Συναντηση Πεταλωτη με Δ.Σ. του ΣΗΠΕ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/12/09 στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας η συνάντηση του Δ.Σ του ΣΗΠΕ με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή. Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης, συζητήθηκαν βασικά θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο περιφερειακό τύπο και κατατέθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα που είναι καθοριστικά για το μέλλον του και που αφορούν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Τα κύρια θέματα που τέθηκαν ήταν η κατανομή της κρατικής διαφήμισης, η δανειοδότηση, και η ένταξη των περιφερειακών εφημερίδων σε αναπτυξιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν αιτήματα που αφορούν το άμεσο ξεπάγωμα των διαφημιστικών καταχωρίσεων του ΕΣΠΑ & του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την άμεση δανειοδότηση των περιφερειακών εφημερίδων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, και την ένταξή τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, την νομοθετική ρύθμιση για τις μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των εφημερίδων – μελών του ΣΗΠΕ, τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις – προκηρύξεις διαγωνισμών αλλά και την ετήσια επιχορήγηση του Ινστιτούτου Επαρχιακού τύπου (ΙΕΤ) που τελεί υπό την αιγίδα του ΣΗΠΕ και που τα εγκαίνια του θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Γενάρη στα Χανιά.

Ο κος Πεταλωτής διαβεβαίωσε το Δ.Σ του ΣΗΠΕ ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας για την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων που θα ανακουφίσουν συνολικά τον κλάδο. Εκδήλωσε μάλιστα και την πρόθεση του να παραβρεθεί στα εγκαίνια του ΙΕΤ στα Χανιά. Παρόντες από το Δ.Σ του ΣΗΠΕ ήταν ο πρόεδρος, Λεωνίδας Βαρουξής, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Περπερίδης, ο Γ.Γ Γιάννης Λασκαράκης, ο ταμίας Νίκος Γραμματικός, και ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Γιώργος Αλεξίου. Το ΙΕΤ εκπροσώπησε ο πρόεδρός του, Γιάννης Γαρεδάκης.

Αιτήματα που κατατέθηκαν

Το Δ.Σ. του ΣΗΠΕ κατέθεσε 6 αιτήματα «τα οποία είναι καθοριστικά για το μέλλον του ημερήσιου τύπου της περιφέρειας του πλουραλισμού, της πολυφωνίας και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας. Ο ημερήσιος επαρχιακός τύπος αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κατάσταση που γνώρισε ποτέ στην ιστορία του με κίνδυνο το άμεσο κλείσιμο μιας σειράς εφημερίδων γεγονός το οποίο ήδη άρχισε να συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές.

Η επίλυση των παρακάτω αιτημάτων είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία μετά από έντονες προσπάθειες του κλάδου.

Θεωρούμε, ωστόσο, σημαντικό για την επίλυση των αιτημάτων αυτών την άμεση σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Διαλόγου με τη συμμετοχή των περιφερειακών ενώσεων Τύπου και υπό την εποπτεία της Γ.Γ.Ε., η οποία θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση των παρακάτω:

1. ΑΜΕΣΟ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ & ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΤΟΜΕΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 2328/95.

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ένα πρωτοφανές πλήγμα στα οικονομικά έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν εξαφανιστεί η ιδιωτική διαφήμιση.

Ταυτοχρόνως οι διαφημίσεις από το ΕΣΠΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν στην κυριολεξία παγώσει ενώ όσες υπάρχουν δίνονται κατά προτεραιότητα αποκλειστικά στα κεντρικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαφημίσεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της Γρίπης των Χοίρων οι οποίες δόθηκαν ΜΟΝΟ στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την άμεση έναρξη καταρχήν των διαφημιστικών καταχωρήσεων που προβλέπονται στους κωδικούς τεχνικής υποστήριξης των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και σε δεύτερη φάση το ξεπάγωμα των καταχωρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ζητάμε επίσης την συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής για τον Έλεγχο της κατανομής της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης δεδομένων των αυθαιρεσιών και της καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου εκ μέρους των διαφημιστικών εταιρειών και των μεσαζόντων οι οποίοι λυμαίνονται τις επιχειρήσεις μας και το δημόσιο χρήμα.

2. ΑΜΕΣΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε μετά από διάλογο με την προηγούμενη κυβέρνηση πλην όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Η πρόταση μας δεν στοχεύει σε χαρισματικές πράξεις αλλά σε μία δανειοδότηση η οποία θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία της διαφάνειας και των ασφαλιστικών δικλίδων προκειμένου για την σταδιακή αποπληρωμή του δανείου. Για τον λόγο αυτό ζητάμε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τις ενώσεις περιφερειακού τύπου προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα αιτήματα μας καθώς και οι τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις, εφόσον απαιτούνται, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εν λόγω δανειοδότηση.

3. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να διαχυθούν και στις ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας. Ειδικά το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης που αφορά άμεσα το πέρασμα στις τεχνολογίες αιχμής και τις δικτυακές εφημερίδες οι οποίες θα παράγουν ταυτοχρόνως κείμενο-ήχο- εικόνα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ενώσεις περιφερειακού τύπου δεν μπορούν μάλλον να αποκτήσουν την πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας προτείνουμε να τεθεί επικεφαλής η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και οι ενώσεις περιφερειακού τύπου να συμμετέχουν ως δικαιούχοι του τελικού προϊόντος.

Ταυτοχρόνως προτείνουμε την ύπαρξη ενός ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης του κλάδου από το Υπουργείο Ανάπτυξης όπως αυτό είχε αρχίσει να συζητείται με την τέως πολιτική ηγεσία.

4. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΗΠΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ 79/1998

Στήριξη της τροπολογίας για τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες (κατά αντισυνταγματικό τρόπο και παρά τη σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) δεν ισχύουν για τις εφημερίδες του ΣΗΠΕ. Την τροπολογία αυτή είχαν συμπεριλάβει σε διάφορα νομοσχέδια οι αρμόδιοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης πλην όμως εξαιτίας των διαρκών αλλαγών στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεν έφτασε ποτέ προς ψήφιση. Διευκρινίζουμε ότι οι συνάδελφες εφημερίδες που ανήκουν στην ΕΙΗΕΕ έχουν αυτό το προνόμιο και καταβάλλουν πράγματι μειωμένες εργοδοτικές εισφορές στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Επίσης ζητάμε την κατάργηση της λεγόμενης κοινωνικής εισφοράς 1% προς το ΤΑΙΣΥΤ(ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) εφόσον καμία κοινωνική ομάδα ασφαλισμένων δεν καταβάλει κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον η εν λόγω εισφορά δεν επιφέρει κανένα ανταποδοτικό όφελος στους καταβάλλοντες εκδότες αλλά ενισχύει τα ήδη πλούσια αποθεματικά του ταμείου.

5. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Το νομοθετικό πλαίσιο(Ν. 3548/07 & Ν. 3801/09) εμπεριέχει ορισμένες ασάφειες οι οποίες πρέπει να επιλυθούν είτε με τροπολογία είτε με υπουργική απόφαση. Κυρίαρχο είναι το θέμα των πληρωμών των διακηρύξεων δημοπρασιών και έργων. Η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνεται από τα χρήματα του έργου και να αφαιρούνται εν συνεχεία από τον ανάδοχο. Η τιμολόγηση να γίνεται, κατά τα ισχύοντα, με τιμή ιδιώτη και να αποδίδεται στις εφημερίδες με βάση το τιμολόγιο αυτό και όχι την τιμή δημοσίου διαφορετικά θα έχουμε το παράδοξο να παρακρατείται από τους δήμους χρηματικό ποσό το οποίο ανήκει σε άλλους.

Επίσης η γραμματοσειρά των δημοσιεύσεων του δημόσιου και των ΝΠΔΔ θα πρέπει να γίνεται με αυτή των 9 στιγμάτων που είναι και η μικρότερη των σύγχρονων Η/Υ και όχι των 7 όπως προβλεπόταν στο παρελθόν με τα απαρχαιωμένα σήμερα τεχνικά μέσα.

Τέλος, ζητάμε να εξεταστούν ευνοϊκά τυχόν αιτήσεις θεραπείας τις οποίες υπέβαλλαν εφημερίδες οι οποίες δεν εντάχθηκαν στην λίστα των εφημερίδων που πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 3548/07.

6. ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 100.000 Ε ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΣΗΠΕ ως μη κερδοσκοπικός φορέας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανακατατάρτισης των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ με ιδιαίτερη έμφαση στον περιφερειακό τύπο. Πρόκειται για την μοναδική στο είδος του πρωτοβουλία που μόνο σε άλλες χώρες της Ευρώπης μπορούμε να συναντήσουμε. Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού 1800 μ θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου 2010 στα Χανιά της Κρήτης όπου και εδρεύει.

Το ΙΕΤ δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση διοργάνωσης ειδικών σεμιναρίων, καλοκαιρινών σχολείων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, ημερίδων και συνεδρίων τα οποία απευθύνονται σε εκδότες, δημοσιογράφους και εργαζομένους στο χώρο των ΜΜΕ. Συνεργάζεται επίσης με πανεπιστημιακά τμήματα για αντίστοιχες δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω εξειδίκευση φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και με συγγενείς φορείς εκπαίδευσης στο εξωτερικό όπως το European Journalism Centre και την European Journalism Training Association.

Το συνολικό κόστος της διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων ξεπέρασε τα 750.000 Ε με την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και μελών του ΣΗΠΕ.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε δεσμευτεί για την πάγια ετήσια επιχορήγηση του ΙΕΤ με το ποσό των 100.000 Ε προκειμένου να καλύπτονται οι ετήσιες λειτουργικές του ανάγκες.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

με την υλοποίηση των προαναφερθέντων 6 αιτημάτων θα υπάρξει μία στοιχειώδη αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και θα τεθούν οι βάσεις για μια μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία του κλάδου προς όφελος της πολυφωνίας υπενθυμίζοντας ότι ανεξάρτητες ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την Δημοκρατία μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των ΜΜΕ απειλούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.