Τα ανθρωπινα κυτταρα ως αλλοι πινακες ζωγραφικης

Μαρία Λαμπροπούλου, αν. Καθηγήτρια Ιατρικής του ΔΠΘ «Πίσω από κάθε εικόνα υπάρχει ένας ασθενής που πέρασε ώρες αγωνίας μέχρι να πάρει στα χέρια του την απάντηση της ιστολογικής εξέτασης»

Μία πρωτότυπη και πολλαπλά ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας άνοιξε τις πόρτες της την προηγούμενη Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
 
Ο λόγος για την έκθεση μικροσκοπικής φωτογραφίας με τίτλο «Ιστολογική εικόνα και Τέχνη» η οποία πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και την υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Θράκης, καθώς και της European Society of Pathology.
 
Πρόκειται για έκθεση φωτογραφιών, που προκύπτουν από τις χιλιάδες μικροσκοπικές εικόνες που περνούν καθημερινά από τα μάτια του Παθολογοανατόμου. Δηλαδή απλές μικροσκοπικές εικόνες ιστολογικών τομών στο μικροσκόπιο, που παίρνουν συγκεκριμένη μορφή κι απεικονίζονται χωρίς καμία τεχνική επεξεργασία. Τα ανθρώπινα κύτταρα σχηματίζουν παραστάσεις αντίστοιχης ομορφιάς με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. 

Μαρία Λαμπροπούλου «Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που μάχονται κι αντιμετωπίζουν τις σοβαρές περιπέτειες υγείας με αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα σ’ εκείνους, που πάλεψαν κι έφυγαν με το κεφάλι ψηλά» 

Η ιδέα ανήκει στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Μαρία Λαμπροπούλου, η οποία μιλώντας στον «ΠτΘ» έκανε λόγο για μία έκθεση «αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που μάχονται κι αντιμετωπίζουν τις σοβαρές περιπέτειες υγείας με αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα σ’ εκείνους, που πάλεψαν κι έφυγαν με το κεφάλι ψηλά».
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, παράλληλα με τα οποία έλαβε χώρα και μία επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον καθοριστικό ρόλο της ιστολογικής εξέτασης στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενειών, καθώς και στα στάδια επεξεργασίας των ιστών που μεσολαβούν από το χειρουργικό τραπέζι μέχρι το μικροσκόπιο του Παθολογοανατόμου και την τελική διάγνωση.
 

«H επιλογή της ημέρας των εγκαινίων δεν ήταν τυχαία καθώς, συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, που θεσπίστηκε για να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό και να αναδείξει την σπουδαιότητα της δουλειάς του Παθολογοανατόμου, όπου εκτός από τη διάγνωση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας» τόνισε η κ. Λαμπροπούλου, υπογραμμίζοντας πως «πίσω από κάθε εικόνα υπάρχει ένας ασθενής που πέρασε ώρες αγωνίας μέχρι να πάρει στα χέρια του την απάντηση της ιστολογικής εξέτασης, γεγονός που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι επισκέπτες».
 
«Μελετώντας τις ιστολογικές τομές στο μικροσκόπιο είναι εκπληκτικό, να ανακαλύπτουμε ότι τα κύτταρά μας άθελά τους σχηματίζουν εικόνες και παραστάσεις, που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια αποτυπωμένα σε πίνακες ζωγραφικής. Χρώματα, παραστάσεις, μαγεία και ομορφιά, που μπορούν να υπάρχουν ακόμα και σε μια «κακή» βιοψία, που από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλάζει την καθημερινότητα κάποιου συνανθρώπου μας» συνέχισε η ίδια υπογραμμίζοντας πως οι περισσότερες φωτογραφίες, που προβάλλονται στην Έκθεση είναι απλές μικροσκοπικές εικόνες ρουτίνας, που άθελά τους παίρνουν συγκεκριμένη μορφή κι απεικονίζονται χωρίς καμιά τεχνική επεξεργασία. 

Στη διάθεση αρμοδίων φορέων με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στον καρκίνο 

Η παρουσίαση της Έκθεσης έχει διττό χαρακτήρα εξήγησε στη συνέχεια η ίδια «αφενός για να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, να αναδείξει το πρωτότυπο και το διαφορετικό χαρακτήρα της, αφετέρου για να προσκαλέσει οποιοδήποτε φορέα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα εκθέματα για φιλανθρωπικό σκοπό προσφέροντας βοήθεια στους συλλόγους καρκινοπαθών της χώρας μας, ενηλίκων και παιδιών ή ενισχύοντας με κάποιο τρόπο την έρευνα για τον σκοπό αυτό».
 
Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε «μια βιοψία με “κακή” διάγνωση μπορεί να αλλάζει τον τρόπο της καθημερινότητας κάποιου, δε σκοτώνει, όμως, τα όνειρα και την ελπίδα για ζωή». 

Οι φωτογραφίες της έκθεσης σε ειδική έκδοση γραμματοσήμων 

Κλείνοντας η κ. Λαμπροπούλου έκανε γνωστό πως τα ΕΛΤΑ έκαναν αποδεκτή την πρότασή της για τη δημιουργία μίας ειδικής έκδοσης γραμματοσήμων, στα οποία θα απεικονίζονται κάποιες από τις φωτογραφίες της έκθεσης. Τα γραμματόσημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του βασικού στόχου και της ίδιας, της ευαισθητοποίησης και της δραστηριοποίησης του κοινού απέναντι στους καρκινοπαθείς. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.