Συναινετικα διαζυγια «εξπρες» σε συμβολαιογραφο

Χρήστος Τερζίδης, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης «Σωστή η απόφαση για τον απεγκλωβισμό των πινακίων από υποθέσεις που δεν φέρουν τον χαρακτήρα της αντιδικίας»

Μπορεί το να φτάσει ένα ζευγάρι στα σκαλιά του γάμου, να απαιτεί, παραδοσιακά τουλάχιστον, αρκετό χρόνο και βήματα που προηγούνται, ωστόσο το να λύσεις έναν γάμο, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και τον δύο είναι υπόθεση λίγων ημερών και πλέον λιγοστής γραφειοκρατίας.
 
Τα διαζύγια – εξπρές, μόνο για την περίπτωση των συναινετικών, είναι πλέον γεγονός, και από τα τέλη του Δεκέμβρη με νόμο του κράτους, γίνονται μέσω συμβολαιογράφου, δίχως την αναμονή, σε πολλές των περιπτώσεων πολύμηνη ή και πολυετής, των πρωτοδικείων.
 
Ο σχετικός νόμος (4509/2017) ο οποίος δημοσιεύτηκε στα τέλη του Δεκέμβρη στο ΦΕΚ, κάνει πιο εύκολη την ζωή των ζευγαριών που έχουν αποφασίσει συναινετικά να βάλουν τέλος στην κοινή τους πορεία και έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών του. Οι διαδικασίες απλοποιούνται και δύνεται η δυνατότητα, ακόμη και με εξουσιοδότηση των ενδιαφερομένων σε δικηγόρο, να λυθεί ο γάμος, η λύση του οποίου «επικυρώνεται» και με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος. 

Χρήστος Τερζίδης «Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας ότι οι συμβολαιογράφοι είναι το μακρύ χέρι της, μας εμπιστεύτηκε τη διαδικασία» 

Ο νέος αυτός νόμος έρχεται να λύσει τα χέρια, όσον επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, αλλά και τα χέρια της δικαιοσύνης, μίας και σκοπός του νομοθέτη, όπως τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης, «δεν είναι άλλος από την προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».
 
«Είναι γνωστό ότι η χώρα μας σε σχέση με την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση αρνησιδικίας. Είναι σωστό λοιπόν να απεγκλωβιστούν τα πινάκια από υποθέσεις που δεν φέρουν τον χαρακτήρα της αντιδικίας» τόνισε ο κ. Τερζίδης χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως « η πολιτεία, αναγνωρίζοντας ότι οι συμβολαιογράφοι είναι το μακρύ χέρι της, ανέθεσε αυτή τη δράση σε εμάς, θεωρώντας ότι είμαστε οι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί στους οποίους μπορεί να εμπιστευτεί αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ πως θα ανταποκριθούμε με επιτυχία, όπως και στα υπόλοιπα αντικείμενα που είμαστε επιφορτισμένοι».
 
Ο νόμος αυτός αφορά στη διαδικασία της συναινετικής λύσης του γάμου και βασική προϋπόθεση αποτελεί η καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο πρώην συζύγων. 

Τι προβλέπει η διαδικασία 

Ως προς τη διαδικασία το πρώτο βήμα απαιτεί την έγγραφη σύνταξη της συμφωνίας για την λύση του γάμου, από τους δικηγόρους του ζευγαριού καθώς και της συμφωνίας που αφορά στις λεπτομέρειες της επιμέλειας, της επικοινωνίας και της διατροφής των ανήλικων τέκνων εφόσον υπάρχουν. Η συμφωνία αυτή επικυρώνεται από τον γραμματέα του Ειρηνοδικείου, για το γνήσιο της υπογραφής και προσκομίζεται στον συμβολαιογράφο, τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την συμφωνία.
 
Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Ακολουθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τους συζύγους -παρουσία δικηγόρων- ή μόνο από τους δικηγόρους τους, εάν έχουν πληρεξούσιο.
 
Ο «επίλογος» γράφεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος, ενώ σε περιπτώσεις θρησκευτικού γάμου, η λύση, με εισαγγελική παραγγελία, απαιτεί την κατάθεση της αίτησης και στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει η εκκλησία που τελέστηκε ο γάμος. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την πνευματική λύση του γάμου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος νόμος προβλέπει φυλάκιση μέχρι ένα έτος στην περίπτωση που παραβιαστεί η υποχρέωση διατροφής αλλά και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών σε όποιον με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά, όπως αυτά προβλέπονται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο της συμφωνίας το οποίο αποτελεί και εκτελεστό τίτλο, όπως εξήγησε ο κ. Τερζίδης. 

Ενδιαφέρον αλλά όχι ακόμα διαζύγιο – εξπρές στη Ροδόπη 

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης γνωστοποίησε πως δεν έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής συμφωνία λύσης γάμου σε συμβολαιογράφο της Ροδόπης, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον από ζευγάρια που έχουν καταφύγει σε συμβολαιογράφους με σχετικά ερωτήματα επί της διαδικασίας.
 
Ο κ. Τερζίδης ωστόσο δήλωσε πως οι συμβολαιογράφοι της Θράκης είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα νομικής υφής που διερευνώνται, για οποία ωστόσο θα επιλυθούν σύντομα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.