Συνομοσπονδια Επαναστατικων Συνδικατων Της Τουρκιας: Η Τουρκια μετατρεπεται σε κοινωνια κατωτατου μισθου

Οι εργαζόμενοι κατώτατου μισθού αυξάνονται

Η έρευνα κατώτατου μισθού, η οποία προετοιμάζεται τακτικά κάθε χρόνο από το Ερευνητικό Κέντρο της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK), δημοσιεύθηκε φέτος με τον τίτλο «Έρευνα κατώτατου μισθού στην περίοδο πανδημίας-2021».

Η έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας Αρζού Τσερκέζογλου, συνέκρινε τις κατώτερες μισθολογικές απολαβές στον κόσμο και την Τουρκία.

Στην έκθεση, η οποία αξιολόγησε τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει γίνει μια «κοινωνία κατώτατου μισθού». «Στην Τουρκία, εκατομμύρια εργαζόμενοι εργάζονται για τον κατώτατο μισθό, ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι στερούνται παράνομα ακόμα και τον κατώτατο μισθό» αναφέρει χαρακτηρίστηκα η έκθεση.

Το κείμενο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός γίνεται όλο και περισσότερο ο μέσος μισθός και σημειώνει ότι 3,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν στο 17% όλων των αμειβόμενων εργαζομένων, εργάζονται με μισθό κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται με αμοιβή λιγότερη από το ήμισυ του κατώτατου μισθού είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να ζουν με τον κατώτατο μισθό και κατώτερα αναφέρεται ότι είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει το 38,3% όλων των αμειβόμενων εργαζομένων.

«Με το Covid-19, υπήρξαν σημαντικές απώλειες μισθών και ο αριθμός εκείνων που κερδίζουν κάτω από τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε», αναφέρει το κείμενο, σημειώνοντας ότι όσοι είχαν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών με επίδομα 1.168 τουρκικές λίρες αναγκάστηκαν να ζήσουν με εισόδημα περίπου το ήμισυ του κατώτατου μισθού.

Καθεστώς των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα

Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει η μελέτη είναι ότι το 21,7% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν πρόσβαση στον κατώτατο μισθό.

Στην έκθεση, το ποσοστό εκείνων που εργάζονται για τον κατώτατο μισθό και κατώτερα στον ιδιωτικό τομέα είναι 49% και το ποσοστό εκείνων που εργάζονται γύρω στον κατώτατο μισθό είναι 62%.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις

Η μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στον κατώτατο μισθό είναι περίπου 17%, τονίζει ότι το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 25% στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση «το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν κατώτατο μισθό και κατώτερα είναι γενικά στο 38%, ενώ στις γυναίκες αυτό το όριο αυξάνετε στο 49%. Οι μισές γυναίκες εργάζονται για τον κατώτατο μισθό και για χαμηλότερους μισθούς». Επισημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν πολύ βαθύτερη μισθολογική ανισότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 32,5% των γυναικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται για μισθούς κάτω από τον κατώτατο μισθό. Το 9,3% των γυναικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται να εργάζονται με μισθούς κάτω από το ήμισυ του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη, υπολογίστηκε ότι εάν ο ελάχιστος μισθός αυξάνεται παράλληλα με το κατά κεφαλήν εισόδημα, το 2020 ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός θα πρέπει να είναι 4995 τουρκικές λίρες αντί για 2943 τουρκικές λίρες.

Μεταξύ των χαμηλότερων χωρών της Ευρώπης

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2010 υπήρχαν 12 χώρες στην Ευρώπη με χαμηλότερους κατώτατους μισθούς από την Τουρκία. Το 2020, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 3. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χώρες με χαμηλότερους κατώτατους μισθούς από την Τουρκία είναι η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία. Δεδομένης της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας στο Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι ο χαμηλότερος κατώτατος μισθός στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Αλβανία.

Η φορολογική περικοπή αυξήθηκε

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας εργαζόμενος κατώτατου μισθού εργάζεται 122 ημέρες το χρόνο για φόρους, ενώ η έκθεση αξιολόγησης σημείωσε ότι επίσης ο φόρος επί του κατώτατου μισθού αυξήθηκε.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: https://www.dw.com/tr/disk-türkiye-asgari-ücretliler-toplumuna-dönüşüyor/a-55844537

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.