Συναυλια με τεσσερις αρπες, απο το γυναικειο μουσικο σχημα White Harps Quartet.

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, μέσα στον χώρο της Καθολικής Εκκλησίας της Αλεξανδρούπολης (Βενιζέλου & Κομνηνών), θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε μια συναυλία με τέσσερις άρπες, από το γυναικείο μουσικό σχήμα White Harps Quartet. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ιστορικά κτίρια της πόλης τίθεται στην υπηρεσία του πολιτισμού για το ευρύτερο κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε με στόχο να πειραματιστεί πάνω σε νέες ακουστικές και εκφραστικές αξίες της άρπας, προτείνοντας ένα ρεπερτόριο που κινείται από κλασικά έργα και ισπανικούς χορούς έως την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Ενδιαφέρον προκαλεί το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της οργανικής σύνθεσης, η πρωτοτυπία και η κομψότητα των αρμονιών, που αναδεικνύουν τη μουσική εκφραστικότητα και τη ζωντάνια των ρυθμών.

Τα μέλη του σχήματος, η Alessandra Targa, η Donata Mattei, η Monica Fioravanti και η Sabina Baratella, έπειτα από λαμπρές μουσικές σπουδές, έχουν συμπράξει με διεθνούς φήμης μαέστρους και πήραν μέρος σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς με υψηλές διακρίσεις. Το κουαρτέτο άρπας αποτελεί διεθνώς μια σπάνια μουσική εμπειρία, δεδομένου ότι συνήθως η άρπα παρουσιάζεται σόλο ή σε ορχήστρα.

Προπώληση εισιτηρίων:

Βιβλιοπωλείο “Παπασωτηρίου” (Βενιζέλου 41) και Καταστήματα “Σπίτι και Τέχνη” (Λεωφ. Δημοκρατίας 208) και “Interni” (14ης Μαΐου 90).

Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ “ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ”

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η κοσμοπολίτικη καθολική παροικία της Αλεξανδρούπολης στον ύστερο 19ο αιώνα έχει την αφετηρία της στην απόφαση των Οθωμανικών σιδηροδρόμων να συνδεθεί η Ανδριανούπολη με το Αιγαίο. Επιλέχτηκε ως καταληκτικό σημείο της γραμμής το Δεδέαγατς, η μετέπειτα Αλεξανδρούπολη, κι έτσι έφτασαν στην πόλη Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί υπάλληλοι και εργάτες της Γαλλο-Ελληνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων. Την πνευματική φροντίδα των πρώτων καθολικών ανέλαβαν οι Φραγκισκανοί Conventuali του Κάραγατς. Με την πάροδο του χρόνου και τη διεύρυνση του αριθμού των καθολικών, ιδρύθηκε ανεξάρτητη κοινότητα στην Αλεξανδρούπολη με ξεχωριστό ναό στο όνομα του Αγίου Ιωσήφ.

Η ανέγερση του ναού, που είναι χτισμένος στον τύπο της Βασιλικής, ξεκίνησε το 1896 και ολοκληρώθηκε το 1901. Το επίσημο επισκοπικό διάταγμα ίδρυσης εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 28 Οκτωβρίου 1898, από τον Αποστολικό Τοποτηρητή A. Bonneti. Παράλληλα, από το 1898 λειτούργησαν και δύο καθολικές σχολές, μία αρρένων (η οποία κάηκε το 1904) και μία θηλέων, που πρόσφεραν σημαντικό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.

Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου και της Βουλγαρικής Κατοχής, η καθολική κοινότητα γνώρισε τη βαρβαρότητα των Βουλγάρων ενώ καταστράφηκε μέρος της εκκλησίας. Μετά τη λήξη του πολέμου, στις 14 Φεβρουαρίου 1919, οι εφημέριοι του “Αγίου Ιωσήφ” προσέφυγαν στη μικτή Ιταλο-Βουλγαρική επιτροπή διαιτησίας, διεκδικώντας αποζημίωση. Με αλλεπάλληλους δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκαν εν μέρει το 1929.

Το 1938 διέμεναν στην Αλεξανδρούπολη μόλις 110 καθολικοί. Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω ανυπαρξίας ιερέων, ο ναός παραχωρήθηκε στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης. Το 1946 την πνευματική εξυπηρέτηση της μικρής πλέον κοινότητας ανέλαβαν οι Λαζαριστές της Καβάλας έως και το 1981. Έκτοτε ο καθολικός ναός υπάγεται στους Λαζαριστές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τελούν τη Θεία Λειτουργία ορισμένες φορές τον χρόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.