Συνεδριο με θεμα «Αλλοδαποι στην Ελλαδα – Ενταξη η περιθωριοποιηση»

Συνεχίζεται και σήμερα στην Κομοτηνή το συνέδριο με θέμα «Αλλοδαποί στην Ελλάδα – Ένταξη ή περιθωριοποίηση», το οποίο πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. από τον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής.

Στην εγκληματικότητα και την ένταξη των αλλοδαπών στην Ελλάδα αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους αξιόλογοι ομιλητές μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Πανούσης, καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Γατσάς, διοικητής Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, υποψήφιος διδάκτωρ Εγκληματολογικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Πεταλωτής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, καθώς επίσης οι Καλλιόπη Μιγγείρου, δικηγόρος LLM, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ασύλου του ΥΔΤ, πρώην συντονίστρια νομικής υπηρεσίας Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και Kenneth Hansem, ενταξιακός σύμβουλος της ΕΕ στην Ουγγαρία για θέματα ένταξης προσφύγων.

Δανιήλ Εσδρά, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης:

«Η Ευρώπη γενικότερα, και η Ελλάδα ειδικότερα, χρειάζονται τους μετανάστες για λόγους δημογραφικούς, ασφαλιστικούς, οικονομικούς»

Ως καλή πρωτοβουλία χαρακτήρισε την διοργάνωση της εν λόγω διημερίδας τόσο για την φοιτητική κοινότητα όσο και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα της μετανάστευσης στην περιοχή ο Δανιήλ Εσδρά, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, την αντιμετώπισή του και τις πρακτικές δυσκολίες. που παρατηρούνται στην παραμονή και ένταξη της κάθε ομάδας.

«Εμείς ως Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δίνουμε το παρόν σ’ αυτή την διημερίδα και θεωρούμε ότι πρέπει, και θέλουμε, να βοηθήσουμε και τη χώρα αλλά και τους ανθρώπους. Δηλαδή να είμαστε κάπου ανάμεσα στο τι θα ήθελε η χώρα από τη μετανάστευση και πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το μετανάστη στη χώρα που βρίσκεται».

Την ανάγκη να υπάρχουν μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης για διάφορους λόγους, όπως είναι το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και το οικονομικό, επεσήμανε ο κ. Εσδρά «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη, γενικότερα και η Ελλάδα, ειδικότερα χρειάζονται τους μετανάστες είτε λόγω δημογραφικού, είτε λόγω ασφαλιστικού, είτε λόγω οικονομικών θεμάτων. Απ’ την άλλη πλευρά δίνονται ευκαιρίες στους μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χώρα τους γι’ αυτό άλλωστε και μεταναστεύουν. Είναι γνωστό ότι κανένας δε φεύγει από τη χώρα του αν δεν έχει πραγματικά πρόβλημα. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που έρχονται εδώ από φτωχές χώρες και ταυτόχρονα, οι χώρες της Ευρώπης έχουν ανάγκη αυτών των ανθρώπων γιατί ως γνωστόν υπάρχουν δουλειές, τις οποίες πλέον δεν τις κάνουν οι πολίτες των χωρών αυτών».

Είναι αλήθεια ότι οι μετανάστες κάνουν δουλειές που αρχίζουν από τα τρία D: Dangerous (Επικίνδυνος), Difficult (Δύσκολος), Dirty (Βρώμικος) και αυτό ισχύει για οποιονδήποτε μετανάστη σε οποιαδήποτε χώρα, είτε είναι Έλληνας στη Γερμανία, είτε Κινέζος στην Αλβανία, είτε Αλβανός στην Ελλάδα. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα στηρίξουν και το ασφαλιστικό σύστημα, εφόσον το δημογραφικό της Ελλάδας, ως γνωστόν, δεν πάει καλά. «Άρα, χρειάζεται ένα σύστημα που να τον ικανοποιεί όλους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει οργάνωση, χρειάζεται αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμό πράγματα που δεν είναι ανέφικτα. Απλώς χρειάζεται παιδεία και κάποιος χρόνος για να γίνουν όλα αυτά. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ».

Οι πρόσφυγες και η σχέση τους με τους μετανάστες είναι θέματα που δέχτηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σχολιάζοντας τις έννοιες «πρόσφυγας» και «μετανάστης», ο κ. Εσδρά ισχυρίστηκε ότι «ο πρόσφυγας είναι κάποιος που διώκεται και κινδυνεύει και δεν προστατεύεται από τη χώρα του, ενώ ο μετανάστης θεωρητικά επιλέγει μόνος του να φύγει και πάντα υπό την προστασία της χώρας του», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Γι’ αυτό και η διημερίδα προσπαθεί να καταρρίψει το μύθο ότι όλοι είναι ίδιοι. Δεν είναι όλοι οι αλλοδαποί ίδιοι. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης».

Νέστωρ Κουράκης, καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Οι περισσότεροι μετανάστες έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία»

Μιλώντας με την ιδιότητα του εγκληματολόγου ο Νέστωρ Κουράκης, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στο βασικότερο συμπέρασμα, που προέκυψε μετά από τις εισηγήσεις του πρώτου μέρους του συνεδρίου, τονίζοντας ότι «η όποια εγκληματικότητα των μεταναστών αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί προβλήματα για την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Οι περισσότεροι μετανάστες έχουν ομαλότατα ενταχθεί στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας από αρκετό καιρό. Έχουμε ήδη μια ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των μεταναστών και ως εργατικό δυναμικό, και ως ποσοστό μαθητών σε ελληνικά σχολεία, και ως ποσοστό ασφαλισμένων σε ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη αποτελούν ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι ήσυχοι ότι οι μετανάστες προσφέρουν έργο υπέρ της χώρας μας. Απ’ αυτή την άποψη νομίζω ότι και το μέλλον είναι προς την ίδια κατεύθυνση».

Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου συζητήθηκε το θέμα που αφορά στο νόμο 3386/2005 περί της νόμιμης διαμονής του μετανάστη στην Ελλάδα και της απασχόλησής του. «Ο νομός 3386/2005 που προσπάθησε για μια τρίτη φορά στα τελευταία χρόνια να θέσει σε τάξη το ζήτημα του πώς ένας μετανάστης θα μπορεί να εργάζεται νόμιμα και να διαμένει στη χώρα μας, έχει μεν κάποια τρωτά, αλλά οπωσδήποτε είναι προς την ορθή κατεύθυνση και με τις τελευταίες τροποποιήσεις που δίνονται αυτή την εποχή. Σίγουρα τα προβλήματα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο».

Τη δική του γνώμη εξέφρασε ο κ. Κουράκης και σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα με την έλευση οικονομικών μεταναστών από τη δεκαετία του ΄90, αλλά και αναφορικά με την ομαλοποίηση της ένταξής τους αρχίζοντας από τα τέλη του ΄90 και μετά. «Όταν άρχισαν οι οικονομικοί μετανάστες να εισρέουν άτακτα στην Ελλάδα από την δεκαετία του ΄90 και μετά, μέχρις ότου εγκλιματιστούν στον ελληνικό χώρο, σίγουρα υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και εγκληματικότητας, και αντιδικιών με άλλους Έλληνες, κυρίως στα χωριά, και σοβαρών ζητημάτων ένταξης γενικότερα.

Θεωρώ όμως ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και μετά η ένταξή τους πλέον έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Επομένως, οι όποιες φοβίες και ο όποιος ρατσισμός είναι περισσότερο αποτέλεσμα μιας προηγούμενης κατάστασης που δεν υπάρχει πλέον στην πραγματικότητα, παρά ότι είναι κάτι, το οποίο το νιώθουμε άμεσα γύρω μας».


Τέλος, αναφέρθηκε στην αρνητική προβολή της εγκληματικότητας των οικονομικών μεταναστών που γίνεται μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο κυρίως. «Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι αρκετά μέσω του ηλεκτρονικού τύπου κυρίως -ακόμα και τώρα, όταν γίνεται κάποιο έγκλημα από πλευράς οικονομικών μεταναστών- η προβολή είναι πολύ πιο μελανή και αρνητική απ’ ό,τι όταν γίνεται από έναν Έλληνα. Άρα, νομίζω ότι όλοι έχουμε μια ευθύνη να προσπαθήσουμε να τιθασεύσουμε αυτές τις αρνητικές εντυπώσεις και να δώσουμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι».

Στέφανος Παύλου, καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.:

«Έχουμε φαινόμενα ρατσισμού»

Κοινωνικές αφενός και νομικές αφετέρου είναι οι έννοιες «μετανάστης» και «πρόσφυγας», σύμφωνα με τον Στέφανο Παύλου, καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. «Το όριο μεταξύ λαθρομετανάστη και πολιτικού πρόσφυγα, πρόσφυγα εν γένει, έχει μια σχετικότητα. Από την άλλη μεριά, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στην Ελλάδα η θεσμική διαχείριση της μετανάστευσης -όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο- είναι ένα ζήτημα, το οποίο παραπαίει ανάμεσα στην ανάγκη για ρύθμιση και την ανάγκη για αφομοίωση των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα».

Όσο για φαινόμενα ρατσισμού, τόνισε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στη χώρα μας, όπως και προκαταλήψεις. «Προκαταλήψεις υπάρχουν πάντα και τροφοδοτούνται από τα ίδια τα media. Είναι η αλήθεια ότι ενώ η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα και ένας λαός που έσκυβε πάνω από μετανάστες, παρόλα αυτά υπάρχουν τεκταινόμενα οποία πρέπει να μας κρατούν σε μια διαρκή εγρήγορση. Έχουμε φαινόμενα ρατσισμού».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.