«Τα αγαθα κοποις κτωνται»

ή Ο Δημήτρης Τζελέπης διδάκτωρ ελληνικής φιλολογίας με «Τὰ Ῥωμαϊκά» του Α. Μαυροκορδάτου

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε κατά τις ηλεκτρονικές μας περιδιαβάσεις για την ολοκλήρωση μιας δύσκολης και επίπονης προσπάθειας-δουλειάς,  η οποία αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας. Ο Δημήτρης Τζελέπης λοιπόν, φιλόλογος και συγγραφέας, είναι πλέον διδάκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Θέμα της διατριβής του αποτέλεσε η κριτική έκδοση ενός ανέκδοτου ιστορικού έργου του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του «ἐξ ἀπορρήτων» (1641-1709), το οποίο τιτλοφορείται «Τὰ Ῥωμαϊκά»· την ιστορία, δηλαδή, του ρωμαϊκού λαού, η οποία απλώνεται χρονικά από την καταστροφή της Τροίας έως και το έτος 238 μ.Χ.

Συγκεκριμένα το χειρόγραφο με το οποίο ασχολήθηκε και στο οποίο έδωσε ξανά ζωή φυλασσόταν σε τρεις Βιβλιοθήκες, στη Βιβλιοθήκη της Ρουμανικής Ακαδημίας, στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και περίμενε καρτερικά εκείνον που μετά από 300 και πλέον χρόνια θα το έφερνε στην αναγνωστική επιφάνεια που του αρμόζει.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Δημήτρης Τζελέπης «παραδίδεται σήμερα στη μεγάλη οικογένεια των φιλολόγων και των ιστορικών, αλλά και σε κάθε φιλομαθή και σκεπτόμενο αναγνώστη, η ρωμαϊκή αυτή ιστορία την οποία συνέταξε ένας επιφανής Φαναριώτης του 17ου αιώνα. Δύσκολα, τέλος, θα μπορούσα να εκφράσω με λέξεις τη χαρά μου για το γεγονός πως τον Ιούνιο του παρελθόντος έτους ανακάλυψα –σκυμμένος πάνω στα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας στο Βουκουρέστι– το ένα από τα τρία –λανθάνον μέχρι και τις ημέρες μας– χειρόγραφο του έργου. Με το χειρόγραφο αυτό έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το σύνολο σχεδόν της συγκεκριμένης ρωμαϊκής ιστορίας». 

Στο πλευρό του αρωγός βοήθειας και συνοδοιπόρος του ο Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Νικόλαος Μαυρέλος, να μας αποδεικνύουν πως οι ανηφορικοί δρόμοι είναι ευκολότεροι όταν η διαδρομή μοιράζεται.

Εμείς να ευχηθούμε στον Δημήτρη Τζελέπη καλή επαγγελματική συνέχεια σ’ όλα τα μετέπειτα βήματά της πορείας του, και ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα ήθους για όλους τους σύγχρονους ερευνητές.

Επιλέγοντας, θερμά συγχαρητήρια κ. Τζελέπη, Δημήτρη. Εξάλλου έχοντάς σε γνωρίσει στα πρώτα σου φιλολογικά βήματα ως ραδιοφωνικό παραγωγό  ξέραμε πόσο αφιερωμένος στην επιστήμη της ελληνικής φιλολογίας ήσουν. Κυριολεκτικά… Η πορεία σου αδιάψευστος μαρτυρία. 

Παρατηρητής της Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.