Συσταθηκε το “Δικτυο Αλεξανδρουπολιτων”

Στην σύσταση του πρώτου συλλόγου με την επωνυμία «Δίκτυο Αλεξανδρουπολιτών» προχώρησαν 300 και πλέον παλαιοί κυρίως αλλά και νέοι Αλεξανδρουπολίτες. Η καταγραφή και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αλεξανδρούπολης, καθώς και η διατήρηση ζωντανών των ηθών και εθίμων της παλαιάς πόλης αλλά και η συμβολή των παλαιών και νέων πολιτών στη σωστή περιβαλλοντική μεταμόρφωση της πόλης, το φυσικό, το ανθρωπογενές, το δομημένο περιβάλλον και γενικά της μορφής της πόλης, είναι ορισμένα από τους σκοπούς του «Δικτύου».

Στόχος του συλλόγου είναι και η δημιουργική παρέμβαση σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης και την τοπική κοινωνία. Όσο για το ποιοι δικαιούνται να εγγραφούν ως μέλη του συλλόγου:

Στο σύλλογο μπορεί να εγγραφεί κάθε ενήλικας που ενδιαφέρεται για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες αυτού.

Τα μέλη διακρίνονται σε τακτικά, δόκιμα, επίτιμα και πάρεδρα.

Μπορούν να εγγραφούν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη και όσοι έχουν ζήσει από την παιδική τους ηλικία στην Αλεξανδρούπολη, ήτοι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν διαμορφώσει συνείδηση ατόμου που γεννήθηκε και αγάπησε την Αλεξανδρούπολη, ακόμη και εάν δεν έχουν γεννηθεί σ’ αυτήν. Επίσης όσα δραστηριοποιούνται και προσφέρουν πολλές δεκαετίες στην πόλη μπορούν να είναι πάρεδρα ή δόκιμα.

Συστήνονται επιτροπές και ομάδες εργασίας που θα επεξεργάζονται θέμα που αφορούν την ιστορία, τις παραδόσεις, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, το μέλλον της πόλης, τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, την υγεία, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης ο σύλλογος προχωράει στη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων, ιστοσελίδας internet, βάσης δεδομένων μελών, αρχείο επιφανών Αλεξανδρουπολιτών παλαιών και νέων.

Παλαιοί Αλεξανδρουπολίτες και όσοι αισθάνονται πλέον Αλεξανδρουπολίτες, ήδη, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το «Δίκτυο».

Ο πρόεδρος, κ. Νίκος Σπιτάλας, καθηγητής – αρχιτέκτων επισημαίνει ότι: οι δύο επιτροπές που συστήθηκαν είναι οι εξής:

•Ιστορίας της πόλης από την γέννησή της έως και σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τους πρόσφυγες, την ιστορία του Σιδηροδρόμου, των καραβανιών, των ψαράδων, του πολεοδομικού δικτύου, των πολιτισμικών ομάδων (αρμένιοι, εβραίοι, καθολικοί, παλιννοστούντες από Π.Σ.Ε. κ.τ.λ.) πρόσκοποι κτλ. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η έκδοση βιβλίου.

•Χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη των ελεύθερων χώρων της πόλης ώστε να γίνει σωστή χρήση αυτών και γίνονται προτάσεις για μια περιβαλλοντική εναλλακτική λύση χρήσεων γης. Οι νέοι κατακλύζουν και αγκαλιάζουν τον Σύλλογο, δίνουν την δύναμή τους με την συμμετοχή τους οργανώνοντας τις ομάδες εργασίας, προβολής νέων τεχνολογιών κτλ.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 88 612, 0944 263702

Ποιός είναι ο πρόεδρος του «Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών»

Ο Νίκος Σπιτάλας τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο της Ζαρειφίου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης και το Πρώτο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στη Γαλλία Αρχιτεκτονική, Χωροταξία, Πολεοδομία, Πληροφορικά Συστήματα στον Σχεδιασμό. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούσαν το Περιβάλλον, Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην Διδακτορική του διατριβή επεξεργάστηκε θέματα δομημένου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης σε Παραμεθόριες Περιοχές μέσα στο γενικό πλαίσιο της Γεωγραφίας. Εκπόνησε πάνω από εξήντα πρωτότυπες εργασίες, δοκίμια με δημοσιεύσεις σε περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Καθηγητής ή Επιστημονικός Συνεργάτης στα Πανεπιστήμια Α.Π.Θ., Δ.Π.Θ., St Etienne, Paris X, καθηγητής σε εκπαίδευση ενηλίκων και Τ.Ε.Ι., συνεργάτης σε Κ.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ., Ε.Α.Π. Ασχολήθηκε με τα κοινά ως Πρόεδρος Ελληνικής παροικίας του εξωτερικού και διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος τριών επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων. Παρέμεινε είκοσι έτη στη Γαλλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.