Συζητωντας για τη ζωη πριν, μετα και με την Πολιτικη

Συστήθηκε και επίσημα στην κοινωνία της Κομοτηνής η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη - Γιώργος Πεταλωτής και Ευριπίδης Στυλιανίδης οι ομιλητές στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Ομάδας

Το πρώτο άνοιγμά της στο ευρύτερο κοινό της Κομοτηνής, που ελπίζει πως θα αγκαλιάσει την προσπάθειά τους αλλά και θα γίνει κομμάτι της, έκανε το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου το Σωματείο «Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη», κατά την ομιλία με θέμα «Η ζωή με…(-τα;) την πολιτική», που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Ο σύλλογος, που δημιουργήθηκε στη βάση ανάλογων συλλόγων που λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, υφίσταται εδώ και κάποιο διάστημα, αποτελούμενος από φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, όμως επιθυμία τους είναι να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία της Κομοτηνής, και αυτή να έρθει πιο κοντά σε αυτούς.
 
Η πρώτη εκδήλωση ασχολήθηκε με τον πολιτικό κατά την απουσία του, όποια και αν είναι αυτή, από την πολιτική σκηνή, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Γιώργο Πεταλωτή, Δικηγόρο, Πρώην Υπουργό και Τέως Βουλευτή Νομού Ροδόπης, και τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Επίκουρο Καθηγητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πρώην Υπουργό και Τέως Βουλευτή Νομού Ροδόπης. 

Άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία 

Την συζήτηση συντόνισαν ο κ. Κώστας Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος  Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και η κ. Ηράκλεια Γκατζίνη, Πρόεδρος του σωματείου «Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη».
 
Η εκδήλωση της Παρασκευής ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Σωματείου, σημείωσε ο κ. Δικαίος, που είναι μέλος του ΔΣ της Ομάδας, τονίζοντας πως έχουν κάνει άλλες μικρότερες το προηγούμενο διάστημα.
 
Από την πλευρά της η κ. Γκατζίνη τόνισε πως με τη βοήθεια του κ. Δικαίου δημιούργησαν ένα σωματείο του οποίου ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ταμίας και γραμματέας θα είναι αποκλειστικά φοιτητές, με τα υπόλοιπα μέλη να μπορούν να προέλθουν και από καθηγητές.
 
Ο όμιλος, σημείωσε, δεν έχει παραταξιακό χαρακτήρα και είναι καθαρά ακαδημαϊκός και ερευνητικός, με μέλος να γίνεται όποιος το επιθυμεί.
 
Για αυτό και κάλεσε όλους τους πολίτες της Κομοτηνής να γίνουν μέλη, ώστε «να δώσει η πόλη χώρο στο πανεπιστήμιο, και το πανεπιστήμιο να αγκαλιάσει την πόλη» ανέφερε σημειώνοντας πως ο σύλλογος φαίνεται να έχει μια δυναμική εντός του Τμήματος και του Πανεπιστημίου, και θέλουν να ανοίξουν το πανεπιστήμιο στην πόλη, με ανοιχτό διάλογο και συζήτηση, όπως έγινε στην εκδήλωση της Παρασκευής.
 
Μάλιστα τόνισε πως οι εκδηλώσεις δεν θέλουν να έχουν αποκλειστικά πολιτικό χαρακτήρα, αλλά να ανοίγονται και σε θέματα της πόλης. 

Δεν τελειώνει ποτέ η πολιτική 

«Αν αρχίσει η πολιτική, δεν τελειώνει ποτέ. Όλη η ζωή μας είναι πολιτική, και πριν και όσο υπάρχουμε σε αυτό τον κόσμο, να αναζητεί κανείς τις λύσεις στα καθημερινά προβλήματα» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Δικαίο και το Σωματείο, που φιλοδοξεί να φέρει ξανά τον πολιτικό προβληματισμό στην τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
Δήλωσε δε ιδιαίτερα συγκινημένος και ηθικά δικαιωμένος που η πρωτοβουλία λήφθηκε από το τμήμα που αποτελεί συνέχεια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, την ίδρυση του οποίου είχε υπογράψει ο ίδιος ως Υπουργός Παιδείας.
 
Τώρα έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη και της κοινωνίας της Ροδόπης, στηρίζοντας την προσπάθεια που κάνει η Ροδόπη μέσα από τις απόψεις της νέας γενιάς, κάτι που θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί, μιας και ξυπνάει την ψυχή και το μυαλό, φέρνει ξανά τον προβληματισμό σε όλους και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο θα αναζητηθούν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν και την κοινωνία μας, τη Θράκη αλλά και την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Σημαντική η Ομάδα για την Κομοτηνή 

Τη σημασία για την πόλη της Κομοτηνής να υπάρχει μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων, που προέρχονται από την κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, που παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες που πραγματώνουν την πολυπόθητη διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας τόνισε ο κ. Γιώργος Πεταλωτής.
 
Ακόμα πιο σημαντικό θεωρεί πως είναι το γεγονός ότι όλο αυτό γίνεται σε μια εποχή που η πολιτική βάλλεται πανταχόθεν, που η έννοια της πολιτικής έχει πάρει πάρα πολλές μορφές, από την απόλυτα ορθολογιστική μέχρι τις διαστρεβλωμένες και ακραίες.
 
Αυτές τις ημέρες άλλωστε θεωρεί πως βλέπουμε να έχει μετατραπεί μια δημοκρατική και θεσμική διαδικασία σε πολιτική αρένα, με βουλευτές να πηγαινοέρχονται και αντεγκλήσεις μεταξύ των υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης για ένα ζήτημα που αναδείχθηκε ως εθνικό, μετά την ανετοιμότητα της χώρας κατόπιν της διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
 
Σημείωσε πάντως πως το γεγονός ότι η εκδήλωση περιλαμβάνει και το προσωπικό στοιχείο για τους πολιτικούς, κάνοντάς τη μια ενδιαφέρουσα άσκηση για όλους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.