Συνεχιζει την πορεια της η Πολη-τικη Ανατροπη

Τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης, μαζί με τους πρώτους υποψηφίους συμβούλους, παρουσίασε η επικεφαλής Ε. Λαφτσή

Τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής της ανέλυσε το απόγευμα της Κυριακής 3 Μαρτίου η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία παρουσίασε και τους πρώτους υποψηφίους με τον συνδυασμό.
 
Όπως σημείωσε η αυτοδιοικητική κίνηση ολοκληρώνει σε λίγους μήνες μια παρουσία πέντε ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκληρώνοντας ένα δημιουργικό κύκλο και ανοίγοντας ένα νέο πιο δυναμικό.
 
Η κ. Λαφτσή τόνισε πως σε αυτή την μικρή διαδρομή έχουν αφήσει ένα ευκρινές αποτύπωμα, τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στο Δημόσιο χώρο, δίνοντας και ένα άλλο ήθος και ύφος άσκησης τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, τιμώντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που τους έδωσαν οι δημότες.
 
Κρατώντας ως παρακαταθήκη αυτή την πορεία, μπαίνουν σε μια καινούρια περίοδο, με την κατάσταση όμως στο Δήμο Κομοτηνής να τους πληγώνει, γιατί δεν είναι βιώσιμη καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει έλλειψη βασικών υποδομών, δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, χώρων πρασίνου άθλησης και πολιτισμού, αλλά και μια διακριτή ανισότητα στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όχι μόνο ανάμεσα σε πόλη και οικισμούς, αλλά και εντός των συνοικιών της πόλης.
 
«Στις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου, το μόνο πραγματικό δίλημμα που θα έχουν μπροστά τους οι πολίτες, είναι να επιλέξουν ανάμεσα  σε μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα, με λογική  απλής διαχείρισης  ή σε μια δημοτική αρχή που θα αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, θα υπερασπίζει τα δημόσια αγαθά και θα σχεδιάζει, με τη συμμετοχή των πολιτών, τη νέα εποχή που έρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μια δύσκολη πραγματικότητα στο Δήμο Κομοτηνής 

Ο Δήμος, σημείωσε βρίθει διακρίσεων πνίγεται από το κυκλοφοριακό, πλημμυρίζει με μια απλή βροχόπτωση, ενώ έχει αποψιλώσει και περιορίσει τους χώρους πρασίνου, διαθέτοντας πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 
Εξέφρασε δε την άποψη πως οι ασκούμενες πολιτικές της διοίκησης εξαντλήθηκαν αποκλειστικά σε μια διαχειριστική αντίληψη αντιμετώπισης των δημοτικών πραγμάτων, με πολιτικές απονευρωμένες, χωρίς έμπνευση και σχέδιο για την επόμενη μέρα.
 
Μίλησε δε για οχύρωση πίσω από το υπερσυγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό σύστημα άσκησης διοίκησης, που τροφοδοτούσε την αλαζονεία και τον εγωισμό, αγνοώντας άλλες γόνιμες και δημιουργικές προτάσεις.
 
Η παράταξη επιμένει πως μπορεί και πρέπει να αλλάξει αυτή την πραγματικότητά. Εξ ου και απευθύνεται, όπως τόνισε η κ. Λαφτσή, σε όλους όσους ακόμα ονειρεύονται και θέλουν να αλλάξουν τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. 

Έμφαση στην καθημερινότητα 

Αφού αναφέρθηκε στην δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας για την προσέλκυση επισκεπτών, στις ξεχωριστές φυσικές ομορφιές, τις παραλίες, τις λιμνοθάλασσες, τις αρχαιότητες, τα ιστορικά μας μνημεία, τις πολυπολιτισμικές παραδόσεις, μίλησε για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων που αφορούν την ανάπλαση και αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, αλλά και την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ώστε αξιοποιώντας υπαρκτά χρηματοδοτικά εργαλεία, και  σε συνεργασία με τον δήμο, να ανταποκριθεί, ως οφείλει, στις απαιτήσεις των επισκεπτών σε όφελος της τοπικής οικονομίας και των δημοτών.
 
Κάλεσε λοιπόν όλους τους πολίτες μαζί τους για να σχεδιάσουν ένα δήμο προσβάσιμο και συνάμα ελκυστικό, με πόλη βιώσιμη, καθαρή, λειτουργική, πολυπολιτισμική, συμβατή με τις νέες τεχνολογίες.
 
Μίλησε για πλήρες πρόγραμμα σε ευρεία κλίμακα ημιυπόγειων κάδων που θα ανακουφίζει την πόλη και τους  οικισμούς της, πέραν αυτών που σχεδιάζονται σήμερα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, την ανάκτηση και την κομποστοποίηση.
 
Για τη μάστιγα, όπως τη χαρακτήρισε, του κυκλοφοριακού, πρότεινε να υιοθετηθεί ένας άλλος τρόπος σκέψης και δράσης με αναζήτηση της πεζοδρόμησης τμημάτων στο κέντρο της πόλης, πύκνωση των δημοτικών μέσων μεταφοράς, καθώς και την αναζήτηση περιμετρικά νέου χώρου στάθμευσης.
 
Προτεραιότητα δε δίνουν στην εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου ,ώστε να απελευθερωθούν χώροι για δημόσια χρήση, όπως σχολική στέγη και πάρκα, καθώς και για την ανακούφιση μειονεκτικών περιοχών της πόλης.
 
Η κ. Λαφτσή μίλησε για την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, ώστε να μην υπάρχει ακόμη πρόβλημα ποιότητας και ασφάλειας  πόσιμου νερού, όπως συμβαίνει σε οικισμούς του δήμου, μιλώντας για αρμονική συμβίωση και ισονομία, ισοπολιτεία των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής.
 
Όσο για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και κυρίως των σκυλιών, πιστεύει πως έχει μεγεθυνθεί και έχει διχάσει  την τοπική κοινωνία, με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, που προτίμησε την απραξία προς αποφυγή συγκρούσεων. Για αυτό και μίλησε για βούληση εφαρμογής του νόμου (καταγραφή μέσω των κτηνιάτρων όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων), εξωραϊσμός, εξανθρωπισμός και επέκταση του υπάρχοντος κυνοκομείου, το οποίο θεωρεί πως είναι σε άθλια κατάσταση, και δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου, με τη ένταξη σ’ αυτό εργαζομένων του δήμου, αλλά και εθελοντών, που θα προβάλλει, θα
εκπαιδεύει και θα κοινωνικοποιεί  αυτά τα ζώα, με στόχο πάντα την επίτευξη υιοθεσίας, με παράλληλες δράσεις εκπαίδευσης. 

Παρεμβάσεις στις υποδομές 

Η επικεφαλής της παράταξης σημείωσε πως πρέπει να επανεξεταστούν και οι υποδομές της πόλης με βάση τις αλλαγές και τα προβλήματα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με επανεξέταση των πεπαλαιωμένων υποδομών και να καταγραφούν με ακρίβεια οι ανάγκες, έτσι ώστε να σχεδιαστεί μακροπρόθεσμα η αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Παράλληλα πιστεύει πως θα πρέπει να διεκδικηθεί η ανάπλαση και η αποκατάσταση των χώρων και των κατασκευών στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας, αλλά και χώροι εντός του αστικού ιστού, προτείνοντας την δημιουργία σχεδίου αξιοποίησης του πρώην κτηνοτροφικού σταθμού ως χώρου πολλαπλών χρήσεων, αλλά και την ανάπλαση του μεγάλου τμήματος στην ανατολική πλευρά της πόλης.
 
Και αφού τόνισε την ανάγκη της περεταίρω ενίσχυσης των δεσμών με το ΔΠΘ, τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα καινοτόμα εργαλεία που φέρνει η ψηφιακή εποχή, σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του δήμου, μιλώντας για την έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου να υποδεχθεί και να αξιοποιήσει  εφαρμογές που δρομολογούνται, όπως η ενιαία ψηφιακή πύλη για τον πολίτη- ανάληψη όλων των εγγράφων που τον αφορούν, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, αλλά και εφαρμογές όπως της έξυπνης στάθμευσης,  της διαχείρισης των υδάτων, των απορριμμάτων, της διαχείρισης λειτουργίας των κτιρίων κλπ.
 
Άφησε δε αιχμές για την κόντρα δύο συνυποψηφίων της που διαμείβεται το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως και οι δύο συμμετείχαν σε διοικήσεις που κράτησαν δυστυχώς το Δήμο μακριά από την ψηφιακή εποχή. 

Αναβάθμιση πολιτισμού και αθλητισμού 

Όσο αφορά στον τομέα του πολιτισμού, η κ. Λαφτσή μίλησε για την αναβάθμιση της ποιότητας  του πολιτιστικού έργου που παράγεται, στηρίζοντας τις δράσεις των τοπικών  συλλόγων, ενώ θέλει το ΔΗΠΕΘΕ  να μετατραπεί σε ζωντανό κύτταρο, σε  χώρο δράσης και δημιουργίας των ζωντανών καλλιτεχνικών δυνάμεων του δήμου, ξεπερνώντας την επιλεκτική, όπως τη χαρακτήρισε, και  εν πολλοίς μη αντιληπτή, παρουσία και δράση του.
 
Αναφέρθηκε δε και στην ανάγκη της αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών, που θεωρεί πως από την εγκατάλειψη, οδηγούνται σε απαξίωση, φέροντας ως παράδειγμα το κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο, τα προβλήματα στο κλειστό γυμναστήριο αλλά και ακατάλληλους χώρους άθλησης, γήπεδα στους οικισμούς του δήμου που είναι ακατάλληλα για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.
 
Θεωρεί επιπλέον πως σε μια περίοδο που η χώρα βγαίνει από τη σφιχτή δημοσιονομική επιτήρηση και βρίσκει τον βηματισμό της, και ο δήμος οφείλει να εναρμονιστεί σ’ αυτό το πνεύμα, όχι μόνο με τη διανομή τροφίμων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, αλλά στη διαμόρφωση και άσκηση της δικής του κοινωνικής πολιτικής. 

Μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη των πολιτών 

Στην νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα που διαμορφώνει η καθιέρωση της απλής αναλογικής, θεωρεί βέβαιο ότι κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα από μόνος του να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του δήμου , για αυτό και η παράταξη διεκδικεί την μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη των συμπολιτών, για να αναδειχθεί ως μια καθοριστική δύναμη που θα βάλει τη σφραγίδα της στην εξέλιξη των δημοτικών πραγμάτων.
 
Δεσμεύτηκε δε πως τα προγραμματικά τους προτάγματα, οι θέσεις, οι προτάσεις που θα τύχουν της εμπιστοσύνης των συμπολιτών, θα είναι η πρωταρχική βάση  των όποιων  συγκλίσεων ανακύψουν.
 
Δεσμεύτηκε δε να κάνει το δημοτικό συμβούλιο το πραγματικό κέντρο όλων των πολιτικών αποφάσεων του Δήμου που καθορίζουν τις τύχες των δημοτών όπως δεν ήταν μέχρι τώρα, αναβιώνοντας με ουσιαστικό τρόπο τις λαϊκές συνελεύσεις και την ουσιαστική εκχώρηση του ρόλου και των πόρων στα τοπικά συμβούλια, τη δημόσια λογοδοσία του δημοτικού συμβουλίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και να απευθύνονται στην κρίση των συμπολιτών μας μέσω δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα.
 
Άλλωστε θεωρεί πως ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι παρακολούθημα του κεντρικού κράτους ή χειροκροτητήτων εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, αλλά  εκφραστής των δημοκρατικών και κοινωνικών αναγκών των δημοτών.
 
Εμφανίστηκε δε αποφασισμένη να στηρίξει τη διεκδίκηση από την περιφέρεια και το κράτος οτιδήποτε απασχολεί και αποτελεί πρόβλημα για τους Δημότες, ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα, κάτι που θεωρεί πως έχει ήδη αποδειχθεί από την στάση τους στο θέμα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής.
 
«Προμετωπίδα μας η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, χωρίς διακρίσεις σε
φίλους και ημέτερους, αλλά με βάση την αρχή της ισότητας και της ίσης
μεταχείρισης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε δεσμευμένοι μόνο απέναντι στους συμπολίτες μας» ανέφερε και κάλεσε όλους τους πολίτες να συστρατευθούν  «σ’ αυτή τη μεγάλη, αλλά και ωραία προσπάθεια, σπάζοντας την πολιτική των μηχανισμών που κρατά αμέτοχους τους άξιους, δημιουργικούς συμπολίτες, με ικανότητες, με φρέσκες ιδέες, που έχει ανάγκη. 

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι 

Η κ. Λαφτσή παρουσίασε τους πρώτους υποψηφίους που πλαισιώνουν τον συνδυασμό, με πρώτους τους 16 που είχε ήδη ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες.
 
Αυτοί είναι οι:
 
Αντωνίου Χρήστος
Αστυνομικός – υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου.
 
Βρη Χαρά
Δικηγόρος – Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης
 
Διαλεχτάκη Κερασούλα
Συνταξιούχος, πρώην επιστημονική συνεργάτις της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και πρώην υπάλληλος Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Ιναγκάμοβα Λόλα-Κατερίνα
Ειδικευόμενη Ιατρός, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
 
Καραγιαννίδου Ευφροσύνη
Συνταξιούχος του ΙΚΑ, πρώην εργαζόμενη ΦΑΝΚΟ
 
Κουγιουμτζόγλου Αγγελική
Αρχιτέκτων μηχανικός.
 
Λιονάκη Σοφία
Ωκεανολόγος, εργαζόμενη στο Δ.Π.Θ.
 
Λουτατίδης Γεώργιος
Πτυχιούχος οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Β.Α.) και πτυχιούχος Νομικής, πρώην στέλεχος της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
 
Σιτζάκ Εμίν Κιαμήλ
Τεχνίτης, ελεύθερος επαγγελματίας, πτυχιούχος Υποστήριξης Συστημάτων , Εφαρμογών & Δικτύων Η/Υ, ιδρυτικό μέλος του “Μειονοτικού Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής”  και πρωτεργάτης της Ένωσης Προσώπων Κίνησης Πολιτών.
 
Σπηλιώτη Χριστίνα
Αρχιτέκτων Μηχανικός, λέκτορας στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ.
 
Στρατιάδης Ανέστης
Μαθηματικός, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη Συνασπισμός Πολιτών, υποψήφιος νομάρχης το 1998 και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το 2006.
 
Συλιβού Άρτεμις
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του Εργαστηριακού και Τεχνικού Προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπαιδεύτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο και σε Κ.Ε.Κ..
 
Τσατσαρίδης Κωνσταντίνος
Αγρότης, δημοτικός σύμβουλος και  αντιδήμαρχος του πρώην δήμου Αιγείρου.
 
Τσαρέκα Συρματούλα
Υπάλληλος του ΟΑΕΔ. Είναι μέλος της τοπικής ομάδας του “Πελίτι” και συμμετέχει στα κινήματα της πόλης.
 
Χασάν Εκρέμ
Οδοντίατρος, αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Χασάν Χασάν
Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος Μηχανικός, εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος με την ΠΟΛΗ-τική ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
 
Μαζί με αυτούς, ανακοινώθηκαν επιπλέον και οι:
 
Μιχαηλίδης Παναγιώτης, εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής του Γεν. Νοσοκομείου Κομοτηνής, ως διαχειριστής έργων και βραβευμένων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων έργων.
 
Βέτης Δημήτριος, Δημοτικός υπάλληλος του δήμου Αρριανών
 
Κιόρογλου Κυριακή, Παρασκευάστρια στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
 
Μανωλόπουλος Δημήτριος, Αγρότης
 
Μαυρόπουλος Χαράλαμπος, Πρώην Εργολάβος δημοσίων έργων, συνταξιούχος
 
Τοτοκώτσης Κωνσταντίνος, Δημοσιογράφος
 
Χαλήλ Χαλήλ, Αγρότης
 
Μεμέτ Μεμέτ, Ελεύθερος επαγγελματίας
 
Σαδίκ Ισμαήλ Ιμπραχήμ, Εκπαιδευτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.