Συνη Αναστασιαδη «Ολα ειναι ενα ονειρο»

Η αλεξανδρουπολίτισσα ζωγράφος «επιστρέφει» με τη νέα της έκθεση - 26 έως 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα ΣΥΝΗ στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

«Είναι τυχερός αυτός ο τόπος που έχει τη Σύνη. Είμαστε τυχεροί εμείς που μπορούμε να γευτούμε τους καρπούς ενός καλοσχεδιασμένου, καλλιτεχνικού “κήπου”» γράφει η συγγραφέας και κριτικός κ. Άννα Δεληγιάννη- Τσιούλπα, στο www.fractalart.gr σχετικά με την Σύνη Αναστασιάδη.
 
Γραφόμενα που προσυπογράφουμε, καθ’ ότι οι Θρακιώτες θα έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε εκ νέου στον «καλλιτεχνικό κήπο» της ζωγράφου Σύνης Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της νέας έκθεσής της με τίτλο «Όλα είναι Όνειρο» που θα φιλοξενηθεί στον δικό της εικαστικό χώρο, την αίθουσα ΣΥΝΗ, στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης το τριήμερο 26 με 29 Νοεμβρίου.
 
99 κατασκευές, έργα από πηλό, φύλλα χρυσού και ξύλο, αποτέλεσμα των τελευταίων τριών χρόνων της καλλιτεχνικής δημιουργίας της καλλιτέχνιδος και μόλις ένα μέρος της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει 90 ακόμα έργα σε λάδια και μεικτές τεχνικές σε καμβά αλλά και παστέλ, που θα εκτεθούν συνολικά σε μεταγενέστερο χρόνο.
 
Κατασκευές που ακολουθούν τη βασική λογική και τον στόχο της κ.Αναστασιάδη, την σύντηξη συνειδητού και ασυνειδήτου, «να βρούμε το θεϊκό μας κομμάτι, και να φτάσουμε ο καθένας από εμάς εκεί που πρέπει να φτάσουμε», όπως θα πει η ίδια στον «ΠτΘ».
 

Η Σύνη Αναστασιάδη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947. Το 1970 πήρε πτυχίο σχεδιάστριας – ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ – Θεσσαλονίκη. Εργάσθηκε σαν σχεδιάστρια στην AEG Θεσσαλονίκης από το 1971 έως το 1977, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα ζωγραφικής στα εργαστήρια των Πολύκλειτου Ρέγκου και Θανάση Μηνόπουλου. Ασχολήθηκε με κεραμική και μεταξοτυπία παίρνοντας μέρος σε εκθέσεις του Ε.Ο.Μ.Ε.Χ και της Δ.Ε.Θ.
 
Το 1981-83 μελετά σε ελεύθερα εργαστήρια της Βιέννης μικτές τεχνικές.
Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. www.eete.gr, του Hellenic Centre του Λονδίνου www.helleniccentre.org, συνεργάτης της GALERIE, ZYGOS στην Αθήνα www.galeriezygos.com και της GALERIE TERZO στο Βερολίνο www.terzomonto.de.
 
Το 2001 την τιμά η Ένωση Γυναικών Ελλάδας και το 2005 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
To 1992 δημιουργεί το δικό της εικαστικό χώρο την αίθουσα ΣΥΝΗ στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης. Έναν χώρο που όπως υπογραμμίζει «έγινε με αγάπη για να στεγάσει τα έργα μου, όπως και άλλων καλλιτεχνών και τον οφείλω στον άντρα μου τον Παναγιώτη». «Στο πέρασμα των χρόνων φιλοξένησε πολλούς ανθρώπους της τέχνης που αγαπήσαμε και αγαπάμε και έτσι θα συνεχίσει» θα πει η ίδια.
 

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει 49 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Αθήνα (GALERIE ZYGOS 2005, 2003, 1998, 1995, 1994, 1988, Δημαρχείο Περιστερίου 2008), Θεσσαλονίκη Γκαλερί ΕΞΩΣΤΗΣ 2004) Βέροια, Νάουσα, Ορεστιάδα, Σουφλί, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και στο εξωτερικό (Παρίσι GALERIE MARCEAU 1999), Βιέννη (GALERIE MEDOUSA 1983), Λουξεμβούργο (BANGUE DE DEPOTS 1997), Βερολίνο (GALERIE TERZO 2008, 2005, 2003, 1999,1997,1995, 1991, 1990), Λονδίνο( Ηellenic Centre 2009) και 18 ομαδικές (Αθήνα, Κύπρος, Χίος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Βερολίνο, Ρουμανία, Πολωνία, Άνδρος).
 
Ερωτηθείσα σχετικά θα πει πως «για την τέχνη οι εποχές είναι ίδιες, δεν υπάρχουν δύσκολες και εύκολες, επομένως μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε αυτήν χωρίς να γκρινιάζουμε».
 
«Η Σύνη Αναστασιάδη, μας προσεγγίζει με το μεγαλείο των έργων της» αναφέρει η κ. Δεληγιάννη στο σχετικό δοκίμιό της. Η ίδια δηλώνει πως αν είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή θα επέλεγε το ίδιο, τη ζωγραφική, γιατί όπως επισημαίνει «ο καθένας μέσα από αυτό που αγαπάει γίνεται καλύτερος και εγώ καλυτερεύω και θα συνεχίσω να καλυτερεύω των εαυτό μου».

Όλα είναι Όνειρο.
Γ. Κατασκευές.

Της Κικής Χριστοδούλου, Ιστορικού Τέχνης-Μουσειολόγου

Κατασκευή: είναι η δημιουργία, η σύνθεση ενός αντικειμένου, αλλά και η επινόηση, το τέχνασμα. Εξ ορισμού δηλαδή η λέξη εμπεριέχει νοητική και πρακτική σημασία. Εξ ορισμού, συντίθεται και αντιτίθεται σε μια κατασκευή το πνεύμα και η ύλη. Πολύ περισσότερο, όταν η ύλη καλείται να εκφράσει το πνεύμα ώστε να το αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας.
 
Στις κατασκευές της σειράς Όλα είναι ένα Όνειρο, της Σύνης Αναστασιάδη, διαπιστώνουμε ακριβώς αυτό: πως κάθε μία αποτελεί την αισθητική έκφραση της συγκεκριμένης πνευματικής σύλληψης. Θα λέγαμε ότι οι κατασκευές αυτές είναι η υλική έκφραση κάθε ανθρώπινου αισθήματος και συναισθήματος, κάθε νοητικής διεργασίας, κάθε συμπεριφοράς, ιδέας ή ανάμνησης.
 
Ενυπάρχουν σε αυτές το σχήμα: αφηρημένο ή συγκεκριμένο, το χρώμα: του υλικού αλλά και της ζωγραφικής διακόσμησης, η γραφή: ως επιγραφή ή ως επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο. Η συναρμογή τους ενισχύει ή κατευνάζει το συναίσθημα, δίνοντάς του ταυτόχρονα υλική υπόσταση. Συνήθως όμως, αποτελούν έξαρση συναισθήματος, αποκαλύπτοντας τη δύναμή του. Σαν όνειρο που πραγματοποιείται!
 
Στο (όλα είναι ένα) Όνειρο που πραγματοποιείται, ο πηλός, τα πετρώματα, το ασήμι, ο σίδηρος και το ξύλο είναι τα βασικά υλικά. Υλικά που μοιάζουν ασύμβατα στην πρώτη τους ανάγνωση. Συνταιριάζονται για να δώσουν την απτή φόρμα των σκέψεων, των ονείρων και των συναισθημάτων που συνυπάρχουν στον άνθρωπο. Κι όπως ο άνθρωπος αφήνεται, επιβάλλεται, αποδέχεται ή μάχεται για τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, έτσι λειτουργούν τα υλικά που χρησιμοποιεί η Σύνη Αναστασιάδη. Τα δαμάζει, τα δέχεται, τα χειρίζεται και επιβάλλεται σε αυτά, στα υλικά και στα όνειρα.
 
Σε κάποιες κατασκευές προστίθενται κοχύλια, σπασμένα από τη χρήση αντικείμενα, ακόμη και παλιότερες κατασκευές. Ονειρικά κομμάτια-κομμάτια ονείρου που αντιπροσωπεύουν «μνήμες ζωής». Κομμάτια και μνήμες που μεταλλάσσονται, εξελίσσονται και συγχωνεύονται σε μια καινούρια συνέχεια, σε μια νέα αρχή.
 
Κατασκευάζοντας το Όνειρο, η Σύνη Αναστασιάδη «έδεσε» στην ύλη τη φαντασία και το άυλο. Υλοποιώντας το, απελευθέρωσε τον δικό της συναισθηματικό και πνευματικό κόσμο, καθιστώντας μας κοινωνούς σε αυτόν. Κι επειδή Όλα είναι ένα Όνειρο, ας ονειρευτούμε!

Info
ΣΥΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
«Όλα είναι όνειρο»
 
ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Από 7.30 μ.μ. μέχρι αργά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 26-29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα ΣΥΝΗ
Παλαγία Αλεξανδρούπολης
Τηλ. 6974776641
e-mail: [email protected]
www.syni.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.