Τα 30 χρονια ιστοριας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης σε 17 λεπτα επετειακης ταινιας του Μανου Καρυστινου

Θα προβληθεί στην επετειακή εκδήλωση της Δευτέρας, όπου θα τιμηθούν πρόσωπα που σφράγισαν τη θεατρική δημιουργία του φορέα

Στις 14 Μαρτίου του 1986 ο νεοσύστατος πολιτιστικός φορέας Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής ανέβαζε την πρώτη του θεατρική παράσταση. Την προσεχή Δευτέρα, στη συμπλήρωση των 30 ετών θεατρικής δημιουργίας, το κοινό της πόλης μας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια νοσταλγική και συνάμα συγκινητική ανασκόπηση της πορείας του θεσμού, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που σημάδεψαν και ανέδειξαν τον θεατρικό πολιτισμό στη Θράκη. Η επετειακή εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ, και η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.
 
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους, που «σφράγισαν» τη θεατρική δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ σε αυτά τα 30 χρόνια της διαδρομής του. Συγκεκριμένα, θα γίνει μία σύντομη αναδρομή στα πρόσωπα που έχουν θητεύσει ως πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ θα τιμηθούν από τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, άνθρωποι που βρέθηκαν στο «τιμόνι» του πολιτιστικού φορέα, είτε ως πρόεδροι είτε ως αντιπρόεδροι κατά τις περιόδους, που την προεδρία του ΔΗΠΕΘΕ αναλάμβαναν τυπικά οι εκάστοτε δήμαρχοι. Ακολούθως, θα προβληθεί μια επετειακή ταινία, διάρκειας 17 λεπτών, που σκηνοθέτησε και παρήγαγε ο νεαρός ταλαντούχος συντοπίτης μας, κ. Μάνος Καρυστινός.
 
Ο δημιουργός του πολυβραβευμένου σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ «Dark Illusion» συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης μας, για να αποτυπώσει την ιστορία των 30 χρόνων των παραστάσεών του. Τη μουσική επένδυση της επετειακής ταινίας υπογράφει ο κ. Σάκης Βαργεμτζίδης, ενώ την αφήγηση ανέλαβε η κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη.
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στη σκηνή θα εμφανιστεί το acapella φωνητικό σύνολο «8tetto», που υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό με κομμάτια από την προκλασική ως τη σύγχρονη μουσική. Το φωνητικό σύνολο 8tetto αποτελείται από τους: Μαριλένα Στριφτόμπολα, Πένυ Δεληγιάννη, Σοφία Μάλαμα, Αντωνία Τζίτζικα, Σταμάτη Πακάκη, Νίκο Ζιάζιαρη, Αλέξανδρο Φαρή και Ηλία Καπάνταη. 

Σοφία Μενεσελίδου «Το ΔΗΠΕΘΕ θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους ανθρώπους αυτής της πόλης»

«Να έρθετε να θυμηθούμε τα παλιά, να διασκεδάσουμε και με ένα ποτήρι κρασί να ανανεώσουμε την υπόσχεση ότι το ΔΗΠΕΘΕ θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους ανθρώπους αυτής της πόλης», ανέφερε στο προσκλητήριό της προς το κοινό της Κομοτηνής η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Σοφία Μενεσελίδου. «Παρά τις δυσκολίες, παρά τη δυσοίωνη οικονομική κατάσταση», επισήμανε η κ. Μενεσελίδου, «το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εξακολουθεί να είναι εδώ, ενεργό, παρόν και σε συνεργασία με το ελάχιστο εναπομείναν πλέον προσωπικό του, κυρίως όμως σε συνεργασία με το κοινό της πόλης, αφουγκραζόμενο τις θελήσεις του και συμπορευόμενο μαζί του, να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του και να συνεχίσει να υπάρχει». «Ενάμιση χρόνο τώρα, η εμπειρία μας από αυτήν την διοίκηση», συνέχισε, «μας απέδειξε ότι τελικά ο κόσμος της Κομοτηνής έχει υψηλό ποιοτικό κριτήριο. Ο κόσμος στήριξε με την παρουσία του εξακολουθεί να στηρίζει τη θεατρική ή πολιτιστική ευρύτερα πρότασή μας και αυτό μας δίνει τη χαρά, την αισιοδοξία και κυρίως τη δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και στα χρόνια, που έρχονται». 

Μάνος Καρυστινός «Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής είναι ένας από τους πυλώνες του πολιτισμού της πόλης μας»

Από την πλευρά του ο Κομοτηναίος σκηνοθέτης, κ. Μάνος Καρυστινός, ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ για την ευκαιρία που του έδωσαν να αποτυπώσει και ταυτόχρονα να γνωρίσει την ιστορία των 30 χρόνων λειτουργίας του. «Αποφασίσαμε με την κ. Μενεσελίδου να κάνουμε ένα αφιέρωμα για αυτά τα 30 χρόνια, δίνοντάς του ένα προσωποκεντρικό χαρακτήρα», εξήγησε, «και έτσι απευθυνθήκαμε στους εργαζόμενούς του, που μας μίλησαν για τις στιγμές, τις χαρές, τις συγκινήσεις, όλα αυτά που έζησαν στα 30 αυτά χρόνια». «Και με αυτόν τον τρόπο ήρθαμε σε επαφή με έναν από τους πυλώνες του πολιτισμού της πόλης μας, που είναι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής», κατέληξε. 

Σάκης Βαργιεμτζίδης «Ο πολιτισμός είναι ένα φυτώριο»

Την ιδιαίτερη χαρά του για τη δυνατότητα, που του δόθηκε ώστε να συνδράμει στην παραγωγή της επετειακής ταινίας, γράφοντας τη μουσική, εξέφρασε και ο κ. Σάκης Βαργεμτζίδης. «Ο πολιτισμός είναι ένα φυτώριο, όπου φυτεύουμε σπόρους, ανθίζουν λουλούδια, τα ποτίζουμε, και όλο αυτό έχει να κάνει και με το μέλλον και με την τέχνη και με την παιδεία», τόνισε στο μήνυμά του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.