Συνεχιζουν το εθιμο του Σαγια οι Ασκητες

Οι κάτοικοι του οικισμού αναβίωσαν το έθιμο της Καππαδοκίας

Αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά το έθιμο του σαγιά στους Ασκητές, έθιμο το οποίο έφεραν οι πρόγονοί τους από τις πατρογονικές εστίες στην Καππαδοκία.
 

Όπως γινόταν τα παλιά χρόνια, συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους του χωριού ξύλα που τοποθετήθηκαν σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία.
 
Σύμφωνα με το έθιμο τοποθετούνται σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, προσανάμματα, και μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.
 

Το έθιμο αυτό μάλιστα υπήρχε και στην Καππαδοκία, όπου συνηθίζονταν κάτοικοι που είχαν φύγει από την περιοχή και είχαν κάνει περιουσία, να επιστρέφουν με αφορμή τις εορτές και να «διαγωνίζονται» ουσιαστικά για να δείξουν την ευμάρειά τους για το άναμμα του Σαγιά. Έτσι ενώ η Καππαδοκία ήταν σχετικά φτωχή, είχε μεγαλοπρεπείς ναούς.
 
Με το άναμμα δημιουργήθηκε μια τεράστια πυρά που φώτιζε όλη την πλατεία, και γύρω από τη φωτιά κυκλικά βρίσκονταν οι κάτοικοι του οικισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.