«Τα αποσπασματικα μετρα δεν εχουν καμια τυχη»

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τη «συμμορία των 16» και τη δράση μελών της στις φυλακές ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Οι κυριότερες τομές που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι:

•Δημιουργία σώματος «αδιάφθορων» εντός του σωφρονιστικού συστήματος, στα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., οι άνδρες του οποίου θα πραγματοποιούν ελέγχους στα σωφρονιστικά καταστήματα και τις διοικητικές υπηρεσίες.

•Τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει την ίδρυση τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, στο οποίο θα προΐσταται σωφρονιστικός υπάλληλος και θα συμμετέχουν αστυνομικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

•Ένταξη σκύλων και εκπαιδευτών για ανίχνευση ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να χτυπηθεί άμεσα η διακίνηση ουσιών εντός των φυλακών

•Αύξηση του βαθμού και των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και της κεντρικής διοίκησης.

Επίσης, έγινε γνωστό, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητά λύση, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας, προκειμένου όλες οι διάσπαρτες υποθέσεις για παραβάσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, να ερευνηθούν όχι από τις κατά τόπους δικαστικές αρχές, αλλά από ομάδα δικαστών, που θα εδρεύει στην Αθήνα.

Μιλώντας στον ΠτΘ για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε τα μέτρα «αποσπασματικά» τονίζοντας ότι «η προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς με τέτοιου είδους μέτρα[ δεν μπορεί παρά να είναι εκ των προτέρων αποτυχημένη». Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε την άποψη ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης αναθεώρηση του σωφρονιστικού μας συστήματος, θέμα που εδώ και καιρό συζητείται…

«Τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός της σήψης του συστήματος»

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα. Κατʼ αρχήν πιστεύετε ότι η διαφθορά είναι αποτέλεσμα του σωφρονιστικού συστήματος γιατί τρέφεται από τις αδυναμίες του;

Γ.Π.: Η διαφθορά στα σωφρονιστικά ιδρύματα αποτελεί μέρος της διαφθοράς που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής πολιτείας. Έτσι δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτής της σήψης του συστήματος ένας χώρος, όπως ο σωφρονιστικός, ευαίσθητος, ένας χώρος όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο διαφανή, ούτως ή άλλως, και ένας χώρος που έχει άμεση σχέση με τη δικαιοσύνη και δυστυχώς δεν θεωρείται παραγωγικός από την ελληνική πολιτεία.

ΠτΘ; Τι εννοείτε παραγωγικός;

Γ.Π.: Δεν θεωρείται ότι ο σωφρονισμός σαν σύστημα προσφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη. Αυτό βεβαίως είναι τελείως αόριστο και ανυπόστατο. Γιατί αν θέλαμε πραγματικά σαν πολιτεία να επενδύσουμε στο σωφρονιστικό σύστημα τότε σίγουρα και ο χώρος της δικαιοσύνης θα ήταν πολύ διαφορετικός αλλά και ο χώρος της ασφάλειας και της εγκληματικότητας θα καλύπτονταν από ένα τελείως διαφορετικό χάρτη όταν μάλιστα έχουμε σαφή και πλήρη απόδειξη, ότι ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων με ιδιαίτερη ηθική απαξία και βαρύτητα σχεδιάζονται, προγραμματίζονται και εκτελούνται ακόμη μέσα από τα καταστήματα κράτησης. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει διαφθορά σε χώρους όπου φιλοξενείται αριθμός κρατουμένων πολύ μεγαλύτερος από αυτόν τον οποίο αντέχουν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φυλακές Κομοτηνής αντί για 95 άτομα κρατούνται πάνω από τριακόσια κάθε φορά. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν ζητήματα διαφθοράς με τέτοιες συνθήκες.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή η ερώτησή μου έχει σαν βάση αυτό το οποίο πολύ συχνά ως πολίτες ακούμε να λέγεται περί νόμου της φυλακής…

Γ.Π.: Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι υπάρχει νόμος της φυλακής. Ενώ θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε ίσως με τη ρομαντική του πλευρά, γιατί όταν μιλάμε για νόμο της φυλακής εννοούμε κάποιους ιδιαίτερους κώδικες ηθικής ανάμεσα σε κρατούμενους, κάτι που θα ήταν και λογικό και ίσως επιτρεπτό, σήμερα όταν μιλάμε για νόμο της φυλακής εννοούμε δυστυχώς για πλήρη παρανομία της φυλακής. Υπάρχει ένα σύστημα το οποίο εμπλέκει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κρατούμενους, -για τους οποίους δεν μπορούμε να μιλήσουμε, γιατί το να βρεθεί κάποιος στη φυλακή τουλάχιστον κατά τεκμήριο θεωρείται ότι επιδεικνύει μια παραβατική συμπεριφορά, -όπου το πρόβλημα που υπάρχει αφορά στην στάση της πολιτείας, η οποία δεν εξοπλίζει το σωφρονιστικό σύστημα με εχέγγυα ώστε να γίνεται σωφρονισμός, γιατί αυτή τη στιγμή σαφώς και δεν γίνεται σωφρονισμός. Γίνεται μια κράτηση με πολύ κακούς και επαχθείς όρους και μέσα σε φυλακές απάνθρωπες στην κυριολεξία με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η διαφθορά και στους κρατούμενους, και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δυστυχώς να υπάρχει μια διαπλοκή ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες με πολλές προεκτάσεις, όπως στο δικηγορικό κόσμο, στο χώρο της αστυνομίας, στο δικαστικό κόσμο και δυστυχώς εισπράττουμε αυτά τα φαινόμενα τα οποία οφείλουμε να μειώσουμε ότι είναι ένα μικρό μέρος από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν.

Τα αποσπασματικά μέτρα δεν έχουν καμία τύχη

ΠτΘ: Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων την δημιουργία Σώματος Αδιάφθορων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση από πλευράς ΠΑΣΟΚ εφόσον το Σώμα είχε ήδη ιδρυθεί από το 2002, αλλά και άλλα μέτρα όπως η ένταξη σκύλων και εκπαιδευτών.

Πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα μέτρα;

Γ.Π. Ένα μέτρο ακόμη κι αν είναι καλό ακόμη κι αν είναι άριστο εάν γίνεται αποσπασματικά δεν έχει καμία τύχη. Ένα σώμα αδιάφθορων που ξανασερβίρεται ως ξαναζεσταμένο φαγητό,- γιατί ακριβώς το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει κάποια τέτοια μέτρα ασχέτως αν ευδοκίμησαν ή όχι, – εάν γίνεται αποσπασματικά όπως εν προκειμένω, μετά από κάποια εξέγερση ή μετά από κάποια αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η επικαιρότητα δείχνει, μέσα από τις φυλακές, είτε όταν συμβαίνει κάτι και μας ξυπνά τότε η πολιτεία διαθέτοντας αργά αντανακλαστικά δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς με τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορεί παρά να είναι εκ των προτέρων αποτυχημένη.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας τι πρέπει να γίνει;

Γ.Π.: Χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση του σωφρονιστικού μας συστήματος, πλήρης καταγραφή και ανακαταγραφή και επανεκτίμηση των αδικημάτων τα οποία αναφέρονται στον ποινικό μας κώδικα αλλά και στους ειδικότερους ποινικούς νόμους. Πρέπει επιτέλους να πάψει κάθε αδίκημα το οποίο μας φαίνεται μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας ότι πρέπει να μας απασχολήσει και έχει ιδιαίτερη ηθική σημασία να γίνεται από πταίσμα πλημμέλημα και από πλημμέλημα κακούργημα. Κάνοντας κακουργήματα τα μισά αδικήματα του ποινικού κώδικα να νομίζουμε ότι τελείωσαν. Αυτά είναι μέτρα πυροσβεστικά μέτρα που επιβαρύνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα. Θα πρέπει να ξαναγίνει ο σχεδιασμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων της χώρας μας. Θα πρέπει να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα εισέλθουν στο σώμα άνθρωποι που πραγματικά θα διαθέτουν εκείνα τα προσόντα που θα βοηθήσουν στο σωφρονισμό, θα πρέπει να προσεχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι σημερινοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι, να γίνεται μετεκπαίδευσή τους, να δοθεί ένα διαφορετικό κύρος στις εργασίες τους, να πάψει να υπάρχει η ενός ανδρός αρχή, όπως προβλέπει το σύστημα μέσα στις φυλακές, με ένα διευθυντή φυλακών ο οποίος δεν ελέγχεται ουσιαστικά, ανεξάρτητα αν είναι ο άριστος. Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθούν εκείνες οι δικλείδες ώστε ακριβώς να υπάρχει έλεγχος, λογοδοσία, και διαφάνεια μέσα σε κάθε πράξη στις φυλακές. Δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε καπετανάτα σωφρονιστικών υπαλλήλων τα οποία υπάρχουν και βέβαια κυρίως μιλάμε για τις μεγάλες φυλακές της χώρας και όχι για τις περιφερειακές όπου τα πράγματα είναι περισσότερο διαφανή και ελέγχονται καλύτερα από τις μεγάλες φυλακές της χώρας.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

«Η κατάσταση στις φυλακές σήμερα στη χώρα μας είναι στο χειρότερο σημείο»

Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος Ελλάδας αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια το θέμα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα, ανακοινώνονται διάφορα μέτρα αλλά ουσιαστικά τίποτα δεν γίνεται.

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο κ. Πεταλωτής τονίζει ότι «μέτρα ανακοινώνονται χωρίς να υλοποιούνται. Αυτό νομίζω ότι έδειξε η υπόθεση Παλαιοκώστα. Όταν έγινε η πρώτη απόδραση βγήκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγγειλε μια σειρά μέτρων τα οποία όμως όπως απέδειξε η δεύτερη απόδραση δεν υλοποιήθηκαν και δεν ίσχυσαν. Το να μιλάμε θεωρητικά για μέτρα και μάλιστα αποσπασματικά δεν έχουμε αποτελέσματα αλλά θεωρώ ότι είναι και εξαπάτηση της κοινής γνώμης και των πολιτών που επαναπαύονται ότι κάτι γίνεται στις φυλακές. Με πλήρη επίγνωση θα σας πω ότι η κατάσταση στις φυλακές της Ελλάδος σήμερα είναι στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσαν να ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα υπήρχαν αδυναμίες, πάντοτε υπήρχε διαφθορά, πάντοτε υπήρχε διαπλοκή τώρα όμως έχει υπερβεί κάθε όριο και δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται κανείς για το σωφρονιστικό σύστημα το οποίο υπάρχει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.