Συνεχιζεται το «σηριαλ» της προμηθειας μηχανηματων για τη ΔΙΑΜΑΑΘ

Νέα αναβολή για να απαντηθούν ερωτήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Συνέχεια σε επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο θα δοθεί στο θέμα της οριστικής ή μη, ματαίωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την «Προμήθεια Εξοπλισμού Προεπεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κομποστοποίησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», μιας και για ακόμα μια φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο, αδυνατώντας να φτάσει σε συμπέρασμα και απόφαση, ανέβαλλε το θέμα για το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναπέμποντας ταυτόχρονα τα ερωτήματα που τέθηκαν στο διαγωνισμό, στη ΔΙΑΜΑΑΘ ΑΕ, η οποία θα πρέπει να τα απαντήσει εγγράφως.
 
Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα διαγωνισμό ο οποίος περιλάμβανε 4 υποέργα, εκ των οποίων τα δύο έχουν ολοκληρωθεί, με τη διαγωνιστική διαδικασία για το επίμαχο υποέργο, που αφορούσε τον εξοπλισμό προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης, να διεξάγεται στις 7 Νοεμβρίου 2012. Εν τέλει η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις στις 5 Οκτωβρίου 2015, λόγω δικαστικής εμπλοκής, ενώ η ΔΙΑΜΑΑΘ στα μέσα του 2016 ζήτησε με έγγραφό της τη ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
 
Το θέμα είχε συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία το ανέπεμψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο το συζήτησε για πρώτη φορά την Τρίτη 19 Ιουλίου.
 
Τότε, επειδή δεν είχε παραστεί εκπρόσωπος της ΔΙΑΜΑΑΘ, το θέμα είχε αναβληθεί, και έτσι συζητήθηκε ξανά στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί πως τα μηχανήματα των οποίων θα γίνει προμήθεια είναι τέσσερις τεμαχιστές απορριμμάτων (λειοτεμαχιστές) και τέσσερα κόσκινα διαλογής.
Ο τεμαχιστής απορριμμάτων χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό των διαφόρων σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και για ογκώδη και δύσκολα υλικά προς κοπή και θεωρείται ιδανικός για τη μείωση όγκου. Το περιστροφικό κόσκινο είναι κατάλληλο για την επεξεργασία, κοσκίνισμα και διαχωρισμό διαφόρων υλικών και απορριμμάτων, όπως αστικά απορρίμματα, υλικά κομπόστ, φλοιοί δένδρων, ξύλα – άχυρα, άμμος-βότσαλα, υλικά που προέρχονται από εργασίες εκσκαφής, διάφορα πετρώματα κλπ. 

Δεν θέλει τα μηχανήματα η ΔΙΑΜΑΑΘ 

Αυτή τη φορά το παρών έδωσε ο διευθυντής της ΔΙΑΜΑΑΘ, κ. Γιώργος Βογιατζής, τονίζοντας πως στην αρχή ο φορέας ενδιαφερόταν για την προμήθεια του εξοπλισμού, όμως μέχρι να φτάσει στην κατακύρωση είχαν υπάρξει εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, με την έγκριση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, σε μια εντελώς καινούρια βάση.
 
Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού δόθηκαν άλλες οδηγίες και πλέον προτιμούνται άλλες λύσεις στον τομέα της κομποστοποίησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εμπλοκές.
 
Τόνισε μάλιστα ότι η μελέτη του 2012 προέβλεπε εγκατάσταση των μηχανημάτων σε συγκεκριμένους χώρους σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο, όμως μετά από τέσσερα χρόνια ασφαλής χώρος για τον εξοπλισμό υπάρχει μόνο σε Κομοτηνή και Ξάνθη, μιας και ο ΧΥΤΑ στην Κομοτηνή δεν έχει ολοκληρωθεί, στην Αλεξανδρούπολη γίνεται αποκατάσταση, στη Δράμα η μελέτη επιστράφηκε και στο Διδυμότειχο δεν υπάρχει καν χώρος.
 

Επιπλέον με τον νέο σχεδιασμό προβλέπονται ολοκληρωμένα έργα και όχι προμήθεια εξοπλισμού, τα οποία θα επεξεργάζονται κυρίως οργανικά και θα έχουν κάποια δυνατότητα για επεξεργασία υπολοίπων συμμίκτων.
 
Τέλος σημείωσε πως ένας σημαντικός λόγος που ο φορέας τους δεν επιθυμεί τον εξοπλισμό, είναι το θέμα του ΦΠΑ της προμήθειας, το οποίο δεν είναι επιλέξιμο. Ήδη από το Υποέργο 1 της ίδιας προκήρυξης υπάρχει ένα άνοιγμα 711 χιλιάδων ευρώ, που έχει χρηματοδοτηθεί προς το παρόν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχει γίνει αίτηση για την επιστροφή του ΦΠΑ, που εξετάζεται και δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστραφεί.
 
Για τη συγκεκριμένη προμήθεια η ΔΙΑΜΑΑΘ θα κληθεί να πληρώσει ένα ποσό 908 χιλιάδων ευρώ, το οποίο αυτή τη στιγμή ο φορέας δεν είναι εφικτό να το καταβάλλει. 

Αναγκαία τα μηχανήματα, δηλώνει η εταιρεία 

Από την πλευρά της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΣΙΒΡΗ Ο.Ε.» ο Νομικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ζαραμπούκας τόνισε πως μετά από 4 χρόνια, που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, τίθεται θέμα ματαίωσής του.
 
Όμως η εταιρεία έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα και εργατοώρες για το έργο, ενώ όλο αυτό το διάστημα έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 200 χιλιάδες ευρώ στην Τράπεζα, αποστερούμενη αυτά τα χρήματα για άλλες επενδύσεις.
 
Εξέφρασε δε την άποψη ότι ένα έργο το οποίος πήρε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι χρηματοδοτούμενο πλήρως από το ΕΣΠΑ και θα μπορέσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων που υπάρχει, σημειώνοντας πως η θέση τους σήμερα είναι ίδια με αυτή της ΔΙΑΜΑΑΘ πριν από κάποιους μήνες. Συμπλήρωσε επίσης πως το αίτημα της εταιρείας είναι δίκαιο και εύλογο, σημειώνοντας πως ανάλογα με την απόφαση του συμβουλίου θα εξετάσουν τι νομικά μέσα τους παρέχει ο νόμος. 

«Πελαγωμένο» το Περιφερειακό 

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο προέκυψαν, από πολλούς συμβούλους, διάφορα ερωτήματα όσο αφορά το κατά πόσο θα πρέπει να ακυρωθεί η σύμβαση από πλευράς Περιφέρειας, καθώς και την έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης της ΔΙΑΜΑΑΘ (ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, βρισκόταν στην Αθήνα).
 
Επιπλέον υπήρξε και πίεση προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας να απαντήσουν αν θεωρούν ότι χρειάζονται τα μηχανήματα ή όχι, με αυτούς να απαντούν ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να απαντήσει, γιατί ποτέ δεν απαντήθηκε ποιες είναι οι προδιαγραφές των μηχανημάτων που θα τα αντικαταστήσουν.
 
Η προεπεξεργασία, σημείωσε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαχείριση σκουπιδιών, όμως με το νέο Εθνικό σχεδιασμό, όμως χωρίς η Περιφέρεια να λάβει απάντηση για τις προδιαγραφές των νέων μηχανημάτων, για τυχόν μισθώσεις άλλων, για αυτό θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση από τη ΔΙΑΜΑΑΘ για το τεχνικό κομμάτι.
 
Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να αναβάλλει για ακόμη μια φορά το θέμα, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση μετά και την απάντηση των ερωτήσεων που τέθηκαν από το ΔΙΑΜΑΑΘ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.