Συσκεψη για την αναδειξη των προβληματων της Ροδοπης

Με στόχο την ανάδειξη των αναγκών της περιοχής ενόψει της σύστασης διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη - Ευριπίδης Στυλιανίδης «Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα έρθουν οι άλλοι για να μας σώσουν, αν δεν κάνουμε εμείς κάτι για να σωθούμε»

Την πεποίθηση ότι η Θράκη και οι Θρακιώτες θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία του μέλλοντος τους, ενόψει και της δημιουργίας μιας διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τοπικούς φορείς για τα θέματα της Ροδόπης την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη αυτών των φορέων το τελευταίο διάστημα, με τους προέδρους να καταθέτουν και προτάσεις για την επίλυσή τους.
 
Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε πως έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, στα πλαίσια της έκδοσης και της παρουσίασης του βιβλίου του στην Αθήνα προ ημερών και στην υπόλοιπη Ελλάδα από το Σεπτέμβριο, ώστε να τονιστεί η αναγκαιότητα σύστασης μιας εθνικής αναπτυξιακής διακομματικής επιτροπής, που θα ολοκληρώσει ένα μελετημένο σχέδιο για το τι θα πρέπει να γίνει στην περιοχή, τι θα πρέπει να διορθωθεί, που χρειάζεται κεντρική παρέμβαση, που χρειάζονται τοπικές πρωτοβουλίες κτλ.
 
Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, ο οποίος τη μετέφερε στον Πρωθυπουργό και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια να τη μορφοποιήσουν και να επιστρέψουν πίσω στα κόμματα τις προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί αυτή η επιτροπή και το πλαίσιό της. 

Τα παράπονα των φορέων 

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου σημείωσε πως οι επαγγελματίες διανύουν πολύ δύσκολες μέρες, μιας και δεν υπάρχει κατανάλωση, μιας και το γενικότερο περιβάλλον εδώ και 8 χρόνια δεν έχει επιτρέψει να λειτουργήσουν σωστά οι επιχειρήσεις. Σημείωσε δε πως η πάρα πολύ ψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την έλλειψη πελατών δημιουργεί πολλά προβλήματα στο σημείο που πολλές επιχειρήσεις κλείνουν ή οδηγούνται στο κλείσιμο στην Κομοτηνή.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης επικεντρώθηκε στα δυσβάσταχτα πρόστιμα και τους πολλούς και συνεχόμενους ελέγχουν που γίνονται στην περιοχή, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, τονίζοντας πως έχει γίνει βραχνάς για τις επιχειρήσεις.

Τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης τόνισε ότι τις αστοχίες και τις αδυναμίες της εκάστοτε κυβέρνησης πληρώνει πάντα η αγορά, με αποτέλεσμα μια περιοχή σαν τη δική μας, που είχε συνηθίσει σε ένα είδος υποβοηθούμενης ανάπτυξης, να χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη Θράκη και ιδιαίτερα στη Ροδόπη, στο αναπτυξιακό μοντέλο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν μια ολόκληρη πόλη σε θέσεις εργασίας. 

Ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για τη Θράκη 

Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της αγοράς για τη διεξοδική ενημέρωση που έκαναν για τα προβλήματα τους, σημειώνοντας πως αυτή η συνάντηση αποτελεί ουσιαστικά το πρόπλασμα μιας προσπάθειας που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο για την ανάδειξη κάποιων ζητημάτων και την προώθηση πρακτικών προτάσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν τη δοκιμαζόμενη τοπική αγορά της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα.
 
Ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί πως ως κοινωνία θα πρέπει να γκρεμίσουμε μέσα στο μυαλό μας μερικούς μύθους που έχουν καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αποβάλλοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ένα αθέατο κέντρο που υλοποιεί μια στρατηγική που καλύπτει την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της ακριτικής Ελλάδας.
 
«Δεν ισχύει αυτό έτσι όπως το φανταζόμαστε, η υπόθεση της σωτηρίας της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης και της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας είναι μία υπόθεση που κρατάμε εμείς στα ίδια μας τα χέρια, οπότε αν εμείς περιμένουμε από τους άλλους δεν θα δούμε τίποτα».
 
Αν όμως δημιουργηθεί ο σχετικός θόρυβος, κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και υπάρξει πίεση με συγκεκριμένους μηχανισμούς και την κοινωνία ενωμένη, τότε μπορεί να επιτευχθούν κάποιοι από τους στόχους που θα τεθούν, σημείωσε.
 
«Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα έρθουν οι άλλοι για να μας σώσουν, αν δεν κάνουμε εμείς κάτι για να σωθούμε» παρατήρησε για εξηγήσει πως για αυτό το λόγο ξεκινά αυτή η προσπάθεια από μηδενικό σημείο, έχοντας συσσωρεύσει όμως μια σημαντική εμπειρία. 

Απαραίτητη η συνεννόηση 

Ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί πως η κουβέντα θα πρέπει να έχει ορισμένα πρακτικά συμπεράσματα, τα οποία θα πρέπει να βγουν γρήγορα μιας και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή επιδεινώνει το άσχημο κλίμα που δημιούργησε η κρίση μετά το 2010. «Η αστάθεια στην Τουρκία, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, τα πλήγματα στον τουρισμό, ο περιορισμός του αισθήματος ασφαλείας, όλα επηρεάζουν αρνητικά» τόνισε.
 
Παράλληλα πιστεύει πως η Αθήνα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο νωτιαίος μυελός της οικονομίας διέρχεται μέσα από τον βόρειο άξονα, και κυρίως τη Θράκη που έχει και πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, διότι από εδώ διέρχονται οι εμπορικοί και ενεργειακοί δρόμοι, συναντώνται οι διαφορετικοί πολιτισμοί και τα συμφέροντα τα οποία θα πρέπει να μάθουν να συνθέτουν και όχι να συγκρούονται.
 
Αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο, που σημειώθηκε στην περιοχή μέχρι την αρχή της κρίσης και τη φθίνουσα πορεία που είχε κατόπιν, τόνισε πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να γίνει θόρυβος γύρω από τη Θράκη, για αυτό και ο ίδιος ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να τραβήξουν θετικά τα φώτα της δημοσιότητας επάνω στη Θράκη, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανασύσταση μιας διακομματικής επιτροπής για την περιοχή. «Ό,τι μπορεί να λυθεί εδώ απαιτεί συντονισμό και συνεργασία όλων των φορέων, και απαιτεί εθνική συνεννόηση, δηλαδή συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων, συνεννόηση των σύνοικων στοιχείων, χριστιανών και μουσουλμάνων» διαπίστωσε. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να προστατευτεί η μουσουλμανική μειονότητα ώστε να μην μεταβληθεί σε πεδίο ενδοτουρκικών συγκρούσεων, τονίζοντας πως είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας να εγγυηθεί ότι τα μέλη της μειονότητας ως Έλληνες πολίτες δικαιούνται να ζήσουν ειρηνικά και δημιουργικά στην περιοχή. 

Αναλύοντας πρακτικές προτάσεις 

Πέρα από τα συμπεράσματα όμως ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξουν και τέσσερις πέντε πρακτικές προτάσεις που θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά για την περιοχή μας. Η κυβέρνηση, σημείωσε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα δώσει το 12%, από τη μη πληρωμή του οποίου έχουν συσσωρευτεί 260 εκ. ευρώ οφειλόμενα χρήματα στις επιχειρήσεις της Θράκης, κάτι που θα δώσει ώθηση και στις ίδιες και στο καταναλωτικό κοινό, για αυτό θεωρεί πως αποτελεί προτεραιότητα από την οποία δεν θα πρέπει να παραιτηθούμε.
 
Επίσης μίλησε για μια πιο οργανωμένη προβολή της περιοχής στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, ώστε να μένουν οι επισκέπτες και όχι απλά να περνούν. «Έχουμε αναξιοποίητο ένα δίκτυο 11 μουσείων, συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, θρησκευτικών προσκυνημάτων και δεν έχουμε κάνει τίποτα να τα αναδείξουμε οργανωμένα» σημείωσε. Θεωρεί δε πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας βρίσκονται επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, που δείχνουν πως όταν κάποιος υπερβεί το τοπικό και κινηθεί διεθνώς και εξωστρεφών μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να «σηκώσει» η περιοχή τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.