«Τα Χαικου του Φθινοπωρου» στον Μικρο Διακοσμο του Γιαννη Βουλτσιδη

Παρουσιάστηκαν στον Ίμερο με «γιαβάσικο» ρυθμό την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Τα χάϊκου, ως ποιητική φόρμα, ξεκίνησαν από τη μεσαιωνική Ιαπωνία, αλλά η επιρροή τους έγινε παγκόσμια, όπως και η αρχαία  ελληνική  τραγωδία.Τα χάϊκου κι όχι χαϊκού, αναπτύσσουν ένα τραγικό συναίσθημα, όπως εξάλλου και κάθε σοβαρή ποίηση. Η «τεχνική» του χάϊκου στηρίζεται στη σύνδεση του αιώνιου με το εφήμερο στοιχείο και στο συναίσθημα που γεννά μια τέτοια σύγκρουση.
 
Στη συνέχεια, θα σας παραθέσω ένα χάϊκου της γιαγιάς μου Βαγγελιώς Βουλτσίδη, που μου ’λεγε συχνά, χωρίς να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή ότι παράγει υψηλή ποίηση:«Άι! Ντουνιά ντουνιά σαν ρόδα γυρίζεις και πουθενά δεν στέκεσαι».


 
Μέσα απ’ αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα υψηλής ποίησης της Βαγγελιώς Βουλτσίδη γίνεται ολοκάθαρο το τι κρύβεται μέσα σε ένα «κλασικό» χάϊκου,  «το δραματικό  βίωμα του περάσματος του χρόνου». Στον Μικρό Διάκοσμο, σε μια γιαβάσικη κατάσταση που άρχισε στη μία το μεσημέρι στις 27 Οκτωβρίου και τέλειωσε μόλις ενάτη νυχτερινή, παρουσιάσθηκαν  χάϊκου  έμπνευσης, από διάφορους ποιητές, όπως οι: Βασίλης Φαρασόπουλος, Απόστολος Μουζαλιώτης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Βουλτσίδης, ενώ υποστηρίχθηκαν και μουσικά από την ιέρεια του Καππαδόκικου τραγουδιού κ. Κατίνα Φαρασοπούλου, τον συνεργάτη μουσικό κ. Χρήστο Ναλμπάντη και με το ποιητικό δρώμενο της κ. Λαμπρινής Ναλμπάντη και της κ. Πασχαλίτσας Τσακμάκη. Τέλος, λόγω και της 28ης Οκτωβρίου, τα παιδιά της κατοχής και όχι μόνο, αφηγήθηκαν ιστορίες από τη Βουλγαρική κατοχή.
 
*Ο Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίκτης και ιδιοκτήτης του πολιτιστικού χώρου «Μικρός Διάκοσμος» στον Ίμερο (Email:[email protected])

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.