Συζητηση για το χρυσο

«Μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη – Επιπτώσεις στο περιβάλλον» ήταν το θέμα της ομιλίας-συζήτησης που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από το Δήμο Σαπών και την Κίνηση κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού Σαπών, με τον ομιλητή τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, μηχανικό μεταλλείων-μεταλλουργίας, λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Οικονομικά τριτοκοσμική και περιβαλλοντικά καταστροφική» χαρακτήρισε ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης την πρόταση που φέρουν οι εταιρείες χρυσού που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους επένδυση. Επίσης, αναφέρθηκε στην έκταση που τείνει να πάρει αυτό το θέμα σε περίπτωση εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης μεθόδου επεξεργασίας χρυσού. «Θα το αντιληφθεί ο κόσμος όταν δει την έκταση που θα πάρει το θέμα. Επομένως, πρέπει να δούμε όλα τα προβλήματα, όπως αυτό της όξινης απορροής, της μόλυνσης των νερών, αλλά και κατά ποσό αυτή η αθώα μέθοδος μπορεί να γίνει.

Τείνει να αδειοδοτηθεί το θέμα, αλλά κάνουν κάποιες κινήσεις, οι οποίες τους εκθέτουν επιστημονικά. Δηλαδή, πιστεύω ότι σε ορισμένα θέματα πολύ καίρια στη χημεία της διαδικασίας έχουν άδικο και θα τους κερδίσουμε στα δικαστήρια».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέλαβε πολύ μεγάλη ευθύνη για να κρίνει τη χημεία της διαδικασίας, ενώ την οικονομική πτυχή την έκρινε η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «η μέθοδος είναι απαιτητική και προσφέρει ελάχιστα».

Όσο για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με το άνοιγμα μεταλλείου επεξεργασίας χρυσού, «είναι θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα εφάρμοσαν σε πολλά σημεία του κόσμου. Αφού πονούν τόσο πολύ για τις θέσεις εργασίας εδώ, ας μας πουν τι έγινε στη στο Μεταλλείο της Νότιας Γαλλίας που έκλεισε. Αυτό ήταν επιχείρημά τους όταν είχε γίνει ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Να μας πληροφορήσουν αν φεύγει ο κόσμος και τα παράτησε επειδή μολύνθηκαν τα νερά».

Ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, μέλος του Συλλόγου “Κίνηση για την Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος” Σαπών, από πλευράς του, δήλωσε ότι «κανείς Σαπαίος δεν είναι υπέρ της εξόρυξης του χρυσού με κυάνιο, με χημικά ή με οτιδήποτε τοξικά» και τόνισε ότι «αν το κράτος είτε οι φορείς μπορούν να διασφαλίσουν το περιβάλλον και την υγεία, δεν είμαστε κατά καμίας επένδυσης. Εάν δεχόμαστε ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει πολιτεία και ότι είμαστε ο Κάντζας, τότε συμφωνούμε όλοι.

Θέλουμε επιχειρήματα. Δεν υπάρχει ειδικός επιστήμονας στην Ελλάδα για αυτό το θέμα, σύμφωνα με την έρευνα που έκανα. Πρέπει να φέρουμε αξιόπιστο ομιλητή».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.