Συναντηση Ιλχαν Αχμετ με δημαρχους Αρριανων και Ιασμου

Οι ενισχύσεις στα καπνά και τα προβλήματα των δύο δήμων στο επίκεντρο της συνάντησης

Άμεσα ανέλαβε δράση για το θέμα των ενισχύσεων στα καπνά ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού κ. Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος επισκέφτηκε τους Δημάρχους Αρριανών κ. Αμέτ Ριδβάν και Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ προκειμένου να τους ενημερώσει για την απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Hogan που δόθηκε μετά από συνεργασία του ιδίου με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Μίλτο Κύρκο.
 
Όπως ανέφερε ο βουλευτής και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο κ. Hogan τόνισε πως οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013, υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων».
 
Στην απάντησή του μάλιστα ο Επίτροπος τονίζει πως τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού, ενώ ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».
 
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτές τις συναντήσεις, αν και οι δήμαρχοι δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα στην επίλυση αυτού του ζητήματος, θεωρώντας ότι ως τοπικοί άρχοντες και ως δήμοι στην περιοχή των οποίων οι κάτοικοι καλλιεργούν κατά 90% καπνό, έπρεπε να ζητηθεί η συμπαράσταση τους και η βοήθειά τους σε αυτό το δίκαιο, κατά τον ίδιο, αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
 
Ο βουλευτής υπενθύμισε στους Δημάρχους πως σε επανειλημμένες ερωτήσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή, έχει λάβει την απάντηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν δύνανται να δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς, καθώς υπάρχει εμπόδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Η απάντηση του Επιτρόπου όμως δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Ιλχάν, ότι σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ότι το κράτος-μέλος ελευθέρως και χωρίς κανένα περιορισμό δύναται να δώσει ενισχύσεις. Οι δύο δήμαρχοι εξέφρασαν, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή, ότι είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη και τόνισαν ότι θα ενημερώσουν πλέον και οι ίδιοι του συνδημότες τους για την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον τομέα των ενισχύσεων της καλλιέργειας του μπασμά.
 
Παράλληλα ζήτησε από τους δύο Δημάρχους, εν αναμονή της επίσκεψης της Διυπουργικής επιτροπής στην περιοχή μας, σε περίπτωση που κληθούν σε αυτή την σύσκεψη και εκείνοι από την μεριά τους να εκθέσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν επιτέλους από την κυβέρνηση να δώσει αυτή την πρόσθετη ενίσχυση στους καπνοπαραγωγούς. 

Χωρίς τεχνική υπηρεσία ο Δήμος Αρριανών 

Πέραν του θέματος του καπνού, ο βουλευτής συζήτησε και άλλα θέματα που απασχολούν τους δύο Δήμους, επικεντρωνόμενος στο γεγονός ότι παρά τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες, ο Δήμος Αρριανών παραμένει χωρίς τεχνική υπηρεσία για να συντάσσει μελέτες και έχει αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από την περυσινή ΣΑΤΑ της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
 
Ο Δήμαρχος Αρριανών εξέφρασε την επιθυμία του για πρόσληψη ενός πολιτικού μηχανικού και ενός αρχιτέκτονα για να πραγματοποιήσει τις βασικές εργασίες, σημειώνοντας πως άλλοι δήμοι με λιγότερους κατοίκους και μικρότερο προϋπολογισμό έχουν περισσότερο τεχνικό προσωπικό από ό,τι ο δήμος Αρριανών, με τον κ. Ιλχάν να δεσμεύεται να επανέλθει με ερώτηση στο θέμα.
 
Τέλος δέχτηκε και τα παράπονα του Δημάρχου Ιάσμου για τη μη αποδοχή του αιτήματος του οικείου δημοτικού συμβουλίου, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την λειτουργία Κυριακάτικης λαϊκής αγοράς στους Αμαξάδες, για προϊόντα τροφίμων και ένδυσης-υπόδησης, ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, πάγιο αίτημα των μικροπωλητών και των παραγωγών της περιφέρειας του δήμου Ιάσμου αλλά και ολόκληρου του νομού Ροδόπης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.