Συνεχιζεται ο αγωνας των εργαζομενων στην κλωστουφαντουργια

Την πορεία προς τον δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι εργαζόμενοι στον πρώην Όμιλο Λαναρά. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», καθώς εδώ και τέσσερις μήνες παραμένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Γι’ αυτό στο πλαίσιο του αγώνα που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι, πραγματοποιήθηκε προχθές η συγκέντρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στις μονάδες ΦΑΝΚΟ, ΜΑΡΩΝΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗ και ΟΤΟ Έβρος, στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η οποία θα καταλήξει στην Περιφέρεια, όπου οι εργαζόμενοι θα επιδώσουν το σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Να υλοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και του Ομίλου Λαναρά για την χορήγηση δανείου 35 εκατ. ευρώ προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, να ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα Μαΐου – Ιουνίου – Ιουλίου 2008 και το επίδομα αδείας είναι τα αιτήματα των εργαζομένων που διατυπώθηκαν κατά την προχθεσινή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις μονάδες ΦΑΝΚΟ, ΜΑΡΩΝΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗ και ΟΤΟ Έβρος.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΟΤΟ Έβρος, Ζήσης Κουκουζίκας, σήμερα στις 9.30 το πρωί οι εργαζόμενοι στα προαναφερόμενα εργοστάσια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η οποία θα καταλήξει στην Περιφέρεια ούτως ώστε να επιδώσουν το σχετικό ψήφισμα με τα προαναφερόμενα αιτήματα. «Αύριο θα συγκεντρωθούμε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο στις 9.30 το πρωί για να κάνουμε πορεία προς την Περιφέρεια προκειμένου να καταθέσουμε το ψήφισμα με τα αιτήματά μας».

Να δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ

Διαφορετική άποψη για την θετική έκβαση του προβλήματος που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις προαναφερόμενες μονάδες διατύπωσε η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη ΦΑΝΚΟ, Λίτσα Μπρούσα, η οποία πιστεύει ότι σημασία έχει η σωστή διατύπωση βιώσιμων αιτημάτων που μπορούν να σταθούν λύση στο υφιστάμενο οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων. Ειδικότερα, το κύριο αίτημα που κατέθεσε η κ. Μπρούσα στη χθεσινή συγκέντρωση είχε να κάνει με την άμεση καταβολή από τον ΟΑΕΔ έκτακτου επιδόματος της τάξης των 1.500 ευρώ για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους οι απλήρωτοι για 4 μήνες εργαζόμενοι. «Ναι μεν έχουμε κάποια αιτήματα, όπως να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να μην γίνει καμία απόλυση, να ανοίξουν τα εργοστάσια, τα οποία απ’ ότι φαίνεται θα γίνουν. Αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να δοθούν κάποια λεφτά στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό χθες υπέβαλα ένα αίτημα – που υπήρξε αίτημα της Ομοσπονδίας μας – με το οποίο ζητάμε να δώσει ο ΟΑΕΔ ένα έκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους», είπε η κ. Μπρούσα, ενώ προσπάθησε για πολλοστή φορά να εξηγήσει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση χωρίς να έχουν χρήματα για να ζήσουν. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δεκάρα, ζουν από τις κάρτες με αποτέλεσμα να χρωστάνε παντού». Να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό απερρίφθη από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην συγκέντρωση.

Την αγανάκτηση των εργαζομένων μετέφερε η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη ΦΑΝΚΟ μέσα από το δεύτερο αίτημα που κατέθεσε ζητώντας «ο ίδιος ο Λαναράς να τα πληρώσει απ’ την τσέπη του, δηλαδή από τα κέρδη που έχει ξεζουμίσει από εμάς εδώ και τόσα χρόνια. Άποψή μου είναι να μην τρέχουμε από τράπεζα σε τράπεζα και να παρακαλάμε το κράτος να μπει εγγυητής για να δοθούν κάποια χρήματα. Πρέπει να δούμε πιο ξεκάθαρα αυτά τα πράγματα, το ποιοι εκμεταλλευόταν τόσα χρόνια τον ιδρώτα μας και μας πέταξαν τώρα έξω απλήρωτους».

Επιπλέον, αναφερόμενη στο αίτημα που αφορά την μη απόλυση των εργαζομένων, εξέφρασε τις ανησυχίες της, καθώς τα στελέχη του Ομίλου Λαναρά έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι ότι θα προχωρήσουν στις 200 απολύσεις στον Όμιλο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.