Συσκεψη στη Νομαρχια για το κοστος δηλωσεων καλλιεργειας

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με το κόστος των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων των αγροτών ,αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Μαΐου 2009,στη Νομαρχία Ροδόπης με πρωτοβουλία του Νομάρχη Άρη Γιαννακίδη.

Στην συνάντηση παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Αχμέτ Χατζηοσμάν και Γιώργος Πεταλωτής, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος της ΝΑΡΕ Γ. Μηνόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ και νομαρχιακός σύμβουλος Κυριάκος Κρόκος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Κωνσταντίνος Κούκος και δήμαρχοι του Νομού Ροδόπης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ,όπως είχε εξαγγελθεί.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Ροδόπης μετά από τη συνάντηση, θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα προκειμένου να δοθεί λύση και να ανακουφιστούν οι αγρότες της περιοχής.


Τονίστηκε δε πως οι νέοι αγρότες θα πρέπει εμπρόθεσμα και μέχρι τις 15 Μαΐου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Ο Νομάρχης Ροδόπης τέλος απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη σχετική με το θέμα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να σας εκφράσω την αγανάκτηση και τα δικαιολογημένα παράπονα των αγροτών της περιοχής μου οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις μέρες αυτές το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων στα πλαίσια του ΟΣΔΕ και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά το πλέον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση κομμάτι της τοπικής κοινωνίας καλείται να υποστεί ένα επιπλέον έξοδο για το οποίο υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για κάλυψή του από πόρους του εθνικού προϋπολογισμού.

Και όχι μόνο αυτό δεν τηρήθηκε αλλά οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν αυξημένο κόστος σε σχέση με παρελθόντα έτη καθώς, όπως αποδεικνύεται για τον υπολογισμό του κόστους λαμβάνεται υπόψη το αρχικό έτος αναφοράς που ωστόσο για πολλούς αγρότες έχει μειωθεί.

Κύριε Υπουργέ

Η αγανάκτηση των αγροτών της Ροδόπης είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς γνωρίζετε καλά ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι παραγωγοί μικροκαλλιεργητές και αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στην κάλυψη των συγκεκριμένων εξόδων το κόστος των οποίων είναι δυσβάσταχτο.

Επειδή η μη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων σημαίνει ταυτόχρονα και μη είσπραξη πολύτιμων επιδοτήσεων σας καλούμε να προχωρήσετε στην υλοποίηση της σχετική δέσμευση για κάλυψη του παραπόνων κόστους ενεργοποίησης, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να υπάρξει ομαλότητα και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των οικογενειών τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.