Συνεχιζει τη δραση του το Europe Direct Κομοτηνης

Με 10.000 ευρώ ετησίως θα στηρίξει τις δράσεις του τα επόμενα τρία χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής

Να χρηματοδοτήσει με 10.000 ευρώ ετησίως, παρέχοντας και τον κατάλληλο χώρο για την στέγαση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής ανέλαβε για τα επόμενα τρία χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Την προγραμματική σύμβαση για την σύσταση και Λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης του Δικτύου Πληροφόρησης EUROPE DIRECT για την περίοδο 2018-2020 με την συγχρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Πέμπτη 8 Μαρτίου, και σε αυτή συμμετέχουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης ΟΤΑ ΑΕ.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός υλοποίησης του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 47.800 ευρώ ετησίως και θα καλυφθεί από συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.
 
Έτσι ποσό 22.800 ευρώ ετησίως θα μεταβιβάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΑΝ. ΡΟ. Α.Ε. που θα αποτελεί τον Φορέα Υποδοχής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και στην οποία θα εγκριθεί ως δικαιούχο η υλοποίηση του ως άνω προγράμματος. Επίσης ποσό ύψους 15.000 ευρώ ετησίως θα μεταβιβάζεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ποσό 10.000 ευρώ ετησίως θα μεταβιβάζεται από το Δήμο Κομοτηνής.
 
Το Europe Direct Κομοτηνής λειτουργεί συνεχώς από το 1996 μέχρι και σήμερα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής του από το 2013 την Αναπτυξιακή Ροδόπης Α.Ε. Ο.Τ.Α.
 
Επίσης, όπως τονίστηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες αναγνωρίζονται και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το συντονιστικό Γραφείο ολόκληρου του ελληνικού δικτύου.
 
Μάλιστα στην τελευταία πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και του Σχεδίου Juncker, απέσπασε βαθμολογία «Άριστα», κατατάσσοντάς το μεταξύ των 60 από τα 500 Europe Direct σε όλη την Ε.Ε. τα οποία έλαβαν επιπλέον χρηματοδότηση. 

Σημαντική συνεργασία με τον Δήμο 

Εισάγοντας το θέμα ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε ότι η συνεργασία του Δήμου με το Κέντρο είναι σημαντική και η προσφορά του, τουλάχιστον για όσους ενστερνίζονται την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, είναι σημαντική.
 
Τόνισε δε πως η προστιθέμενη αξία που προσθέτει στην περιοχή μας είναι σημαντική, και η παρουσία του λειτουργεί ως φυτώριο ώστε παιδιά που σπουδάζουν στην Κομοτηνή να αξιοποιούν την εμπειρία τους από την εμπλοκή τους με αυτό.
 
Σημείωσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνας Καζάκου, για τις δυνατότητες που δίνει το Κέντρο στους νέους της Κομοτηνής, πως αφενός έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα άνοιγμα στους νέους των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αφετέρου παρέχει βοήθεια στους νέους πτυχιούχους της πόλης, παρόλο που η κ. Καζάκου μίλησε για προσπάθεια άντλησης προγράμματος που θα ενισχύσει τους νέους και θα τους κατευθύνει. 

Προώθηση των δράσεων στους νέους 

Για αυτή την προσπάθεια μίλησε και η Υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που σημείωσε πως οι μαθητές της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται πιο κοντά στο Κέντρο, χρησιμοποιώντας και την αυλή για δράσεις.
 
Γενικότερα στις δράσεις του κέντρου εμπλέκονται νέοι άνθρωποι, μιας και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής επιτροπής είναι οι νέοι, σημείωσε, και το Κέντρο προσπαθεί να τους εμπλέκει σε δραστηριότητες και να είναι ένα χώρος δημιουργικότητάς τους.
 
Φέτος η αίτησή τους είχε την καλύτερη βαθμολογία στην Ελλάδα, παρόλο που έχουν το μικρότερο προϋπολογισμό, ενώ έχουν πολύ καλή δικτύωση με φορείς, από το τοπικό επίπεδο μέχρι το ευρωπαϊκό. 

Αντιρρήσεις από Σπάρτακο και Λαϊκή Συσπείρωση 

Τις αντιρρήσεις της παράταξής του για το πολιτικό σκέλος της δράσης του Κέντρου, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος. Εξέφρασε δε την άποψη πως οι δράσεις του Κέντρου δεν έχουν κάποια ουσιαστική αξία όσο αφορά το Δήμο, και πως αυτό που προσφέρει το γραφείο στην πόλη δεν ανταποκρίνεται στην αξία της χρηματοδότησης και για αυτό το καταψήφισαν.
 
Με το περιεχόμενο της δραστηριότητας του γραφείου διαφώνησε και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής κ. Νίκο Φακιρίδη να σημειώνει πως για αυτό και καταψηφίζουν την προγραμματική σύμβαση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.