Συνοδος για πρωτη φορα ολων των διοικησεων αθλητικων εγκαταστασεων της ΓΓΑ με τη συμμετοχη της διοικησης του Πανθρακικου Σταδιου

Στόχος ο συντονισμός δράσεων και αναβάθμιση της αθλητικής καθημερινότητας προς όφελος αθλουμένων και πολιτών

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία και του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα η 1η Σύνοδος όλων των Διοικήσεων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (ΕΑΚ) της χώρας, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στην εν λόγω σύνοδο συμμετείχε και η διοίκηση του Πανθρακικού  Εθνικού Σταδίου Κομοτηνής.
 
Σκοπός της Συνόδου ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η προτεραιοποίηση των δράσεων, σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας και ουσιαστικής αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι ώστε, με άμεσο τρόπο, να λύνονται ζητήματα της καθημερινότητας, να υπάρξει ακόμα καλύτερη σύνδεση των αθλητικών υποδομών με την κοινωνία, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους αθλουμένους και τους πολίτες.
 
Καταγράφηκαν τόσο τα κοινά όσο και τα κατά τόπους προβλήματα, υπήρξε παραγωγικός διάλογος, ανταλλάχθηκε τεχνογνωσία, προτάθηκαν έξυπνες λύσεις (π.χ., «κάρτα αθλούμενου», «πλάνο μήνα» κ.ά.) και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η 2η Σύνοδος.
 

Τοποθέτηση πέντε αξόνων από τον Λ. Αυγενάκη

 

Στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς τομείς: ενεργειακές αναβαθμίσεις, αδειοδοτήσεις, οργανωτικές-διοικητικές ενέργειες, οικονομικά, αθλητικές δραστηριότητες. Αναφορικά με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε πως είναι μείζον θέμα και πως αποτελούν σημαντικό πυλώνα αναβάθμισης των υποδομών των ΕΑΚ για να τονίσει πως «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, για πρώτη φορά επί των ημερών μας, επιτυγχάνουμε να υλοποιήσουμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις».
 
Για τις αδειοδοτήσεις ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε πως είναι σημαντικό οι αθλητικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν με όλες τις νόμιμες άδειες που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία και όχι με παρατάσεις. Γι’ αυτό και ζήτησε από τις διοικήσεις των ΕΑΚ αυτή η διαδικασία να βρεθεί ψηλά στις προτεραιότητές τους, καθώς «η δουλειά που απαιτείται είναι πολλή ακόμα».
 

«Προσπαθήστε να εμπλέξετε την ιδιωτική πρωτοβουλία με τα ΕΑΚ»

 
Αναφερόμενος στις οργανωτικές και διοικητικές ενέργειες ο υφυπουργός αθλητισμού παραδέχθηκε πως υπάρχουν ελλείψεις στη στελέχωση τόσο σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό όσο και στην ασφάλεια για να θυμίσει όμως πως «για πρώτη φορά καταφέραμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσουμε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα, θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας 589 θέσεις, τις οποίες μοιράσαμε σε ΕΑΚ και Δήμους. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, θέσαμε τα θεμέλια για την ενίσχυση των ΕΑΚ και φιλοδοξούμε να συνεχίσει αυτή η πρακτική και για τα επόμενα χρόνια».
 
Για την ενίσχυση των οικονομικών των ΕΑΚ, ένα θέμα που ταλανίζει τις διοικήσεις, ο υφυπουργός προέτρεψε «να αναζητήσετε τρόπους να εμπλέξετε την ιδιωτική πρωτοβουλία με τα ΕΑΚ, είτε μέσω της αξιοποίησης εγκαταστάσεων, είτε μέσα από τη μίσθωση χώρων, είτε μέσα από την προσέλκυση διοργανώσεων τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα».  Επιπλέον, πρόσθεσε «θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις εξωστρέφειας, με σκοπό την ανάπτυξη φιλοσοφίας συνεργασιών και την ενθάρρυνση του εθελοντισμού, μέσω της ενεργότερης συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας». 
 
Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο σχέδιο υλοποίησης προγράμματος ανακύκλωσης που σύντομα θα εφαρμοστεί, ενώ ζήτησε και από κάθε διοίκηση ΕΑΚ να υποβάλλει άμεσα τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της εν όψει της διαμόρφωσης του νέου αθλητικού νόμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.