Συναντηση του Πρωθυπουργου Κυριακου Μητσοτακη με τους Περιφερειαρχες

Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στην ατζέντα της σύσκεψης

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες της χώρας  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σύσκεψη αυτή εγκαινιάζεται η δίμηνη τακτική συνάντηση  που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρχει η  καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους Περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. 

Τρία θέματα στην ατζέντα της συνάντησης από τον πρωθυπουργό 

Για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου οργάνου το οποίο ο ίδιος θέλει να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και να συνεδριάζει τακτικά, έκανε λόγο στην αρχή της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός. Παράλληλα ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης τρία θέματα.
 
Το πρώτο ζήτημα αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί η κεντρική διοίκηση για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως κεντρική στόχευση της επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, που αφορούν στις περιφέρειες της χώρας. «Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
 

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης αφορούσε τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, «όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο» όπως εκτίμησε ο ίδιος για να προσθέσει: «τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία.
 
Τέλος, το τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν ένα τολμηρό, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου θα καθορίζει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων και θα μειώνει τη γραφειοκρατία σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.
 
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και σε επίπεδο συλλογικού οργάνου, αλλά και κατά μόνας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε πάντα στη διάθεσή σας και εγώ και οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα στελέχη του γραφείου μου για να αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες και ζητήματα τα οποία θα προκύπτουν κατά περίπτωση». 

Παρουσίασαν τα προβλήματα που τους απασχολούν οι περιφερειάρχες 

Οι Περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν δε την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό,  μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που όπως σημείωσαν δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.
 
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ανέφερε πως στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που θα υπάρχει εφεξής, η ουσιαστική συνεργασία με στόχο την επίβλεψη, τον σχεδιασμό δράσεων και τελικά την υλοποίησή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα και των δύο πλευρών.
 
Στη σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.