«Συνειδητη επιλογη να συνεχισω ν’ αγωνιζομαι σ’αυτον τον τοπο»

Συνέντευξη τύπου απολογιστική για τα δυο τελευταία χρόνια της δράσης του παραχώρησε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Μεταφορών, βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μετά την καταγραφή των παρεμβάσεών του που έχουν να κάνουν με την παιδεία – σχολική στέγη, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την βιομηχανία, την απασχόληση, τον τουρισμό, την μειονότητα, τον αγροτικό τομέα, την υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική ζωή της χώρας αλλά και τις προσωπικές του πολιτικές, οι οποίες συνοψίζονται στο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στη Ροδόπη.

«Στη Ροδόπη γίνεται δουλειά»

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι ο απολογισμός δεν θα επεκταθεί στην ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών, όπως και του Παιδείας στο οποίο προηγούμενα είχε υπηρετήσει, σημειώνοντας ότι κάποια θέματα από αυτά έχουν περιφερειακό χαρακτήρα. Αρχικά, μίλησε για τους στόχους που είχε θέσει από το 1996 μέχρι σήμερα, παράλληλα με τα συνθήματα – μηνύματα που είχε επιλέξει, αρχής γενομένης από το «Πιστεύω στη Ροδόπη, διεκδικώ στην Αθήνα». Θέλησε να εξηγήσει ότι ο συγκεκριμένος απολογισμός δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα και να τονίσει ότι το μήνυμα αυτού είναι το «Στη Ροδόπη γίνεται δουλειά» με κατεύθυνση των όσων υποσχέθηκε πριν τις εκλογές. Θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει ότι ο λόγος που βρίσκεται στην πολιτική είναι η αγάπη του για τον τόπο του και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να πολιτεύεται στην Ροδόπη, για να ξεκαθαρίσει τα όσα κατά καιρούς σενάρια κυκλοφορούν που θέλουν την μια να κατεβαίνει στην Αθήνα, την άλλη στην Θεσσαλονίκη και την άλλη στις ευρωεκλογές. «Συνειδητή μου επιλογή να συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι και να προσφέρω σ’ αυτόν τον τόπο που τόσο πολύ αγαπώ και στου οποίου τις δυνατότητες πιστεύω».

Πέρασε στο θέμα των δημοσιευμάτων της προηγούμενης περιόδου που τον είχαν στο στόχαστρο των εξόδων και δήλωσε πως «τα γεγονότα επαληθεύουν την συνέπειά μας και διαψεύδουν αυτούς που επιχειρούν ν’ αλλοιώσουν την πραγματικότητα».

Τα τρία υπουργεία

Ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του, έχοντάς τον επιλέξει ν’ αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού και υπουργού σε τρία υπουργεία. Επανέλαβε ότι το Μεταφορών έχει στην εποπτεία του τις περισσότερες ΔΕΚΟ. Κορυφαίο θέμα είπε ότι είναι η εξυγίανση του ΟΣΕ και προχώρησε σ’ έναν απολογισμό εξπρές του έργου στα τρία υπουργεία. «Στο Εξωτερικών, το σημαντικότερο αποτέλεσμα είναι ότι μας δόθηκε η δυνατότητα ν’ ανοιχτούμε σε 33 νέα κράτη – αγορές, να γίνει η Ελλάδα σημαντικός πρωταγωνιστής σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας (κύρια η ανθρωπιστική βοήθεια στο τσουνάμι) και τρία ήταν τα δυναμικότερα ανοίγματα: στις αραβικές χώρες, όπου δημιούργησε την απαιτούμενη δυναμική για ν’ αποκρατικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία. Στην κινέζικη αγορά το άνοιγμα έφερε ως αποτέλεσμα την αποκρατικοποίηση του λιμένος Πειραιώς με θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.

Το άνοιγμα στην ρώσικη αγορά είχε σαν συνέπεια τον πολλαπλασιασμό του τουριστικού εισοδήματος που προέρχεται από εκεί και τη δρομολόγηση σημαντικών ενεργειακών αγωγών στην περιοχή μας (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ελληνοτουρκικός αγωγός με προέκταση στην Ιταλία και ο νέος που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό και θα συνδέσει την Κομοτηνή με την Βουλγαρία)».


Για την παρουσία του στο Παιδείας είπε ότι τα αποτελέσματα είναι σε κεντρικό επίπεδο: η δρομολόγηση της κατασκευής 1.233 σχολικών κτιρίων σε όλη την χώρα. «Κύρια στοιχεία της πολιτικής ήταν η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία, ένα μέτρο που αγγίζει περίπου 1.100.000 έλληνες και βάζει υποχρεωτικά στα σχολεία περίπου 120.000 νέους με προβλήματα αναπηρίας που ήταν εκτός συστήματος μέχρι τώρα». Επίσης, αναφέρθηκε στο έξυπνο – οικολογικό σχολείο, όπως και του ανοιχτού εξωστρεφούς πανεπιστημίου.

Στο νυν Μεταφορών εξήγησε ότι στον τομέα των μεταφορών έλαβαν «μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα», ενώ στον τομέα των επικοινωνιών έβαλαν «τις βάσεις για την ευρυζωνικότητα και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών».

Απολογισμός 2007 – 2009

για Ροδόπη

Στην συνέχεια, προχώρησε μέσα από ένα νέο έντυπο, στον απολογισμό της περιόδου 2007 – 2009 για τη Ροδόπη και ανακοίνωσε πως θ’ ακολουθήσει κι επαφή με τα χωριά.

Παιδεία

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρώτος στόχος που έθεσε ήταν η πνευματική θωράκιση της Ροδόπης μέσα από μια σύγχρονη παιδεία και μίλησε για συγκεκριμένες κινήσεις. «80 εκ. ευρώ εγκρίθηκαν για τη σχολική στέγη στον νομό μας. 58 συγκεκριμένα έργα ξεκίνησαν για την κατασκευή σχολίων ή την ανάπλαση παλαιότερων διδακτηρίων.

2.500 νέοι φοιτητές κάθε χρόνο στην Κομοτηνή. Πετύχαμε και ξεκινά η λειτουργία δυο νέων Τμημάτων στη Νομική του Δ.Π.Θ., Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία την καθιστούν τη μεγαλύτερη σχολή στη χώρα.

Έγινε η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις Σάπες. Την επόμενη χρονιά θα διπλασιαστεί ο αριθμός των φοιτούντων στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Δημιουργήθηκαν Κέντρα δια βίου Μάθησης στην Κομοτηνή. Ολοκληρώθηκε και στις Σάπες και δημοπρατείται και παράρτημα στον Ορεινό Όγκο.

Προχωρά η μελέτη και στη συνέχεια η δημοπράτηση για την Δημόσια Διαβαλκανική Βιβλιοθήκη στην Κομοτηνή.

Είναι σε εξέλιξη νέες κατασκευές, όπως είναι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 10ο Δημοτικό, το Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής (ανάπλαση), το 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής (ΣΔΙΤ), το κλειστό γυμναστήριο Ιάσμου, η επέκταση Λυκείου Ιάσμου, το Νέο Δημοτικό Ιάσμου, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ν. Σιδηροχώρι, το Δημοτικό Σχολείο στον Δήμο Αιγείρου και το σχολείο στη Φιλλύρα.

Δώσαμε εκ. Ευρώ επιχορήγηση από τον ΟΣΚ στους δήμους και στις κοινότητες του νομού, ανεξαρτήτως κόμματος. Δόθηκε πάνω από 1.1 εκ. ευρώ επιχορήγηση στη νομαρχία Ροδόπης για αγορά οικοπέδων στα σχολεία.

Είχαμε την έγκριση δύο νέων ερευνητικών ινστιτούτων από το υπουργείο Ανάπτυξης, την Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Ινστιτούτο «Ευ Ζην»,για την αποκατάσταση, με τη στήριξη της Ιατρικής ΔΠΘ και του ΤΕΦΑΑ και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης, με τη στήριξη της Νομικής του ΔΠΘ.

Επίσης, έχουμε τοπογραφικό διάταγμα για το Campus Ειδικών Σχολείων και Ξενώνα διαμονής τους στο Κόσμιο, για άτομα με αναπηρίες.

Έχει εγκριθεί πρόγραμμα για την ανάπλαση της Τσανακλείου ως ιστορικού κτιρίου της πόλης που θα υλοποιηθεί από τον ΟΣΚ ή τον δήμο.

Εγκρίθηκαν 5.2 εκ. ευρώ για 15 νέα νηπιαγωγεία. Προχώρησαν 3 ομάδες εργολαβιών για το σύνολο το σχολείων του νομού που χρειάζονται αναβάθμιση και συντήρηση.

1.8 εκ. ευρώ για αναβάθμιση 11 σχολείων από τον ΟΣΚ στους δήμους Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρώνειας, Ν. Σιδηροχωρίου, Σώστου, Αιγείρου και Κοινότητα Αμαξάδων.

1.6 εκ. ευρώ η εργολαβία για αναβάθμιση από τον ΟΣΚ 13 σχολείων στους Δήμους Σαπών, Φιλλύρας και στις Κοινότητες Οργάνης και Κέχρου».


Θύμισε ότι διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή σειρά συνεδρίων καθώς και η Σύνοδος Πρυτάνεων και πρόσθεσε ότι στηρίχθηκε το έργο της Εκκλησίας. Θύμισε ακόμη ότι είχε προγραμματιστεί να διοργανωθούν οι καλλιτεχνικοί αγώνες οι οποίοι ανεστάλησαν λόγω της νέας πολιτικής ηγεσίας.

Μεταφορές:

•Προαστιακός σιδηρόδρομος Θράκης

•Μελέτη για δημιουργία τραμ

στην Κομοτηνή

Στον τομέα των μεταφορών, ο κ. Στυλιανίδης ξεκίνησε την αναφορά από τον κάθετο άξονα λέγοντας ότι είναι όραμα της περιοχής από το 1974 και συνέχισε με μια σειρά έργα. «Ξεκινά η ηλεκτροδότηση του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκη – Κομοτηνή –Κήποι – Κωνσταντινούπολη. Προωθείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θράκης (Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Ξάνθη), ο τρίτος στην Ελλάδα μετά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κι αυτό υπακούσει στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

Αναβαθμίζεται η σιδηροδρομική σύνδεση με την Βουλγαρία. Συνδέεται το Σιδηροδρομικό δίκτυο με τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ΒΙΟΠΑ Σαπών, Εμπορευματικό Κέντρο Ιάσμου. Συνδέεται το σιδηροδρομικό δίκτυο Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Βουλγαρία. Αξιοποιείται εμπορικά και πολιτιστικά η ιδιοκτησία των παλιών σταθμών του ΟΣΕ στον Ν. Ροδόπης (Ίασμος, Κοπτερό, Σώστης, Κομοτηνή, Μέστη).

Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός μειώνοντας θεαματικά την απόσταση από τις μεγάλες αγορές.

Δημιουργούνται δύο νέοι κόμβοι, καθιστώντας εύκολα προσβάσιμη την Εγνατία Οδό, με τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και με τον Τουριστικό Άξονα Στρύμη – Διώνη – Κρωβύλη – Ασκητές – Μαρώνεια.

Ξεκίνησαν και θα υλοποιηθούν ειδικές πολιτικές για στήριξη και εκσυγχρονισμό των ταξί. Ανακατασκευάζεται το ΚΤΕΛ Κομοτηνής (250.000 ευρώ). Προωθείται το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία», δηλ. η συγκοινωνιακή σύνδεση οικισμών Οργάνης, Κέχρου, Φιλλύρας, Αρριανών, Μαρώνειας κ.α.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε ξένα φορτηγά και λεωφορεία και προστατεύονται οι ντόπιοι επαγγελματίες. Χρηματοδοτείται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην Κομοτηνή και σε άλλους δήμους, που έχουν έτοιμες μελέτες. Κατασκευάζονται πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, ένα από τα πρότυπα θα είναι στην Θράκη.

Δρομολογείται η κατασκευή εξεταστικού πάρκου για τους νέους οδηγούς.

Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών η δημιουργία νέου κτιρίου για τη στέγαση της διεύθυνσης μεταφορών της νομαρχίας Ροδόπης, για να διευκολυνθεί ο πελάτης. Αναβαθμίζεται το δημόσιο ΚΤΕΟ.

Χρηματοδοτείται μελέτη για δημιουργία τραμ στην Κομοτηνή. Ολοκληρώνεται ταχύτατα το Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.

Προωθείται η δημιουργία Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας για ιδιωτικά αεροπλάνα και κέντρο αεροαθλητισμού στον δήμο Αιγείρου (δίπλα στο παλιό Στρατιωτικό Αεροδρόμιο). Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης».

Επικοινωνίες

•Τον Μάη έτοιμο το σχέδιο

του θεσμικού πλαισίου

για το πρόγραμμα «Fiber to the home

Η Ροδόπη ως τηλεπικοινωνιακός κόμβος ήταν το επόμενο θέμα που προσέγγισε ο υπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών. «Επισπεύδεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή της Ευρυζωνικότητας. Εντάσσεται η Κομοτηνή στο πρόγραμμα «Fiber to the home» συνδέοντας κάθε σπίτι με το γρήγορο διαδίκτυο μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μέχρι το τέλος του Μάη θα είναι έτοιμο το σχέδιο του θεσμικού πλαισίου το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε διαβούλευση με την Κεντρική Επιτροπή. Τοποθετούνται σταδιακά κεραίες για γρήγορα δορυφορικό Internet σε δημόσια κτήρια απομονωμένων οικισμών (Κέχρος, Οργάνη, Μαρώνεια, Ίασμος) μέσα από το πρόγραμμα «ΔΟΡΥ» του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Υ.Μ.Ε.)

Τοποθετούνται γρήγορα WiFi (ασύρματο ελεύθερο ίντερνετ) στις πολυσύχναστες περιοχές από νεολαία ή τουρίστες (Κέντρο Κομοτηνής, Πανεπιστημιούπολη, Αρχαιολογικοί χώροι, Παραθεριστικά Κέντρα) κι αυτό ξεκίνησε από την Ροδόπη. Ήδη ο δήμος Κομοτηνής και η νομαρχία Ροδόπης χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την υλοποίηση του έργου».

Βιομηχανία

•900 επιχειρήσεις στο ΤΕΜΠΜΕ

από τη Ροδόπη

•60.000 θέσεις από το πρόγραμμα

επιδοτούμενης εργασίας

Επόμενη ενότητα ήταν το εμπόριο και η βιομηχανία, όπου ανέφερε ότι κύριος στόχος ήταν η αντιμετώπιση της ανεργίας στη Ροδόπη. Τα στοιχεία που έδωσε είναι ότι μέχρι το 2007 η δηλωμένη ανεργία στη Ροδόπη έφτασε στο 5,8% από το 14% που ήταν παλιά. Έκανε ειδική αναφορά στην «κάλυψη των εργαζομένων του Ομίλου Λαναρά» και είπε ότι θα πρέπει να μελετήσουν τη δυνατότητα εξυγίανσης κάποιων επιχειρήσεών του για να νιώθουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι. Μίλησε και για την ρύθμιση των χρεών της ΕΑΣ Ροδόπης. «Στηρίχθηκαν εταιρείες και εργαζόμενοι στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής για να ξεπεράσουν δυσκολίες που δημιούργησε η αλόγιστη διαχείριση επενδυτών ή η διεθνής οικονομική κρίση. Προχωρά η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στον Κόμβο Ιάσμου. Ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία εμπορικού κέντρου στον Ίασμο που θα δημιουργήσει πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας. Η επένδυση θ’ αναπτυχθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Λειτούργησαν νέες επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Σαπών και στην Κομοτηνή. 900 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού εντάχθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ και επιδοτήθηκαν στο επιτόκιο δανεισμού τους κι αυτή ήταν μια μεγάλη στήριξη για ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση. Στηρίχθηκε η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς και η επιχειρηματικότητα των Ατόμων με Αναπηρία στη Ροδόπη, που ήταν από τους πρώτους νομούς.

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας που δίνεται στο 55% του κόστους ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα από το κράτος (60.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα)»
είπε.

Τουρισμός

Περνώντας στον τομέα του τουρισμού, είπε ότι πολλαπλασιάστηκαν θεαματικά οι αφίξεις κοινωνικού τουρισμού στον νομό, μια και στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη. «Αναπτύχθηκε ο οργανωμένος εναλλακτικός – εκπαιδευτικός τουρισμός:

3500 επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Ίμερο.

Λειτουργία καλοκαιρινού πανεπιστημίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου στις πρώην Κατασκηνώσεις Μαρώνειας.

Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα της περιφέρειας ΑΜ-Θ για την αξιοποίηση όλου του ορεινού όγκου με σκοπό την τόνωση του εισοδήματος, ενώ προχωρά πρόγραμμα για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Ενισχύθηκε ο συνεδριακός και εναλλακτικός Τουρισμός με: συνόδους υπουργών, πρυτάνεων, διεθνή πρωταθλήματα, σχολικούς αγώνες κ.α)

Εγκρίθηκαν 2.75εκ ευρώ για το Camping Φαναρίου (επέκταση), ώστε με κατάλληλες οικολογικές κατασκευές να επεκταθεί η τουριστική σεζόν με οικολόγους – κυνηγούς κλπ. Επίσης, αδειοδοτήθηκε και αρχίζει να αναπτύσσεται κέντρο αεραθλητισμού στον Δ. Αιγείρου που θα φέρει κόσμο από όλη την Ευρώπη».

Μειονότητα

Για τον τομέα της μειονότητας είπε ότι θ’ αναφερθεί επιγραμματικά γιατί θα υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση για την πολιτική που εφήρμοσαν. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε σε θέματα μειονοτικής πολιτικής και είπε ότι εφαρμόζουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική με αποτελέσματα στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας (νέα τεμένη, διορισμός ιμάμηδων), την ανάπτυξη των υποδομών, την προστασία του εισοδήματος και την κατοχύρωση της ισότητας των ευκαιριών.

Αγροτικός τομέας

Από τους σημαντικούς – ευαίσθητους τομείς είπε ότι είναι η αγροτική οικονομία και προχώρησε στις παρεμβάσεις τους. «Αποζημιώσεις σε πλητόμενους αγρότες. Από το 2004 μέχρι σήμερα δόθηκαν 83 εκ. ευρώ στους αγρότες της Ροδόπης. Διασφαλίστηκαν 500 εκ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Επισπεύδονται οι αναδασμοί που είναι αρμοδιότητα της νομαρχίας.

Ολοκληρώνεται το φράγμα Ιασίου, που αναμορφώνει πλήρως τον υδατολογικό χάρτη στην Ανατολική Ροδόπη. Δρομολογείται το φράγμα Συμβόλων για την υδροδότηση της Κομοτηνής και το κεντρικό κομμάτι του νομού.

Ολοκληρώνεται εντός του 2009 η μελέτη για το φράγμα του Ιάσμου και εντάσσεται για χρηματοδότηση με 100 εκ. ευρώ (η πρώτη φάση του) ως το μεγαλύτερο έργο υδροοικονομίας στο εθνικό σκέλος του Δ΄ ΚΠΣ. Θα είναι το πρώτο έργο από την Β. Ελλάδα που εντάσσεται σε εθνικό σκέλος ευρωπαϊκού πακέτου. Το έργο θα αρδεύσει τον κάμπο της Δυτικής Ροδόπης, θα υδροδοτήσεις τους δήμους της περιοχής, θα νικήσει την υφαλμύρωση και θα προστατέψει τον βιότοπο της Βιστωνίδας.

Απλουστεύθηκαν και επισπεύστηκαν όλες οι συναλλαγές των αγροτών με το κράτος καθώς και των συνταξιούχων του ΟΓΑ»
ανέφερε.

Κοινωνική πρόνοια – υγεία

Ο κ. Στυλιανίδης πέρασε στον τομέα υγείας – κοινωνικής πρόνοιας, ξεκινώντας από το πολύπαθο νοσοκομείο Κομοτηνής. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Ενισχύουμε το στόλο του ΕΚΑΒ, το κέντρο του οποίου θα είναι στην Κομοτηνή. Είμαστε σε φάση αναμονής για να πάρουμε δυο νέα οχήματα πλήρως εξοπλισμένα. Αναβαθμίζουμε τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας για να εξυπηρετούν επί 24ωρο τους κατοίκους.

Στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής ολοκληρώθηκαν 36 εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή (σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια), ενώ προχωρά η κατασκευή άλλων τόσων στο Ίασμο.

Επίσης, ενισχύθηκε το νέο Γηροκομείο Κομοτηνής με 36 κλιματιστικά μηχανήματα και τηλεοράσεις για όλα τα δωμάτια. Χρηματοδοτήθηκε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Χρηματοδοτείται η ανάπλαση της Λέσχης Κομοτηναίων».

Πολιτισμός

Το βαρύ πυροβολικό της χώρας που έχει περάσει στα «ψιλά» μοιάζει να παίρνει τα πάνω του τελευταία στη Ροδόπη, αν και ο κ. Στυλιανίδης επέλεξε να είναι επιγραμματικός. Έδωσε όμως έμφαση στην ολοκλήρωση για την ανασκαφή και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, του βορειότερου στον ελλαδικό χώρο αρχαίο θεάτρου. «Θα μπει σε διεθνείς χάρτες αρχαιολογικών χώρων και θα προσελκύσει κομμάτι ξένων επισκεπτών». Είπε ότι θα ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού και θα φιλοξενεί παραστάσεις. Θύμισε ότι κατασκευάστηκε το τρίτο Θέατρο Βράχων της χώρας στον Ίσμαρο και ότι συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Διονύσου Λόγος» που ζωντάνεψαν πολιτιστικά την περιοχή της Μαρώνειας. Δεν θέλησε να πει περισσότερα λόγω της υπόθεσης με τον Τσακίρογλου και το ΚΘΒΕ.

Στάθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή και ανέφερε ότι ολοκληρώνεται το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής και πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Ξυλαγανή, το οποίο θα είναι μοναδικό στη χώρα.

Αθλητισμός

Με τον αθλητισμό κλείνει το νέο φυλλάδιο που παρουσίασε όπως και τα θέματα που προσέγγισε, λέγοντας ότι συγκινεί πλέον πολύ κόσμο στην περιοχή. Είπε ότι σε χρόνο ρεκόρ έγινε η ανάπλαση στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής από το δήμο με χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ που διασφαλίστηκε από τον ΟΠΑΠ.

Είπε επίσης, ο υπουργός Μεταφορών, ότι εγκρίθηκε η μελέτη για την κατασκευή του Πανθρακικού Σταδίου που θα στοιχίσει 25 εκ ευρώ και θα έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων στην Εκτενεπόλ. «Η ανάπτυξη του αθλητισμού βοηθά και την παράλληλη ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Θεμελιώθηκε και ξεκινά το δεύτερο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, ύψους 2.5 εκ. ευρώ, χωρητικότητας 1.000 θεατών στο χώρο του 2ου Λυκείου στην Εκτενεπόλ. Αντίστοιχα μικρότερα κλειστά γυμναστήρια εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση στον Ίασμο, το Ν. Σιδηροχώρι, τη Μαρώνεια και την Οργάνη».

Βέβαια, δε θα μπορούσε παρά ν’ αναφερθεί στον Πανθρακικό λέγοντας ότι «στηρίζεται δυναμικά η ομάδα του Πανθρακικού που μάς έκανε περήφανους με την άνοδο της στη Super League»
και πρόσθεσε ότι στηρίζεται ο ΓΑΣ Κομοτηνής στο μπάσκετ, ενώ υποστηρίζονται πολλά αθλητικά σωματεία.

Θύμισε ότι διοργανώθηκαν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή όπως: η παγκόσμια πανεπιστημιάδα άρσης βαρών, οι πανευρωπαϊκοί αγώνες χάντμπολ, οι πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες μπάσκετ 2008 και ποδοσφαίρου 2009, που έφεραν πολύ κόσμο στην περιοχή.

Κλείνοντας θέλησε να τονίσει την άριστη σχέση συνεργασίας που είχε με το σύνολο της Ν.Α. και Τ.Α. «Ξεκινούμε μια διαβούλευση για να μπορέσουμε να εντάξουμε στον κάθε δήμο κάποια χρηματοδοτούμενα έργα από την πολιτεία (μέχρι 2 έργα στον καθένα) που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500.000 ευρώ έκαστο και θα χρηματοδοτηθούν από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Σημείωσε ότι θα προηγηθούν αυτοί που θα έχουν ετοιμότητα μελετών.

Εύσημα στον περιφερειάρχη

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πολύ καλή συνεργασία με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρη Σταμάτη για την άψογη συνεργασία από το 2007 μέχρι σήμερα. Στάθηκε στις αποφάσεις του για ένταξη τριών μεγάλων έργων στο ΚΠΣ: Πρόκειται για την ασφαλτόστρωση της οδού Δαρμένης – Ραγάδας, ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του δρόμου Κέχρου – Χλόης, 8,4 εκ. ευρώ και η ασφαλτόστρωση Ραγάδας – Εσοχής, 3,8 εκ. ευρώ.

Ερωτήσεις ΕΡΓΟΣΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε για τα μεγάλα έργα της περιοχής ότι θα τα προασπίσει με όποια μέσα διαθέτει. Για θέμα σχετικό με τη μειονότητα και μια προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να γίνουν κτίρια που συνδέονται με εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιφυλάχτηκε να παρουσιάσει κάποια άλλη φορά τα όσα έχει κάνει η εκπαίδευση για τη μειονοτική πολιτική όπως και την εκπαιδευτική πολιτική και είπε ότι κύριος άξονας, όπως είχε πει ο Καραμανλής, είναι. «Φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».

Σε ερώτηση για το συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, με τη συμμετοχή του Κ. Κατσιμίγα και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από το ΠΑΣΟΚ (με μια παρατήρηση ότι ο νομάρχης Ροδόπης έδωσε την άδεια γι’ αυτήν την επιλογή) παρέπεμψε σε κάτι που είπε το 1996 «ο τόπος είναι πάνω από τα κόμματα» και δήλωσε πως είναι υποχρεωμένοι ν’ αξιοποιήσουν τις δυνάμεις της περιοχής να τις αξιοποιήσουν για την ανάπτυξη του τόπου, πέρα από κόμμα και χρώμα. «Ο Κ. Κατσιμίγας είναι αξιόλογη μονάδα που προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, λόγω του ότι όμως είναι και λαμπρός επιστήμονας μαζί με το Ν. Παπαθανασίου και άλλους επιστήμονες της περιοχής, μπορούν να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πόστο, για ν’ αποδείξουν στο πανελλήνιο ότι αυτή η περιοχή μπορεί να γεννάει κεντρικά στελέχη όλων των αποχρώσεων και των ιδεολογιών».

Σκανδαλολογία

Σε ερώτηση για το σχόλιο του Κ. Καραμανλή«ο Καραμανλής είχε προειδοποιήσει ότι θ’ απαντήσει και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο που αφορά τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις λύνοντας τις διαδικασίες που υπάρχουν σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο, όπως κι έγινε. Όσες μπήκαν στο Κοινοβούλιο ή την δικαιοσύνη αντιμετωπίστηκαν όπως προβλέπεται.

Το κλείσιμο της Βουλής προκαλεί ευθέως τον κ. Παπανδρέου να ξεφύγει από τη λογική της σκανδαλολογίας και ν’ αντιπαρατεθεί μαζί του πάνω στα προβλήματα ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας και οι ευρωεκλογές είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία».

Για το αν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη και στο νομό Ροδόπης από τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, είπε ότι έχει προσυμφωνηθεί «το πλεονέκτημα να επεκταθεί στο σύνολο της Θράκης. Θα το επικαιροποιήσουμε όταν έρθει η ώρα». Είπε ότι η Θράκη είναι πιθανός σταθμός του Κ. Καραμανλή σε περιοδεία του.

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα ν’ αξιολογήσω ποιοι και πώς πρέπει να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια» απάντησε αναφορικά με το αν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές άτομα που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα από τη ΝΔ.

ΟΣΕ

Για τον ΟΣΕ είπε ότι είναι εθνικό διακύβευμα και ότι το συνολικό του χρέος ξεπερνά τα 8 δις ευρώ και με την ταχύτητα που πολλαπλασιάζεται από τα τοκοχρεολύσια θα εκτιναχθεί πάνω από τα 10 δις. ευρώ. Μίλησε επίσης για 3 κινήσεις που έγιναν για την εξυγίανση. Συναντήθηκε με τον αρμόδιο ιταλό επίτροπο για να είναι σύμφωνοι με τα κοινοτικά δεδομένα. Επιπλέον, συστήθηκε μια άτυπη επιτροπή τεχνοκρατών και τρίτον ξεκίνησε η διαβούλευση με εργαζόμενους. Είπε ότι αποκήρυξε την ιδιωτικοποίηση, προτείνει τον κοινωνικό σιδηρόδρομο, με την παρατήρηση ότι «πρέπει ν’ αναζητώνται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, μέσω ΣΔΙΤ».

Για την παραίτηση Βερελή είπε ότι δεν θέλει να την σχολιάσει με την παρατήρηση, όμως, «ως υπουργείο δεν έχουμε δεχτεί οχλήσεις από την δικαιοσύνη ακόμη» και δήλωσε πως θα διευκολύνουν την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της.

Για την χρηματοδότηση των δυο νέων τμημάτων που θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στη Νομική, είπε ότι είχαν δεσμευτεί απέναντι στο πανεπιστήμιο για τα οικονομικά προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία τους στο παλιό ΤΕΦΑΑ (μετά από εξωραϊσμό). «Υπήρξε μια δυσκολία επικοινωνίας και συνεννόησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, η οποία έχω την αίσθηση ότι διευκρινίστηκε μετά από παρέμβασή μου. Ο κ. Ταλιαδούρος μού εγγυήθηκε ότι το ΥΠΕΘΟ θα στείλει στον πρύτανη του ΔΠΘ εγγυητική επιστολή ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις που θα γίνουν για τους 4ετείς προγραμματισμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αφορούν αυτές τις δυο σχολές. Ο πρύτανης μ’ αυτήν την βεβαίωση αρκείται για ν’ αναθέσει την προετοιμασία σε εργολάβους».

Σε ερώτηση για το Αρσάκειο θύμισε ότι δεν είναι κρατικό έργο, αλλά ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επανερχόμενος στο κλείσιμο της Βουλής μετά από ερώτηση, είπε μεταξύ άλλων. «Όταν καταθέτεις μια πρόταση για προανακρτική επιτροπή στη Βουλή αυτομάτως διακόπτεται η έρευνα της δικαιοσύνης, δηλαδή δεν αφήνεται να φτάσει στην απόλυτη αλήθεια. Άρα, για ποιο λόγο διακόπτεται η έρευνα της δικαιοσύνης; Μήπως αυτό είναι συγκάλυψη σκανδάλων; Η εκτίμησή μου είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ερχόντουσαν περιπτώσεις με αναγνωρισμένες ευθύνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και κατηγορίες εναντίον κάποιων στελεχών». Σημείωσε δε ότι η επιλογή Καραμανλή ήταν αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε δε «ο τρόπος παραίτησης Βερελή είναι προσβλητικός για τον Γ. Παπανδρέου. Παραιτήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ενημέρωσε τον πολιτικό του φίλο κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια ενημέρωσε τον αρχηγό του κόμματός του κ. Παπανδρέου».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.