθουμε ευεξία, χαρά και ελπίδα με την έλευση της άνοιξης. Τα παιδικά χαμόγελα μας δίνουν δύναμη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.