Συναντηση Σωματειων Σχολικων Τροχονομων Μακεδονιας – Θρακης

Το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Μακεδονίας – Θράκης, που ιδρύθηκε το 2005 και έχει έδρα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα επισκεφθεί τα μέλη του από Ξάνθη – Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη την Κυριακή, 2 του Νοέμβρη, από τις 12 έως και τις 3 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Έβρου, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του για την πορεία του Σωματείου.

Να προσληφθούν ως αορίστου χρόνου ζητούν οι εθελοντές σχολικοί τροχονόμοι, γυναίκες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γιατί με αυτά που κάνουν στο σχολείο «ήδη εργάζονται σχεδόν τέσσερις ώρες», ενώ υπάρχουν Δήμοι «που υπέγραψαν κάποιες προσλήψεις με 500 ευρώ μηνιαίως, με 18μηνη σύμβαση, με ασφάλεια».

Ο θεσμός των σχολικών τροχονόμων

Ο θεσμός των σχολικών τροχονόμων, όπως τονίζει η Πρόεδρος του Σωματείου Αθανασία Ρίζου – Τερζή ξεκίνησε εθελοντικά το 1997 από γονείς με πρωτοβουλία των δήμων και με προτάσεις προς τα δημοτικά σχολεία. «Είχε μεγάλη επιτυχία, μη ξεχνάμε ότι σταμάτησαν τα τροχαία έξω από τα σχολεία, και γι’ αυτό και θεωρήθηκε σωστό να θεσμοθετηθεί. Έτσι το 2000 θεσμοθετείται από το Υπουργείο Παιδείας. Εδώ και χρόνια και παρά το γεγονός ότι είμαστε απαραίτητοι για το έργο που ως γονείς ξεκινήσαμε εθελοντικά, δυστυχώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Τα υπουργεία Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών μας θεωρούν αναγκαίους, αλλά παραμένουμε εθελοντές. Η δουλειά μας δηλαδή είναι απαραίτητη, αλλά για τα χρήματα είμαστε εθελοντές».

Η ίδρυση του Σωματείου

Στόχος της ίδρυσης του Σωματείου είναι η διεκδίκηση αυτών που δικαιούνται. «Δεν διεκδικούμε τίποτα παραπάνω. Έχουν αυξηθεί οι ώρες που είμαστε στο σχολείο, γιατί μη ξεχνάμε ότι προστέθηκε στην πέμπτη και έκτη τάξη του δημοτικού η δεύτερη ξένη γλώσσα. Κάθε μέρα είμαστε από τις 7:30 – 8:30 το πρωί, αν χρειασθεί και μέχρι τις 9 το πρωί, όπως και από τις 12-2 στο σχολείο, γιατί είναι δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, να πηγαινοέρχεσαι στο σπίτι σου. Έτσι αναγκαζόμαστε να είμαστε μέχρι τις 2 στο σχολείο, τότε που θα σχολάσει και το εφτάωρο και φεύγουμε για τα σπίτια μας κατά τις 2.30 το μεσημέρι. Δεν κατανοούν ότι η απασχόλησή μας είναι τετράωρη εδώ και τρία χρόνια μας εμπαίζουν με διάφορα».

Το Σωματείο, όπως τονίζει η κ. Ρίζου, είναι νόμιμο και προσπαθούν νόμιμα και σωστά μέσω αυτού να απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται. «Ζούμε με κίνδυνο, γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδί και οδηγό και αυτό δεν εννοούν να το καταλάβουν. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε το σωματείο και με τις συναντήσεις που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και με το Υπουργείο Εσωτερικών καταφέραμε και πήραμε αύξηση των 30 ευρώ από το Σεπτέμβριο του 2007. Μέχρι τότε πληρωνόμασταν 146,74 ευρώ τα οποία μας τα δικαιολογούσαν ως έξοδα».

Αιτήματα

Οι σχολικοί τροχονόμοι ζητούν να γίνουν αορίστου χρόνου «γιατί έχουμε τόσα χρόνια στο δρόμο και άρα έχουμε την προϋπηρεσία. Από την άλλη οι Δήμοι με το νόμο 32/50 έχουν δημιουργήσει κοινωνική απασχόληση 18μηνης σύμβασης με 500 ευρώ μηνιαίως και με ασφάλεια. Αυτοί κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουμε και εμείς, αλλά δυστυχώς αυτοί πληρώνονται με το παραπάνω και εμείς που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα εθελοντικά και το συνεχίζουμε, ακόμη δεν γίνεται τίποτα».

Σύμφωνα με την κ. Αθανασία Ρίζου – Τερζή, μέχρι στιγμής τα μέλη του σωματείου ανέρχονται σε 200 άτομα, ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 3500 οι σχολικοί τροχονόμοιο μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και διάφοροι συνταξιούχοι αστυνομικοί και άλλοι.

«Δεν μπορεί να υλοποιεί ένα θεσμό το υπουργείο, να τον εντάσσει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να εκδίδει βιβλίο το Υπουργείο Συγκοινωνιών για τους Σχολικούς Τροχονόμους που περιλαμβάνει τα σήματα και παρόλα αυτά να θεωρείσαι ακόμη εθελοντής. Δεν μπορεί να είμαστε ακόμη υπό εξαρτημένη εργασία. Δεχόμαστε και τον έλεγχο των διευθυντών και γι’ αυτό δεν είμαστε εθελοντές. Εμείς ζητάμε τα σωστά και τα νόμιμα. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο. Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των παιδιών, αλλά δυστυχώς εμείς είμαστε ανασφάλιστοι».

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σχολικούς τροχονόμους μη μέλη του «για να μπορούν να ενημερωθούν και εφόσον το επιθυμούν να εγγραφούν στο Σωματείο μας, αρκεί βέβαια να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.