Συναντηση μελων της ΤΕ Ροδοπης του ΚΚΕ με τον προεδρο του Συνεταιρισμου Καπνοπαραγωγων

Στο επίκεντρο η άσχημη οικονομική κατάσταση των καπνοπαραγωγών του νομού

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών κ. Εσάτ Χουσείν πραγματοποίησε την  Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης από τον Νίκο Βαργεμίδη γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Νίκο Φακιρίδη μέλος της Τομεακής Επιτροπής, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αφορμή για την συνάντηση έδωσε η άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το εισόδημα των καπνοπαραγωγών του νομού, από τη ζημιά λόγω της νεκρωτικής ίωσης και τις χαμηλές τιμές στον καπνό.
 
Η ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των τοπικών μελών του ΚΚΕ «σε σχέση με την αντι-αγροτική πολιτική που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στου μικροπαραγωγούς, πολιτική που τα τελευταία χρόνια πέταξε έξω από την καπνοπαραγωγή το 30% των μικροπαραγωγών καπνού» όπως επεσήμαναν.
 
Από την συνάντηση διαπιστώθηκε πως:
 
1. Δεν υπάρχουν κρατικές δομές προστασίας-πρόληψης από κάθε είδους βλάβη της καλλιέργειας. Π.χ φυσικά φαινόμενα, ασθένειες όπως συνέβη το 2018 όταν ο καπνός προσβλήθηκε από νεκρωτική ίωση και προκάλεσε ζημιά στην παραγωγή, όπως φαίνεται από τις παραδόσεις καπνού, στο 50% κατά μέσο όρο .
2. Δεν υπάρχει ασφάλεια της παραγωγής για όλες τις βλάβες της καλλιέργειας, όπως π.χ για τη νεκρωτική ίωση.  Αν και οι παραγωγοί πληρώνουν όχι λίγα στον ΕΛΓΑ, ο οποίος όταν αποζημιώνει δεν το κάνει για όλη τη ζημιά, και  δεν καλύπτει το κεφάλαιο που ξοδεύτηκε.                                                                           
3. Η σημερινή κυβέρνηση με τα 100€ που έδωσε ανά στρέμμα σαν αποζημίωση για τη ζημιά από τη νεκρωτική ίωση, όταν το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι πολύ μεγαλύτερο, απέδειξε την κοροϊδία της, όπως και οι προηγούμενες, απέναντι σε μικροπαραγωγούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
4. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζοντας τις συναποφασισμένες καταστροφικές για τους μικροπαραγωγούς, πολιτικές της Ε.Ε, τους αφήνει στο έλεος των καπνεμπόρων, που με πρόφαση την ποιότητα του καπνού δίνουν φέτος κατά μέσο όρο 1 ευρώ λιγότερο σε σχέση με την περσινή τιμή, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ικανοποιητική.
5. Η πολιτική της ΚΑΠ, ευαγγέλιο για την Κυβέρνηση σήμερα, επιταχύνει την συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων, αφήνει απροστάτευτο τον μικροπαραγωγό, ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων απέναντι στο μικρό.
 
«Οι υπάρχουσες δομές της πολιτείας, που είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, με την αξιοποίηση τους θα ήταν στήριγμα για τους παραγωγούς. Η λογική που επικρατεί σήμερα είναι “σε αφήνω στο έλεος των καιρικών φαινομένων, των ασθενειών και μετά σε αποζημιώνω”. Η πρόληψη εφαρμόζεται με ευθύνη των παραγωγών, με ελλιπέστατη παρακολούθηση από τις διευθύνσεις γεωργίας, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν τον ρόλο του εκτιμητή, αντί του συμβούλου που αφήνεται ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ιδιώτες γεωπόνους συνήθως εταιρείες» τόνισαν τα δύο μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης για να διαβεβαιώσουν πως «το ΚΚΕ  θα συνεχίσει με τις παρεμβάσεις του, με τις επερωτήσεις σε Βουλή, περιφέρεια και Δήμους, να αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης τους. Θα αναγκάζει όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να εμφανίζουν τις πραγματικές προθέσεις τους, να μην κοροϊδεύουν τον Λαό».
 
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε πως «με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και τους Δήμους που στηρίζει το ΚΚΕ  μπορούμε να απαντήσουμε στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Δήμους και την Περιφέρεια ως στηρίγματά τους.
 
«Γιατί ένα ενισχυμένο ΚΚΕ παντού, είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανθρώπων του μόχθου, που παράγουν τον πλούτο. Είναι εγγύηση για αγώνες που θα έχουν στόχο αξιοπρεπές εισόδημα, με εγγυημένες  κατώτατες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της παραγωγής από φυσικές καταστροφές και ασθένειες, δωρεάν υγεία και παιδεία» όπως τόνισαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.