Συνεχιζει δυναμικα η Θρακο-Μακεδονικη “Synergia”

«Κλειδί της ανάπτυξης η ενδοπεριφερειακή συνείδηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης ανοίγοντας την έκθεση - «Τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, επιβεβαιώνει η αποφασιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών και επαγγελματιών» τόνισε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Εφαλτήριο για την διακριτή οικονομία αλλά και την απασχόληση της ΑΜΘ θεωρεί η Περιφέρεια ότι μπορεί να γίνει η ανάπτυξη της ενδοπεριφερειακής συνείδησης.
 
Για αυτό και συνεχίζει την προσπάθεια να αναπτύξει τη συνέργεια των παραγωγών του διατροφικού τομέα, των μεταποιημένων προϊόντων, με τον τομέα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστίαση, αναψυχή), ώστε να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα, οι ιδιαίτερες γεύσεις και να εμφανίζονται διακριτά στην επαγγελματική κουζίνα της περιοχής, κατά την τουριστική περίοδο κι όχι μόνο, με την πραγματοποίηση της 2ης Θρακο-Μακεδονικής “Synergia” στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 20 Μαΐου.
Περισσότεροι από 100 παραγωγοί και μεταποιητές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου THRAKI PALACE παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους.

Στο χώρο βρέθηκαν όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ενώ από πλευρά θεσμικής εκπροσώπησης των Επαγγελματιών της Ροδόπης παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης και από πλευράς του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ο Παναγιώτης Μαργαρίτης. 

Γιώργος Παυλίδης «Η Synergeia είναι η επίτευξη ενός κοινού δικού σας σκοπού για να προωθήσετε τα συμφέροντά σας»

Την έκθεση άνοιξαν η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος τόνισε προς τους συμμετέχοντες πως «η Synergeia είναι η επίτευξη ενός κοινού σκοπού, σκοπού δικού σας, των επαγγελματιών που συμμετέχετε σήμερα εδώ για να προωθήσετε τα συμφέροντά σας». Παράλληλα ο κ. Παυλίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να «συνεργήσουν» με τους επαγγελματίες όλων των άλλων κλάδων, να πετύχουν την ενιαία περιφερειακή καταναλωτική συνείδηση, δηλαδή να καταναλώνουν προϊόντα από τον τόπο τους, πετυχαίνοντας οικονομική αλληλεγγύη.
 
Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο κ. Παυλίδης η κατανάλωση τοπικών προϊόντων είναι εφαλτήριο για τον τόπο, άροντας τα στεγανά στις τοπικές κοινωνίες ώστε οι περιφερειακές ενότητές να γίνουν μια ενιαία ισχυρή καταναλωτική κοινωνία πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη τους. «Είμαστε 610.000 κάτοικοι στην Περιφέρεια ΑΜΘ, εάν καταναλώσουμε 200 ευρώ ο καθένας μας σε τοπικά προϊόντα, θα προστεθούν περίπου 130 εκ. ευρώ στην τοπική αγορά» τόνισε για να υπογραμμίσει πως με αυτόν τον τρόπο και οι επαγγελματίες θα αυξήσουν την παραγωγή τους, την απασχόληση και θα έχουν τεράστια ώθηση.
 
Το μήνυμα που βγαίνει, κατά τον ίδιο, από την έκθεση είναι «να αγαπήσουμε τον τόπο μας, να στηρίξουμε τον εαυτό μας, να στηρίξουμε τις παραγωγές μας, να γνωριστούμε, γιατί από περιοχή σε περιοχή δεν ξέρει ο ένας τι παράγει ο άλλος.
 
Όλο αυτό θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί, να γίνει ένα ενιαίο προϊόν, να καλύπτει η μία τα κενά της άλλης περιοχής».
 
Η Synergeia, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, είναι ένα εργαλείο ώθησης, ένα εργαλείο οικονομικής αλληλεγγύης, ενδοπεριφερειακής κατανάλωσης που θα ωθήσει σε πολλές κατευθύνσεις. Κάλεσε δε τους ξενοδόχους και τους εκπροσώπους άλλων επαγγελματικών χώρων που έδωσαν το παρών στην έκθεση να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα, βάζοντας τα στις επιχειρήσεις τους, ώστε να δουν την ταυτότητα της ΑΜΘ οι επισκέπτες. 

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά «Η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους, κανένας δεν πρέπει να λείψει από την προσπάθεια της χώρας για το καλύτερο»


Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία είχε δώσει το παρών και στην πρώτη διοργάνωση πέρυσι στην Κομοτηνή, τόνισε πως το υπουργείο είναι περήφανο για τη Θράκη και τους Θρακιώτες και τους Μακεδόνες που συνέλαβαν αυτή την ιδέα και την πραγματοποιούν για δεύτερη φορά. «Δυστυχώς μέχρι τώρα υπήρξαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες, όπως περιέγραψε ο Περιφερειάρχης, δεν γνωρίζουμε τι προϊόντα παράγουμε, τι κάνει ο κάθε νομός» επισήμανε η κ. Τσαρουχά, τονίζοντας πως για αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρα σπουδαίο αυτό που γίνεται στην περιοχή.
 
«Τα θετικά μηνύματα που επιβεβαιώνουν τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, τα επιβεβαιώνει η αποφασιστικότητα των ελλήνων παραγωγών και επαγγελματιών. Είναι πλέον φανερό σε κάθε επαγγελματική εκδήλωση, σε κάθε έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών, σε κάθε συνάντηση ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, όπως είναι και η φετινή θρακο-μακεδονική SYNERGIA, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι έτοιμοι να σηκώσουν ξανά το κεφάλι, και να διεκδικήσουν αποφασιστικά όλα αυτά που δικαιούνται. Και θα τα κερδίσουν».
 
Ευχήθηκε δε του χρόνου οι παρευρισκόμενοι να είναι περισσότεροι και πιο ενωμένοι, γιατί οι Έλληνες μόνο ενωμένοι, πέρα από πολιτικές και άλλες διαφορές, μπορούν να πάνε μπροστά. «Η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους, κανένας δεν πρέπει να λείψει από την προσπάθεια της χώρας για το καλύτερο» έκλεισε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.