Συνταξη μελετης για την αναπαλαιωση της Ταξιαρχιας
Ανοίγει ο δρόμος για τη ριζική ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Διοίκηση της 21ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο κ. Χ Χαριτούδη, ομάδα επιστημόνων που υπηρετούν τη θητεία τους στην 21η ΤΘΤ με επικεφαλής τον Κομοτηναίο αρχιτέκτονα Γιάννη Βασιλειάδη, ξεκίνησε ήδη την σύνταξη της μελέτης αναπαλαίωσης του ιστορικού κτιρίου της πόλης, η οποία έπειτα από την ολοκλήρωση της θα κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλα με τις εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας, σχεδιάζεται να προχωρήσει η αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων του παλιού ταχυδρομείου και του χώρου στον οποίο λειτουργεί το στρατιωτικό πρατήριο.
Ο κ. Χαριτούδης σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» εξέφρασε την αισιοδοξία του για την δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών, υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις στην ίδια κατεύθυνση.
«Η ανάγκη ανακαίνισης του κτιρίου όπου στεγάζεται η Ταξιαρχία υπάρχει εδώ και χρόνια. Το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΠΟ από την εφορεία νεωτέρων μνημείων εδώ και πέντε χρόνια. Έκτοτε απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση, που δεν πληροί τις τιθέμενες, από την αρχαιολογία, προδιαγραφές. Όσο περνά ο χρόνος η κατάσταση επιδεινώνεται κυρίως όσον αφορά το πρόβλημα της στέγης, των κουφωμάτων αλλά και της εμφάνισης του κτιρίου» ανέφερε στον «ΠτΘ» ο Ταξίαρχος κ.Χ. Χαριτούδης.
Εκ μέρους της Διοίκησης της 21ης ΤΘΤ ξεκίνησε προσπάθεια για την αναπαλαίωση του κτιρίου, στο πλαίσιο επαφών με τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια ΑΜΘ. Από το σύνολο των επαφών διαπιστώθηκε η πραγματική διάθεση των θεσμικών παραγόντων να συνδράμουν την προσπάθεια, με την προϋπόθεση την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης μελέτης στην οποία θα περιγράφεται σαφώς η προτεινόμενη παρέμβαση.
«Ευτυχής η συγκυρία» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ταξίαρχος, είναι το γεγονός ότι στην παρούσα φάση υπηρετεί στην 21η ΤΘΤ ο Κομοτηναίος αρχιτέκτονας Γιάννης Βασιλειάδης, που διαθέτει εμπειρία στις αναπαλαιώσεις κτιρίων (γνωστός και για την μελέτη που εκπόνησε για την ανάδειξη της περιοχής όπου βρίσκεται το βυζαντινό τείχος στην Κομοτηνή).
Η ομάδα εργασίας εμπλουτίστηκε και με την συμμετοχή πολιτικού μηχανικού και ήδη η σύνταξη της σχετικής μελέτης ξεκίνησε.
Την αναγκαιότητα ανακαίνισης του κτιρίου επιβεβαίωσε ύστερα από αυτοψία και στέλεχος της υπηρεσίας Ξάνθης της εφορείας νεώτερων αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησε με την υπηρεσία, ζητήθηκε να παρουσιαστεί μελέτη για την αποκατάσταση της σκεπής. Πέρα όμως από το κτίριο της ταξιαρχίας θα ανακαινιστούν κι αυτό του παλιού ταχυδρομείου όπως επίσης το κτίριο που στεγάζεται το στρατιωτικό πρατήριο.
«Προς το παρόν συντάσσεται η μελέτη η οποία θα προωθηθεί στο ΥΠΠΟ, με επιδίωξη να χρηματοδοτηθεί από κάποιον φορέα. Διαφαίνονται κάποιες δυνατότητες χρηματοδότησης» κατέληξε ο κ. Χαριτούδης.
Νατάσσα Δοσεμετζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
