«Τα αιτηματα εχουν τεθει και η καταληψη ειναι το υστατο μεσο για να διεκδικησουμε λυσεις»

Συνεχίζεται δυναμικά η κατάληψη της Πρυτανείας για την αναστολή λειτουργίας της φοιτητικής λέσχης Δ.Π.Θ. - Παρέμβαση εκπροσώπων των φοιτητών

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε εχθές στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 Fm» από εκπροσώπους του συντονιστικό κατάληψης της Πρυτανείας ΔΠΘ που βρίσκεται εν εξελίξει από την προηγουμένη Πέμπτη.  Ο Βαγγέλης, ο Νίκος και ο Παναγιώτης ενημέρωσαν τους ακροατές σχετικά με τις εξελίξεις της κατάληψης , αναφέρθηκαν στη διακοπή της λειτουργίας της λέσχης σίτισης της Πανεπιστημιούπολης λόγω ΙΝΕΔΙΒΙΜ και απάντησαν στις δηλώσεις του Πρυτανεύοντος, κ. Σταύρου Τουλουπίδη. 

Εν έτει 2017 δεν υπάρχει ζεστό νερό και θέρμανση 

Όπως εξήγησαν οι τρεις φοιτητές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές των Εστιών ακολούθησαν μία κλιμάκωση με αποκορύφωμα την αναστολή λειτουργίας της «πάνω Λέσχης». Εν έτει 2017 δεν υπάρχει ζεστό νερό και θέρμανση για τη φοιτητική νεολαία του ΔΠΘ, που θεωρείται από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας μας.
 
 Ο Παναγιώτης ,όμως, ως εστιακός γνωρίζει εκ των έσω την λειτουργία της εστίας. «Πέρσι είχε πραγματοποιηθεί μία παράσταση διαμαρτυρίας στα ΙΝΕΔΙΒΙΜ για βασικότατα προβλήματα που παρέμεναν άλυτα για πολύ καιρό, χωρίς αποτέλεσμα» είπε, παίρνοντας τον λόγο, και συνέχισε για να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί λέγοντας ότι «οι υποδομές και τα δωμάτια των εστιών βρίσκονται σε αθλία κατάσταση και δεν συντηρούνται, ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό. Η κακή ποιότητα νερού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων διαγνώστηκαν με δερματικές παθήσεις». 

Σε έλλειψη ακόμη και τα μαχαιροπίρουνα 

«Η δωρεάν σίτιση είναι ζωτικής σημασίας και αναπόσπαστο δικαίωμα. Δεν ήταν πάντα δεδομένο και στο παρελθόν έγιναν  σκληροί αγώνες από τη φοιτητική κοινότητα για να κατακτηθεί. Τα αιτήματα έχουν τεθεί και  η κατάληψη είναι το ύστατο μέσο για να διεκδικήσουμε λύσεις»  δηλώνουν οι φοιτητές για το θέμα της σίτισης.  Η φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής, συνεχίζουν, αντιμετωπίζει βασικότατα προβλήματα γύρω από τη  σίτιση.  Οι μερίδες συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών, ενώ απαραίτητες παροχές –όπως δίσκοι και πιρούνια- απουσιάζουν ή βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη.
 
Ο λόγος που αναστάλθηκε η λειτουργία της λέσχης στην Πανεπιστημιούπολη, όπως γνωστοποίησαν οι φοιτητές, είναι η μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού της λέσχης. Το προσωπικό, αξίζει να σημειωθεί, μέχρι πρότινος εργαζόταν υπό καθεστώς δεκαήμερων συμβάσεων. Θα ήταν ακατόρθωτο, επομένως, να λειτουργεί ομαλά η σίτιση των φοιτητών υπό αυτές τις συνθήκες. 

Οι φοιτητές απαντούν στον Πρυτανεύοντα 

Οι τρεις φοιτητές δεν άφησαν ασχολίαστες και τις δηλώσεις του πρυτανεύοντα του ΔΠΘ κ. Τουλουπίδη σε πρόσφατη συνέντευξη του.
 
«Ο κ. Τουλουπιδης απηύθυνε έκκληση  στους οικότροφους των εστιών για λήξη της κατάληψης. Τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, αφορούν συνολικά το φοιτητικό σώμα», εξήγησαν οι φοιτητές, παραθέτοντας το σημείο μομφής τους, για να επισημάνουν ακολούθως πως «μας προσέβαλλε το γεγονός ότι απηύθυνε την έκκλησή του σε μια ομάδα μόνο. Θεωρήσαμε ότι την στοχοποιεί. Η κατάληψη ξεκίνησε έπειτα από το ζήτημα της λέσχης και λειτουργεί καθημερινά με ανοικτά συντονιστικά και ανοικτά καλέσματα, ενώ συμμετέχουν όλοι ισότιμα και δεν υπάρχει ιεραρχία χωρίς κομματικές υποκινήσεις».
 
Οι φοιτητές συνέχισαν την παρέμβασή τους τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για προσωπική διαμάχη. Η εναντίωσή τους ,ξεκαθάρισαν,  στρέφεται σε κάθε είδους πρακτικές κακής διαχείρισης που λειτουργούν εις βάρος της κάλυψης των αναγκών τους. 

«Καυτή πατάτα» ανάμεσα σε Υπουργείο και Πρυτανεία 

«Πριν τρεις περίπου εβδομάδες μας ενημέρωσαν για την αναστολή λειτουργίας της λέσχης, διότι αντιμετωπίστηκαν παρατυπίες στον τρόπο λειτουργίας των ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα. Για αυτόν τον λόγο άλλαξε και το σώμα της διοίκησης»  καταγγέλλουν οι φοιτητές «Το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο  εκβίαζε την εισαγγελική παρέμβαση με την αναστολή οποιασδήποτε χρηματοδότησης .Είναι εξωφρενικό μία μικρή μερίδα ατόμων να αποφασίζουν για την καθημερινότητα χιλιάδων φοιτητών της χώρας, μιας και το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής».
 
Η επικοινωνία των φοιτητών της Κομοτηνής με τα ΙΝΕΔΙΒΙΜ γίνεται έμμεσα, μέσω του γραφείου των εστιών. Αυτό που θέλησαν να κάνουν γνωστό οι εκπρόσωποι είναι πως τα σχόλια και οι απαντήσεις που έλαβαν από τον φορέα δείχνουν τεράστια έλλειψη κατανόησης για τους φοιτητές και τα προβλήματά τους.
 
Κλείνοντας την παρέμβασή τους, οι εκπρόσωποι των καταληψιών ενημέρωσαν για την προγραμματισμένη  εκδήλωση που θα διεξαχθεί το Σάββατο στις 19.00 στον χώρο της Πρυτανείας με θέμα την υποβάθμιση και αυτοχρηματοδότηση των φοιτητικών παροχών, ενώ τίθεται και το ζήτημα των εργαζομένων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.