Συναντηση με εκπροσωπους αγροτικων φορεων και συντονιστικων οργανων αγροτων

• Μαργαρίτης Θεολόγου, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης και γ.γ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

«Η κ. υπουργός είχε μεγάλη διάθεση ν’ ακούσει τα προβλήματα των θεσμικών φορέων και μας ικανοποίησε σε σημαντικό βαθμό. Εμείς θα περιμένουμε. Έδωσε κάποια χρονικά περιθώρια και συγκεκριμένα για τους κτηνοτρόφους μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θ’ αρχίσουν να παίρνουν κάποιες ενισχύσεις, την εξισωτική του 2008 και κάποιες άλλες ενισχύσεις, 10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο.
 
 
Επίσης, στο βαμβάκι και τα σιτηρά στάθηκε «βασανιστικά» η κ. υπουργός. Μας ικανοποίησε. Η δέσμευσή της να έρθει εδώ μετά από ένα χρόνο μας ικανοποιεί.
 
 
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι: άμεση οικονομική ενίσχυση, σταμάτημα των ελληνοποιήσεων, η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού – μεσαζόντων και καταναλωτή να σταματήσει. Για τους αγελαδοτρόφους που χτύπησαν κόκκινο δεσμεύτηκε να μην επιμηκυνθεί ο χρόνος παστερίωσης πάνω από 4 μέρες γιατί αυτό το ήθελαν οι γαλακτοβιομηχανίες κι αν γινόταν θα έπαιρναν γάλα από το εξωτερικό.
 
 
Ο χρόνος δεν τους καλύπτει κι αυτό είναι θετικό, η δέσμευση της κ. Μπατζελή. Η κ. υπουργός κατανοεί ότι η τιμή του αγελαδινού γάλακτος για τον παραγωγό είναι πολύ μικρή και κάτι πρέπει να γίνει».

• Πρόεδρος ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός

«Η έλευση της υπουργού σε μια κρίσιμη περίοδο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητα θετική. Σαν Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ροδόπης επιδώσαμε τα αιτήματά μας τα οποία πρέπει να πούμε ότι ήταν με απόλυτη σωφροσύνη και αφορούσαν οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Τα αντιμετώπισε με θετική άποψη.

 
 
Ευελπιστώ ότι σε αρκετά από αυτά τα αιτήματα θα έχουμε θετικές απαντήσεις.
 
 
Τα θεσμικά είχαν να κάνουν με την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών που έχει να κάνει με την χάραξη κάποιων πολιτικών και την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ένα οργανωμένο κράτος απέναντι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες έτσι ώστε να δίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ενισχύσεις των αγροτών. Αφορά το ότι οι ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν στην πραγματική παραγωγή και τους πραγματικούς παραγωγούς.
 
 
Τα οικονομικά ζητήματα τα έθεσε σε μια στοχευόμενη μορφή γιατί κι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη, άρα θα πρέπει να υπάρχουν λύσεις σ’ αυτή την ομάδα των παραγωγών. Η ψηφιοποίηση ολοκληρώθηκε και είμαστε στο 100% και είμαστε στο στάδιο να κάνουμε μια δουλειά της ΑΓΡΟΓΗ για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα».
 
 
Για το αν υπήρχαν διαφωνίες ή ασάφειες, είπε. «Όταν θέσαμε αυτό το περιβόητο ζήτημα των 15.000 ευρώ που δίνει η Ε.Ε. υπήρξε μια αρνητική έκβαση αλλά εμείς το θέσαμε σαν στοχευόμενο αίτημα, δηλαδή για τους παραγωγούς δημητριακών που αντιμετώπισαν πολύ δύσκολη κατάσταση».

• Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης Χρήστος Παπαδημητρίου

«Το δικό μας φλέγον θέμα σαν νέοι αγρότες είναι το τι γίνεται με την προκήρυξη των 8.500 νέων αγροτών που είναι δεσμευμένοι, κατά κάποιο τρόπο, με τις αιτήσεις που έκαναν. Δεν ακούσαμε κάτι νέο, αλλά αυτά που ξέραμε. Υπάρχει ένα νέο ενδεχόμενο να ενοποιηθούν οι δυο ΚΥΑ που υπάρχουν και με βάση τα μόρια τα χρήματα να ανέβουν στα 120 εκ. ευρώ από τα 100 εκ. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό να γίνει νομικά και αν μπορεί να σταθεί. Επίσης θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν με τα σχέδια βελτίωσης».

• Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αλιέων ΑΜ-Θ Στέλιος Μωραϊτης

«Το σημαντικότερο θέμα που τέθηκε ήταν οι καταστροφές που έγιναν το 2008 από το φυτοπλαγκτόν που ακόμη δεν έχουμε κάτι θετικό και με τη νέα κυβέρνηση, για το αν θα αποζημιωθούμε.

 
 
Δεν απάντησε, αλλά υπήρξε στην αρχή μια παρέμβαση του βουλευτή μας και υφυπουργού Γ. Πεταλωτή ότι θα κατέβουμε σύντομα στην Αθήνα και θα θέσουμε από κοντά το θέμα. Επίσης τέθηκε το θέμα της καταστροφής των διχτυών από τα μεγάλα θηλαστικά, οι καταστροφές από καιρικές συνθήκες, η λαθραλιεία που είναι ένα μεγάλο θέμα καθώς οι τούρκικες μηχανότρατες καταστρέφουν τα εργαλεία πάρα πολλών συναδέλφων.
Η υπουργός άκουσε τα αιτήματα και περιμένουμε. Δεν είπε κάτι καινούριο».

• Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ορφανού Κωνσαντίνος Παπαμερής

«Ήρθαμε να συναντήσουμε την υπουργό. Ήμασταν στο μπλόκο του Στρυμώνα και την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε αποχώρηση του προεδρείου μετά από απόφαση. Έμειναν περίπου 15 με 20 άτομα που δεν είναι μέλη του διοικητικού. Όποιος θέλει μπορεί να μείνει και να συμπαρασταθεί εκεί στον κόμβο. Συμπαραστεκόμαστε στα προβλήματα των αγροτών. Τα ζητήματά μας είναι διαφορετικά, εμείς παράγουμε αμπέλια, ελιές και αμύγδαλα ενώ εκείνοι στις Σέρρες παράγουν δημητριακά που παίρνουν επιδοτήσεις, εμείς δεν έχουμε επιδοτήσεις, αλλά συμπαραστεκόμαστε.

 

Τα αιτήματά μας είναι θεσμικά. Από τα 11 θέματα που ζητήσαμε τα οκτώ λύθηκαν. Επίσης για το ΦΠΑ του 11% και εάν η υπουργός συμπράξει το 4% της επιστροφής πετρελαίου βάσει τιμολογίου πωλήσεων πιστεύω πως θα καλύψει τους πραγματικούς αγρότες που παράγουν.

 

Δυο κύρια θέματα, η ακαρπία του αμυγδάλου και οι αμπελοκαλλιέργειες – ζητούσαμε ισονομία και ισοπολιτεία όπως ισχύει σε όλους τους νομούς της Ελλάδος – πιστεύουμε ότι με τη συνάντηση με την υπουργό θα λυθούν».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.