Συνδικαλιστικο βαρομετρο η Ομοσπονδια Τραπεζικων Υπαλληλων

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αρνήθηκε να προσέλθει στη διαδικασία της διαιτησίας και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με σκοπό να αρνηθεί να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μια και η ΟΤΟΕ αποτελεί ένα ισχυρό συνδικαλιστικό φορέα που λειτουργεί σαν βαρόμετρο σχέσεων εργαζομένων – εργοδοτών οι όποιες εξελίξεις στον κλάδο τους θα επηρεάσουν και άλλους.

Tην προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε «πράσινο φως» στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους από το δικαστήριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εξπρές». Εξηγεί ότι η ΟΤΟΕ κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη. Ο Παντελής Αμπατζιάνης, γραμματέας α΄ στο παράρτημα της ΟΤΟΕ για το νομό Ροδόπης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΠτΘ εξηγώντας το τι συνέβη στις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού τους φορέα όταν αυτός «συνάντησε» την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. «Με δικαστική απόφαση η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργοδοτικών οργανώσεων «διατάσσεται» να προσέλθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαιτησία ώστε να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση. Το διατάσσεται σημαίνει ότι απορρίφθηκε η ένσταση που έκαναν οι εργοδότες».

Ο κ. Αμπατζιάνης
σχολίασε ότι το θέμα είναι μεγάλο καθώς εδώ και καιρό η ΟΤΟΕ επιχειρεί να προσέλθουν οι τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου για να καταρτιστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων και τραπεζών. «Εδώ και χρόνια οι εργοδότες θέλουν να καταργήσουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να εξακολουθήσουν τις προσπάθειες αυτές στις συμβάσεις που υπογράφονται ανάμεσα σε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της χωριστά, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ατομικές συμβάσεις όπου ένας γίγαντας, η τράπεζα, θα διαπραγματεύεται μ’ ένα νάνο, με τον καθέναν από εμάς μόνο του.

Η ΟΤΟΕ είναι πάντα πρωτοπόρος σε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες και γνωρίζουν όλοι ότι εάν πληγεί τώρα η ΟΤΟΕ θα διευκολυνθεί το έργο των εργοδοτών σε όλους τους λοιπούς κλάδους των εργαζομένων. Όταν η ΟΤΟΕ παίρνει κάτι ακολουθούν κι άλλοι κλάδοι. Όταν χτυπούνε οι εργοδότες την ΟΤΟΕ τα ίδια προβλήματα κι επίθεση θ’ αντιμετωπίσουν και οι άλλοι κλάδοι εργαζομένων. Η σχέση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες είναι βαρόμετρο κι αυτό είναι επόμενο μια και από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι οι τράπεζες.

Η ΟΤΟΕ, μη έχοντας άλλο περιθώριο, κατέφυγε στις προβλεπόμενες διαδικασίες και μπήκε στα πλαίσια του ΟΜΕΔ, σε μια διαδικασία που προβλέπεται από το σύνταγμα και τους νόμου και με κάθε καλή διάθεση ανέμενε ν’ ανταποκριθούν και οι εργοδότες και να προσέλθουν στη διαιτησία. Οι εργοδότες δεν ήθελαν να έρθουν στη διαιτησία κι έκαναν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου και δικαιώθηκαν πανηγυρικά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Οι οργανώσεις που προσέφυγαν εναντίον της διαδικασίας της διαιτησίας ήταν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και ο ΣΕΒ.

Δε θέλουν να είναι εργοδοτικές οργανώσεις για ν’ αποφύγουν να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους και χρησιμοποιούν αυτό το πρόσχημα».


Ο κ. Αμπατζιάνης εξηγεί ότι το θέμα είναι πλέον νομικό και οι παραπάνω φορείς είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στη διαιτησία «έτσι ώστε με τον διαιτητή ως συντονιστή να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας τραπεζών – εργαζομένων».

Την περασμένη Πέμπτη υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση των δυο πλευρών μετά από πρόσκληση του διαιτητή αλλά η πλευρά της εργοδοσίας δεν «Αντί αυτού απέστειλαν εξώδικες δηλώσεις με τα ίδια έωλα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ αντέκρουσε και πάλι τις δηλώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων παρουσία του διαιτητή και παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα του κλάδου μας. Εκδηλώσαμε επίσης ως ΟΤΟΕ την εμπιστοσύνη μας στο θεσμό της διαιτησίας και τις αποφάσεις των λειτουργών του.

Ο διαιτητής όρισε νέα ημερομηνία για σήμερα Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου»
περιέγραψε ο κ. Αμπατζιάνης, σημειώνοντας ότι εάν δεν προσέλθουν εκ νέου θα είναι κάτι το πρωτοφανές. Η ΟΤΟΕ έχει μια σειρά από αιτήματα, όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και θεσμικού, σημείωσε ο κ. Αμπατζιάνης.

Μαρία Αμπατζή

Πηγή: Εφημερίδα: Εξπρές

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.