Συναινεση απο ολο τον πολιτικο κοσμο για τα θεματα της ΑΜΘ ζητησε ο Χρ. Μετιος απο τον Κυριακο Μητσοτακη

Τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και οι προοπτικές ανάπτυξης τους εκτέθηκαν στη σύσκεψη με τον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης από τους αυτοδιοικητικούς

«Για να μπορέσει η χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα που χρειάζεται, απαιτείται μια πολιτική αλλαγή. Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα, ούτε τη διάθεση, ούτε την πίστη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να αλλάξουν και το μοντέλο της οικονομικής δραστηριότητας, και να εκσυγχρονίσουν το κράτος έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει μια λειτουργική Δημόσια Διοίκηση και μια ανταγωνιστική οικονομία» σημείωσε από την Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Απευθυνόμενος τους τοπικούς άρχοντες, τόνισε πως επιθυμούν πάντα να ακούν τους προβληματισμούς τους, και να δεσμεύονται μόνο για όσα μπορούν να υλοποιήσουν.
«Δε θα ακούσετε από εμάς υποσχέσεις που δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας, δεν θα σας πω σήμερα ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το καθεστώς της επιδότησης εργασίας διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως όσα τους πουν θα γίνουν, και πάνω σε αυτό θα χτίσουν σχέσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
 
Όσο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την προνομιακή πλέον θέση της ως σταυροδρόμι ενέργειας και αγαθών, αλλά και να γίνει τουριστικός προορισμός εκμεταλλευόμενη και το φυσικό της περιβάλλον.
 
Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, κάνοντας ειδική μνεία στην γεωθερμία, ενώ μίλησε για μια Θράκη που θα μετατραπεί σε Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης, προσελκύοντας φοιτητές και από το εξωτερικό. 

Στήριξη από την κεντρική εξουσία θέλει η Περιφέρεια 

Με τα λόγια του Γάλλου Ιστορικού Φερνάν Μπρωντέλ «Όταν πηγαίνεις σε έναν τόπο, να παρατηρείς πρώτα τα βουνά του. Τα βουνά προηγούνται», θέλοντας να τονίσει τη σημασία της γεωγραφίας στη γνώση και την κατανόηση ενός τόπου, άνοιξε την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας ΑΜΘ ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας, σημείωσε, είναι συγκεκριμένο, το ίδιο και οι προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, για αυτό και σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται για τον τόπο υπάρχει η ανάγκη της στήριξη από την κεντρική εξουσία. «Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου για τις ιδιαίτερες ανάγκες της Περιφέρειάς μας. Θέλουμε αυτή η κατανόηση και στήριξη να έχουν πρακτικό και άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας» σημείωσε, ζητώντας όχι μόνο να αναγνωρίζονται οι ανάγκες, αλλά και να γίνονται αυτά που χρειάζεται.
 
Ο κ. Μέτιος επισήμανε πως η Εγνατία Οδός, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Περιφέρειάς αποτελούν τη βάση για να είναι η Περιφέρειά μας ένα πέρασμα, σταθμός αλλά και σημείο διασταυρώσεως, Παρόλα αυτά σήμερα η ΑΜΘ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ με ατελείς υποδομές και παραμελημένο πρωτογενή τομέα.
 
Όμως πλέον διαμορφώνεται ένας νέος προσανατολισμός για την Περιφέρεια, που θα αναγνωρίζει τόσο τα θετικά βήματα όσο και τις αστοχίες του παρελθόντος, με μέγιστη αξιοποίηση των πρώτων και στοχευμένη αντιμετώπιση των δεύτερων.
 
Έτσι θα πατήσει στην ανάπτυξη των λιμανιών, τη σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας, που είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.
 
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μέτιος, με την κατασκευή του Αγωγού ΤΑΡ και τη δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου η Περιφέρειά γίνεται και ενεργειακός κόμβος, ενώ προχωρά η προσπάθεια η Περιφέρεια να γίνει και τουριστικός προορισμός, επενδύοντας, στις υποδομές, στην τ προβολή και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας που θα είναι ελκυστική στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
 
Τέλος μίλησε για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, μέσα από τη διαφύλαξη του κεφαλαίου της ζωικής παραγωγής, που αποτελεί το 15% του εθνικού ζωικού κεφαλαίου και την θωράκιση απέναντι στα προβλήματα «για τα οποία συχνά δεν ευθυνόμαστε», όπως παρατήρησε, σχεδιάζοντας να προχωρήσουν δυναμικά και στους τομείς της τοπικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης.
 
Αντίστοιχες ήταν και οι τοποθετήσεις από τους υπόλοιπους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς με τον κ. Μητσοτάκη να ακούει με προσοχή όσα του ανέλυσαν αυτοί για τα εξειδικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών της ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.