Συνταξιουχοι παντος καιρου

Η βροχή δεν πτόησε τους συνταξιούχους της Περιφέρειας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή

Ζητούν να τους επιστραφούν όσα τους περικόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια

Την αποφασιστικότητά τους να μην σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι να ανατραπούν οι αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές  πολιτικές των τελευταίων χρόνων εξέφρασαν συνταξιούχοι όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ, και των Σερρών, που αψήφησαν τη βροχή και βρέθηκαν στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σωματείων Συνταξιούχων Αν. Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου.
 
Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο του 10ήμερου αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα που έχει οργανώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων, θέλοντας να δείξουν ότι συνεχίζουν στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας ό,τι τους έχει αφαιρεθεί στις συντάξεις, υγεία, κοινωνικές παροχές, δικαιώματα, που είναι πληρωμένα σε όλο τους  τον εργασιακό βίο αλλά και σήμερα.
 
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους είναι να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα, να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και να μην γίνει επανυπολογισμός στις συντάξεις, την άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων και ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων τους, με αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους, αλλά και να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όπως επίσης ό,τι ακόμα οι κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
 
Την στήριξή τους με χαιρετισμούς στην προσπάθεια έδωσαν εκπρόσωποι των συλλόγων συνταξιούχων που είχαν συγκεντρωθεί, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, εκπροσωπώντας και τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Περιφέρειας, κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Ξανά στο δρόμο του αγώνα

«Είμαστε στο δρόμο του αγώνα για ακόμα μια φορά, παντός καιρού γιατί τα μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος μας από όλες τις κυβερνήσεις και συνεχίζονται σήμερα έχουν καταστρέψει τη ζωή μας» σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Δήμος Κουμπούρης.
 
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, σημείωσε, όμως τα προβλήματα μένουν, με τη μία να συμπληρώνει την άλλη σε αντεργατικές αντισυνταξιουχικές νομοθεσίες, με τους ίδιους να θέλουν να αποκρούσουν αυτές τις πολιτικές, γιατί καταλαβαίνουν πως αν θέλουν να αλλάξουν κάτι για το καλύτερο θα το κάνουν με τη δύναμη του αγώνα.Για αυτό και πραγματοποίησαν αυτή τη συγκέντρωση, και θα συνεχίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα συνεχίζοντας τον αγώνα.
 
Ο κύριος όγκος των συντάξεων του ΙΚΑ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμπούρης, κυμαίνονται από 500-600 ευρώ, που με τους επανυπολογισμούς και το καινούριο ασφαλιστικό που φέρεται να μελετά η νέα Κυβέρνηση, θα δίνονται συντάξεις – επιδόματα.Για αυτό ζητούν να αποκατασταθούν όσα τους πήραν τα χρόνια της κρίσης, κάνοντας αγώνα και για τα παιδιά τους που θα είναι σε χειρότερη θέση στην παραγωγή και στην σύνταξη αν δεν υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
 

Τόνισε τέλος πως οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να περιμένουν ανακούφιση μέσω των δικαστικών αιθουσών, όπως πρόσφατα με την κήρυξη ως αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα που διατάξεις θεωρήθηκαν συνταγματικές, δεν ήταν όμως θετικές για τους συνταξιούχους.
 
Ως παράδειγμα ο κ. Κουμπούρης έφερε απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας που έβγαλε συνταγματική τη διάταξη του νόμου για την προσωπική διαφορά, κάτι καταστρεπτικό για τους συνταξιούχους, αλλά και τον επανυπολογισμό των επικουρικών με αναλογιστικές μελέτες, όπως εξήγησε.
 
Επομένως, συμπέρανε ο ίδιος, δεν είναι όλα καλά, αντίθετα με το κλίμα που καλλιεργείται και θεωρεί πως στέλνει τους συνταξιούχους στα μεγαλοδικηγορικά γραφεία για να πληρώνουν για αυτή την υπόθεση, εξ ου και τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να πάρουν πίσω όσα έχασαν είναι ο δρόμος του αγώνα και των κινητοποιήσεων.

Δεν ζητούν ελεημοσύνη

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κεραμιτσής, πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ροδόπης, τόνισε πως τόσα χρόνια πλήρωσαν όχι για να ζητούν επιδόματα ή ελεημοσύνη, αλλά τη σύνταξή τους.
 
Για αυτό και ζητούν να τους δώσουν όλες τις περικοπές, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, που πλήρωσαν με ιδρώτα για ολόκληρες δεκαετίες τη μη μείωση του αφορολόγητου, και να μην γίνει η αναπροσαρμογή στις συντάξεις.
 
Όλες οι κυβερνήσεις, τόνισε, έχουν βρει τον συνταξιούχο ως την ευκολότερη λύση, κόβοντας τη σύνταξη για να βγάλουν πλεονάσματα, όμως αυτά τα χρήματα βγαίνουν από αυτά που έχουν πληρώσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.