Συζητηση για την διοικητικη μεταρρυθμιση

Η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Ν. Καβάλας οργάνωσαν το Σάββατο 30 Αυγούστου 2008 και ώρα 10:30, στη Καβάλα και στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» με ομιλητές τον Κώστα Ασκούνη, μέλος του Π.Σ – Δήμαρχο Καλλιθέας και τον Θύμιο Σώκο, Γραμματέα Τομέα Εσωτερικών – Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Στην εκδήλωση ήταν παρόντα περίπου 150 στελέχη του Κινήματος, κομματικά όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ευρύτερη περιοχή, βουλευτές στην Περιφέρεια, στελέχη στην Αυτοδιοίκηση ( Νομάρχες, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι), μέλη και φίλοι του Κινήματος.

Για τη συνάντηση και τον διάλογο που αναπτύχθηκε μιλούν στον ΠτΘ ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, γραμματέας Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α.Μ.-Θ και Παύλος Δαμιανίδης, γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης

Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, γραμματέας Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α.Μ.Θ: «Η Νέα Δημοκρατία επιζητεί την απορύθμιση των ΟΤΑ»

ΠτΘ: κ. Παπακοσμά, από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατετέθη μία πρόταση όσον αφορά στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μας. Ποια είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ επί αυτού;

Κ.Π.:
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιζητεί την διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά την απορύθμιση των ΟΤΑ. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ είναι σαφέστατα ένα κείμενο εργασίας, αλλά εμείς περιμένουμε, ως ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις και θέσεις της για το τι κράτος θέλει και για ποια αυτοδιοίκηση μιλά. Σήμερα με μια σειρά νομοθετημάτων που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιφέρει τον στραγγαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκαλεί τη διοικητική απορύθμιση. Εκφράζουμε την αγωνία μας, γιατί με αυτό τον τρόπο χειραγωγείται η τοπική αυτοδιοίκηση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού. Όλα αυτά γυρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ελλάδα πίσω, σε χρόνια χαλεπά, οδηγώντας τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς να γίνουν επαίτες της κεντρικής διοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει ένα κύκλο διαβουλεύσεων με τα στελέχη του, με τις τοπικές κοινωνίες εκφράζοντας την αγωνία όλων των στελεχών, όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς πιστεύουμε ότι οι φωνές διαμαρτυρίας και αντίδρασης υπάρχουν και μέσα στην κυβερνητική παράταξη στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι το ζητούμενο θέμα η χωροταξία των νέων δήμων. Όταν ενώνεις δύο δήμους με προβλήματα, δημιουργείς ένα μεγάλο δήμο με πολλά προβλήματα.

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την διοικητική μεταρρύθμιση;

Κ.Π.:
Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έκανε τις τομές της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σας θυμίζω επιγραμματικά ότι στην πρώτη τετραετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν εκείνοι οι θεσμοί και η οικονομική αυτοτέλεια της διοίκησης καθιερώθηκε με μια σειρά νομοθετημάτων που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που δημιούργησε τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης σε μια εποχή που η σημερινή κυβέρνηση έφευγε από τη Βουλή και κατήγγειλε την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για αυτό. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που δημιούργησε τον Καποδίστρια και συνένωσε και δημιούργησε 900 από τους 6000 αυτοδιοικητικούς οργανισμούς που είχαμε στη χώρα μέχρι το 1997. Άρα το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, υπέρ της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Το ζητούμενο δεν είναι αν στο νομό Καβάλας ή στο Νομό Ροδόπης θα οδηγηθούμε από τους δέκα δήμους στους τέσσερις ή στους τρεις, το ζητούμενο είναι να θεσμοθετηθούν οι πόροι εκείνοι και οι θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και να ενισχυθούν από το κράτος. Λιγότερο κράτος περισσότερη οικονομική αυτοτέλεια στους δήμους.

ΠτΘ: Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση βλέπουμε και πάλι να περιστρέφεται στον αριθμό των δήμων σε κάθε νομό και στην έδρα…

Κ.Π.:
Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ λέει και στα στελέχη του ότι το μείζον θέμα δεν είναι αν σε μία περιοχή δημιουργηθούν τρεις ή τέσσερις δήμοι και πολλές φορές καλεί τα μέλη του στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, όπου λειτουργούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να καταγγείλουν αυτή την προσπάθεια της χωροταξίας σε κάθε νομό και να προχωρήσουν στην κατάθεση προτάσεων όσον αφορά στη λειτουργία των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΠτΘ: Είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσουμε σε μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση;

Κ.Π.:
Πιστεύω, προσωπικά, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Ο λαός ζητά περισσότερη αυτοδιοίκηση και δεν τον ενδιαφέρει πού θα είναι η έδρα ή αν κάποιος υποψήφιος δήμαρχος ή δήμαρχος θα ξαναείναι δήμαρχος. Αυτό που ζητά είναι να επιλυθούν τα προβλήματά του, να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να επιτελούν έργο και να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών. Είδατε ότι ο λαός ήταν ώριμος, πλην μικρών και ελαχίστων εξαιρέσεων, και για τον πρώτο Καποδίστρια και για τη συνένωση μικρών κοινοτήτων σε δήμους. Ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί, να είναι εποικοδομητικός και, κυρίως θα επαναλάβω, να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση τις προτάσεις της. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει την κυβερνητική πρόταση για το τι κράτος θέλουμε. Θέλουμε ένα κράτος με εξήντα υπουργούς και υφυπουργούς; Θέλουμε ένα κράτος επιτελικό ή ένα κράτος αυτοδιοικητικό, όπου οι αποφάσεις θα σχεδιάζονται και θα παίρνονται σε επίπεδο δήμου, νομαρχίας, περιφέρειας.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

ΠτΘ: Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την διοικητική μεταρρύθμιση και πώς αυτή κατετέθη στη συνάντηση του Σαββάτου;

Κ.Π.:
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της συνένωσης των μικρών δήμων σε ισχυρούς δήμους, είναι υπέρ του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, της δημιουργίας περιφερειακής αυτοδιοίκησης και έχει εκφραστεί η θέση αυτή και μέσα από το Πολιτικό του Συμβούλιο και μέσα από τα συνέδριά του. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για ισχυρούς δήμους, για δήμους που οικονομικά θα είναι εύρωστοι, το ΠΑΣΟΚ μιλά για μια κυβέρνηση η οποία θα χορηγήσει όχι μόνο αρμοδιότητες, αυτό που γίνεται σήμερα, αλλά κυρίως ιδίους πόρους στην αυτοδιοίκηση.

ΠτΘ: Είστε ευχαριστημένος από το διάλογο που αναπτύχθηκε το Σάββατο;

Κ.Π.:
Πιστεύω πως ναι. Παρόλο που βρισκόμαστε στο τέλος του Καλοκαιριού καίτοι έγινε Σάββατο, παρόντα ήταν πάνω από 150 αυτοδιοικητικά στελέχη από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οφείλω να πω ότι εμπεριστατωμένες ήταν και οι τοποθετήσεις των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ της αυτοδιοίκησης, εννοώ τον δήμαρχο Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κώστα Ασκούνη, αλλά και τον γραμματέα του τομέα αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Θύμιο Σώκο, νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, άνθρωποι που για χρόνια θητεύουν στην αυτοδιοίκηση και ανέπτυξαν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

ΠτΘ: κ. Παπακοσμά σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Παύλος Δαμιανίδης, γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης:

«Όλοι συζητούμε το θέμα, πλην της κυβέρνησης»

ΠτΘ: Θα ήθελα ένα γενικότερο σχόλιο για τη συζήτηση που διεξήχθη στη Καβάλα και αφορούσε στη διοικητική μεταρρύθμιση…

Π.Δ.:
Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ και είχε αντικείμενο το θέμα της πολιτικής επικαιρότητας, τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας για όλα τα στελέχη που παραβρέθηκαν. Συζητήσαμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τη διοικητική μεταρρύθμιση.

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τον διάλογο με την κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα;

Π.Δ.:
Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα και, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος. Το καταπληκτικό της όλης υπόθεσης είναι ότι όλοι συζητούμε για αυτό το θέμα εκτός της κυβέρνησης, της οποίας υποτίθεται ότι αποτελεί πρωτοβουλία. Είναι φοβερό μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών να μην έχουν πει ούτε μία λέξη για το θέμα, εν αντιθέσει βλέπουμε διάφορες θέσεις και μελέτες να έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει με ποιο σκεπτικό έχουν προκύψει. Άλλωστε, φαίνονται και πρόχειρες. Έτσι, θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη ως υπεύθυνη αντιπολίτευση να ξεκινήσουμε ένα διάλογο στη χώρα για το πώς βλέπουμε την διοικητική μεταρρύθμιση, γιατί πραγματικά πρόκειται για ευκαιρία και δεν πρόκειται να γίνει με αυτή την πρόχειρη και μικροκομματική ματιά που ξεκινά η Ν.Δ.

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά εξορμήσεις στην επαρχία. Αυτές θα έχουν ως αντικείμενο και το θέμα αυτό;

Π.Δ.:
Η εξόρμηση θα έχει ως αντικείμενο όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας, αλλά και το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτών των εξορμήσεων. Είναι πολύ ουσιαστικό και όλοι γνωρίζουν ότι ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια ευαισθησία σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του κράτους. Άλλωστε, είμαστε ο μόνος πολιτικός φορέας που έχει αποδείξει και ταυτίζεται με τις μεγάλες τομές στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, να θυμίσω το ΑΣΕΠ, το Συνήγορο του Πολίτη, τον πρώτο Καποδίστρια, που απετέλεσε όχι απλώς μεταρρύθμιση, αλλά επανάσταση για τη χώρα. Αντίθετα, η Ν.Δ. υπήρξε πάντα αρνητής αυτών των μεταρρυθμίσεων, θυμόμαστε όλοι τα στελέχη της με τις μαύρες σημαίες, τα καμένα λάστιχα και τον κ. Καραμανλή να δηλώνει ότι θα καταργήσει τον Καποδίστρια, όταν θα γίνει πρωθυπουργός, και αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι οι εγγυήσεις που μπορεί να δώσει το κόμμα της Ν.Δ. για μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στη χώρα.

«Δεν μας εκπλήσσει το αποτέλεσμα του γκάλοπ»

ΠτΘ: Πώς κρίνετε το τελευταίο γκάλοπ που είδε τα φώτα δημοσιότητας;

Π.Δ.:
Είναι οπωσδήποτε θετικό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μας εκπλήσσει, γιατί πραγματικά αυτό που αποτυπώνεται στο γκάλοπ και ακόμη πιο έντονο το βλέπουμε να αποτυπώνεται στην κοινωνία. Ο κόσμος έχει κουρασθεί, δεν αντέχει πλέον την κυβέρνηση της Ν.Δ, η οποία είναι σαφέστατο ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει την χώρα. Αυτό το έχει αντιληφθεί ο Έλληνας πολίτης και εκεί εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κόμμα εξουσίας, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναδώσουμε στον πολίτη ελπίδα και προοπτική και να τον πείσουμε να μας ξαναεμπιστευτεί.

«Οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των ευροεκλογών»

ΠτΘ: Επειδή πολύ συζητείται τελευταίως, πιστεύετε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές…

Π.Δ.:
Πραγματικά διαφαίνεται εδώ και πολύ καιρό ένα κλίμα εκλογικό. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των ευρωεκλογών και εξακολουθώ να το πιστεύω. Όλοι λένε ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών είναι πρωτοβουλία Καραμανλή. Θεωρώ πια ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει αυτή την πρωτοβουλία. Η κοινωνία απαιτεί και θα απαιτήσει ακόμη πιο έντονα στο εγγύς μέλλον την διεξαγωγή εκλογών για να απαλλαγεί επιτέλους η χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία.

ΠτΘ: κ. Δαμιανίδη σας ευχαριστούμε πολύ.

Π.Δ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.