Synergia 2017: Η περιφερεια ΑΜΘ παραγει και… το δειχνει!

Τη δημιουργία περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης για την καταγραφή και προώθηση των τοπικών προϊόντων ανακοίνωσε ο Χρ. Μέτιος κατά τα εγκαίνια

Διήμερη ήταν φέτος η 3η Έκθεση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Synergia 2017, η οποία μετά από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη διοργανώθηκε στην Καβάλα την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου, με τη συμμετοχή 100 και πλέον παραγωγών του αγροδιατροφικού τομέα, εμπόρων και επιχειρηματιών του τουρισμού της περιοχής, με σκοπό την προώθηση της ενδοπεριφερειακής κατανάλωσης τοπικών προϊόντων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως για την περιφέρεια η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διάδοση των προϊόντων της Περιφέρειας, ενώ κατά τη διάρκειά της ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε πως η ΠΑΜΘ θα κάνει το επόμενο βήμα της εξωστρέφειας, δίνοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της περιοχής να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
 
Έτσι προανήγγειλε την δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, και θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «Σημασία έχει όχι απλά να παράγουμε ένα καλό προϊόν, αλλά να μπορέσουμε και να το πουλήσουμε» 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη Καβάλας από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου.
 
Στο χαιρετισμό του ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε τη σημαντικότητα της έκθεσης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία ανταποκρίνεται στην απαίτηση της εποχής μας για συνέργεια μεταξύ των παραγωγικών φορέων της χώρας και την ανάταξη της αγροτικής και εθνικής οικονομίας.
 

Επίσης ενημέρωσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του την οργάνωση των παραγωγών ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και να καταστούν τα ποιοτικά προϊόντα τους ανταγωνιστικότερα και πιο ελκυστικά τόσο για τους καταναλωτές, τους εξαγωγείς, όσο και για τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης. «Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  υπάρχουν μέτρα και εργαλεία που μπορούν να χρησιμεύσουν στη δημιουργία της σύζευξης και της συνέργειας στην οποία αποσκοπεί η σημερινή έκθεση» επεσήμανε ο υφυπουργός υπογραμμίζοντας πως  «η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, είναι να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια προς όφελος του έλληνα παραγωγού και επαγγελματία».
 
Ο Υφυπουργός τόνισε πως το στοίχημα για το προϊόν πρέπει να είναι η πιστοποίηση και συγκεκριμένα δήλωσε ότι σημασία έχει «όχι απλά να παράγουμε ένα καλό προϊόν, αλλά να μπορέσουμε και να το πουλήσουμε». Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει το προϊόν αυτό να έχει πιστοποίηση, αναγνωρισιμότητα, να έχει, δηλαδή, ένα brand name. Η σημερινή έκθεση συνεισφέρει σημαντικά στη σφυρηλάτηση της αναγκαίας δημιουργίας ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, στοιχείο που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αναζωογόνησης και ρευστότητας των τοπικών παραγωγών. 

Χρήστος Μέτιος «Στην Περιφέρειά μας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ανέκαθεν το ισχυρό αναπτυξιακό μας κεφάλαιο» 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του τόνισε πως στην καθιέρωση της έκθεσης πριν από τρία χρόνια οδήγησε η συνειδητοποίηση, από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μια διαδικασία σύνθετη και πολυεπίπεδη, και απαιτεί την ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των επαγγελματιών της παραγωγικής αλυσίδας, από τον παραγωγό της πρώτης ύλης μέχρι τον επιχειρηματία που διαθέτει προς πώληση το τελικό προϊόν.
 
«Στην Περιφέρειά μας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ανέκαθεν το ισχυρό αναπτυξιακό μας κεφάλαιο. Οι γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, η θάλασσα, ο κάμπος, ο ορεινός όγκος, έχουν προικίσει την Περιφέρειά μας με μια σημαντική παραγωγική δυνατότητα» ανέφερε, επισημαίνοντας πως στην ΑΜΘ παράγουμε διαφορετικά μεταξύ τους, μοναδικά στο είδος τους ποιοτικά προϊόντα, πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις και σε ποσότητα ικανή να καλύπτει όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά και τη ζήτηση από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία όμως συχνά δεν είναι γνωστά ούτε σε μας τους ίδιους.
 

Αυτή την ανάγκη να γνωρίσουμε και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι πρεσβευτές των δικών μας προϊόντων έρχεται να καλύψει η Έκθεση Synergia της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους επαγγελματίες της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια του αγροδιατροφικού τομέα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρειά μας να διατίθενται προς κατανάλωση από τις τοπικές επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων, διαμονής, εστίασης και αναψυχής.
 
«Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνουμε να δημιουργούμε ένα ενδοπεριφερειακό δίκτυο παραγωγής και κατανάλωσης με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες. Καλλιεργείται η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, προβάλλονται και προωθούνται τα τοπικά μας προϊόντα και η τοπική οικονομία αναπτύσσεται» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
 
Τα τελευταία χρόνια, που η Ελλάδα διανύει μια δύσκολη περίοδο με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα να δοκιμάζονται, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε απαραίτητο να αναζητούμε διαρκώς μέσα για την στήριξη της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, για την προώθηση των προϊόντων και την τόνωση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο, και αυτό ακριβώς προσπαθεί η Περιφέρεια με την Synergia.
 
Και οι συνθήκες για την επιτυχία του εγχειρήματος υπολογίζονται ευνοϊκές τα τελευταία χρόνια αφενός γιατί προχωρά η επανεκτίμηση από τους κατοίκους της αξίας και της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, αφετέρου γιατί ένα σημαντικό τουριστικό ρεύμα έχει δημιουργηθεί προς την περιοχή.
 
Ο κ. Μέτιος θεωρεί πως η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού ρεύματος έθεσε ενώπιων μας δύο επιτακτικές ανάγκες, την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων ώστε αυτά να γίνουν γνωστά και να προτιμώνται από τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και την ένταξή τους στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς μας ως βασικών στοιχείων της τοπικής μας κουλτούρας και ταυτότητας. 

Τα δυνατά «χαρτιά» της Περιφέρειας 

Έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Περιφέρειάς περιλαμβάνονται ορισμένα από τα βασικά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές της Θάσου, οι πατάτες και τα φασόλια του Νευροκοπίου Δράμας, το κασέρι της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης και η φέτα που παράγεται σε όλη την Περιφέρεια.
 
Την ίδια ή παρόμοια προβολή επιδιώκουν να πετύχουν και για άλλα προϊόντα της Περιφέρειάς, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο της Μαρώνειας, ο καφές, το στραγάλι και το σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής, τα σιροπιαστά και τα γλυκά του κουταλιού, ο τραχανάς και τα ιφκάδια, τα αλίπαστα της Καβάλας και της Ροδόπης, τα κρασιά της Δράμας και της Καβάλας, το μέλι της Θάσου, οι ελιές της Μάκρης και της Σαμοθράκης, τα λουκάνικα και ο καβουρμάς του Έβρου, η καριόκα της Ξάνθης και οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. 

Περιθώρια εξέλιξης στο επίπεδο της συνεργασίας των παραγωγών με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης 

Άλλωστε για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, πέρα από τη Synergia, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει και συμμετέχει κάθε χρόνο σε εκθέσεις και δράσεις που συγκεντρώνουν παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού αλλά και καταναλωτές.
 

«Η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτεί στοχευμένες ενέργειες και χρόνο, είμαστε όμως αισιόδοξοι πως μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Μέτιος, επισημαίνοντας πως το πρώτο βήμα, αυτό που έχει να κάνει με τη γνωριμία των τοπικών μας προϊόντων, έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια με τη Synergia στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και τώρα στην Καβάλα, αν και στο επίπεδο της συνεργασίας των παραγωγών με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξέλιξης.
 
«Σήμερα όμως, είναι απαραίτητο να κάνουμε και το επόμενο βήμα, αυτό της εξωστρέφειας. Και μαζί με τις προσπάθειες που κάνουν ήδη κάποιες επιχειρήσεις της περιοχής μας, να δώσουμε την ευκαιρία και σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις και παραγωγούς να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Σε αυτήν την προσπάθεια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο με τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως η σύμπραξη αυτή, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.