Συσκεψη για γριπη στη Νομαρχια Ροδοπης

Σύσκεψη στη Νομαρχία Ροδόπης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό τον νομάρχη Άρη Γιαννακίδη και την συμμετοχή αρμοδίων φορέων για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση πανδημίας της νέας γρίπης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ιατρικού, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, της Διεύθυνσης Υγείαςτης Νομαρχίας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, καθώς και η αρμόδια αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μέτρα τα οποία και θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση πανδημίας του ιού, σύμφωνα με τις βασικές αρχές σχεδίού εμβολιασμού.

Αντικείμενο στης σύσκεψης

Συγκεκριμένα η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την συζήτηση μέτρων για την άμεση εφαρμογή αυτών σε περίπτωση που η πανδημία της νέας γρίπης αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Έτσι σε περίπτωση που με απόφαση του πρωθυπουργού κηρυχθεί γενική ή μερική κινητοποίηση ο νομάρχης είναι υποχρεωμένος να επιτάξει τις προσωπικές υπηρεσίες του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ροδόπης καθώς και των κέντρων υγείας Ροδόπης και του αντίστοιχου ιδιωτικού προσωπικού που εργάζεται εντός του νομού όπως και θα πρέπει να προβεί στην επίταξη των ακινήτων και κινητών πραγμάτων.

Ενέργειες εμπλεκόμενων

φορέων

Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας οφείλει να ενημερώσει για την επίταξη το νοσοκομείο Κομοτηνής και τις αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την επίταξη αλλά και να προσδιορίσει τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο τα οποία και θα επιταχθούν σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης.

Το νοσοκομείο Κομοτηνής να μεριμνήσει για το συντονισμό και την οργάνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και να δώσει οδηγίες στο ΕΚΑΒ και στα οχήματα του Νοσοκομείου για τη διακίνηση των ασθενοφόρων.

Η Διεύθυνση Υγείας να έχει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Εμβολιασμού της Γρίπης αλλά και να φροντίσει να έχει επάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την προμήθεια επαρκούς φαρμακευτικού υλικού αλλά και να φροντίσει για την ομαλή ροή και κατανομή των φαρμάκων στους πολίτες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης να διαθέτει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ η αστυνομική διεύθυνση με τη σειρά της να είναι σε ετοιμότητα για την επίδοση των φύλων επίταξης. Μάλιστα μεταξύ των προτεραιοτήτων στο νομό Ροδόπης θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το Κέντρο Προσωρινής διαμονής Λαθρομεταναστών στη Βέννα.

Ο στρατός θα πρέπει να μεριμνήσει για τον εμβολιασμό όλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του και να διαθέτει ασθενοφόρα οχήματα για την μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στα εμβολιαστικά κέντρα και στα κέντρα διανομής αντιικών φαρμάκων.

Η Αστυνομική σχολή θα πρέπει να μεριμνήσει για τον εμβολιασμό του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της καθώς και των εκπαιδευομένων σπουδαστών ενώ η πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να προσδιορίσει τον ακριβή μαθητικό πληθυσμό του νομού προκειμένου να εμβολιασθεί.

Τέλος οι δήμοι και οι κοινότητες θα πρέπει να φροντίσουν για τον εμβολιασμό του προσωπικού τους, να διαθέτουν οχήματα και οδηγούς για την μεταφορά ιατροφαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού στα εμβολιαστικά κέντρα και στα κέντρα διανομής αντιϊκών φαρμάκων και να διαθέτουν το νοσηλευτικό προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και Ιατροκοινωνικών Κέντρων για παροχή υπηρεσιών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ενημέρωση

κοινού

Ήδη στην κατοχή της Διεύθυνσης Υγείας υπάρχουν φυλλάδια από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα οποία και θα μοιρασθούν στους πολίτες ώστε να ενημερωθούν για τους τρόπους προστασίας από τον ιό, ενώ ήδη κυκλοφορούν οι σχετικές αφίσες.

Στελέχωση κέντρων

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και ο τρόπος στελέχωσης των Κέντρων Εμβολιασμού της Γρίπης. Σε κάθε κέντρο θα υπάρχει ένας διοικητικός υπάλληλος, ένας γιατρός, νοσηλευτές. Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων που θα στελεχώνουν τα κέντρα είναι επτά για τη σωστή λειτουργία του. Ο αριθμός βέβαια αυτός μπορεί να αυξηθεί και ουσιαστικά εξαρτάται από την προσέλευση εθελοντών στους οποίους ευελπιστούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.