Συνεχιζεται η μαχη κατα της οζωδους δερματιτιδας και το 2017 στην ΑΜΘ

Τουλάχιστον μέχρι και το 2019 οι εμβολιασμοί των βοοειδών - Τα μισά εμβόλια θα προμηθεύεται η ΠΑΜΘ και τα άλλα μισά το ΥΠΑΑΤ

Την προμήθεια 49.775 δόσεων εμβολίου κατά της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών συνολικού ύψους δαπάνης 89.993 ευρώ ενέκρινε πρόσφατα η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες εμβολιασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Όπως είναι γνωστό, η οζώδης δερματίτιδα είναι μια ασθένεια των βοοειδών που τα τελευταία χρόνια επεκτείνονταν στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην Τουρκία και τελικά στην Ελλάδα και την Περιφέρεια ΑΜΘ το καλοκαίρι του 2015.
 
Με την εμφάνιση του νοσήματος, θανατώθηκαν αμέσως όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών ενώ σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους προωθήθηκε άμεσα η αγορά εμβολίων με δαπάνη των κτηνοτρόφων αλλά και με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της ΠΑΜΘ.
 
Ο εμβολιασμός συνέβαλλε αποφασιστικά στον έλεγχο του νοσήματος όμως για να είναι αποτελεσματικός, επιβάλλεται η επανάληψή του ετήσια, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τουλάχιστον μέχρι και το 2019.

Με δεδομένο ότι τα ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης που χρειάζεται να εμβολιαστεί κατά της Οζώδους Δερματίτιδας είναι πάνω από 100.000 βοοειδή, τα εμβόλια αυτά θα καλύψουν μόνο το μισό πληθυσμό, με τα άλλα μισά εμβόλια να αποστέλλονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, μόνη της η Περιφέρεια δεν θα μπορούσε να καλύψει όλα τα εμβόλια, για αυτό και προμηθεύεται τα μισά με το υπουργείο να προμηθεύεται τα άλλα μισά.
 
Μάλιστα όπως ανέφερε με την προμήθεια των 49.775 δόσεων από την Περιφέρεια, αν τους αποσταλούν και τα υπόλοιπα από το υπουργείο η περιφέρεια θα έχει αρκετά εμβόλια για να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού το 2017.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός, λόγω της διαχρονικής έλλειψης προσωπικού στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής, γίνεται από ιδιώτες κτηνιάτρους, συνήθως αυτούς που καλύπτουν και τις υπόλοιπες κτηνιατρικές ανάγκες μιας εκμετάλλευσης.
 
Τέλος να σημειωθεί ότι το 2019 δεν θα είναι απαραίτητα η τελευταία χρονιά στην οποία θα υπάρξει εμβολιασμός, μιας και τότε θα επανεξεταστεί η υφιστάμενη κατάσταση τόσο στην χώρα μας όσο και στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στην Τουρκία, ώστε αν κριθεί απαραίτητο ο εμβολιασμός να συνεχιστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.