Συναγερμος της Πολιτικης Προστασιας λογω της ξαφνικης χιονοπτωσης

Η ξαφνική χιονόπτωση, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αν και αναμενόμενη και καλοδεχούμενη για πολλούς, επέφερε κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και επιστράτευσε τους μηχανισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την ομαλή κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης, ενώ άμεσα ήταν και τα μέτρα για την αποτροπή κινδύνων για τους μαθητές. Μέχρι αργά το μεσημέρι, τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από την περιοχή του ορεινού όγκου, όπου η κυκλοφορία γινόταν μόνο με μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και σίγουρα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Έκλεισαν σχολεία προς αποτροπή κινδύνων για τους μαθητές

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Κατσιμίγα, υπεύθυνο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο νομό Ροδόπης, «είχαμε ολική χιονόπτωση κυρίως στον ορεινό όγκο και στα ανατολικά του νομού μας». Μια από τις πρώτες ενέργειες της υπηρεσίας αφορούσε τη μέριμνα για τους μαθητές των σχολείων του νομού μας. Ελήφθη, μάλιστα, απόφαση να κλείσουν τα σχολεία σε όλο το νομό, εκτός από αυτά στην Κομοτηνή. Ωστόσο τα γυμνάσια και τα λύκεια της Κομοτηνής έκλεισαν στις 12 περίπου το μεσημέρι. Κι αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Κατσιμίγας, «διότι πολλοί μαθητές, οι μισοί περίπου εκ του συνόλου, έπρεπε να μετακινηθούν στα χωριά τους. Οι προβλέψεις για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων μετά τις 3 το μεσημέρι, μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ, που διέθεσε έκτακτα δρομολόγια, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η μετακίνηση των μαθητών. Εξαιτίας αυτού, μάλιστα, και επειδή οι τάξεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά με τους μισούς μαθητές, έκλεισαν στο σύνολό τους τα γυμνάσια και τα λύκεια». Όσον αφορά, τέλος, τα δημοτικά σχολεία, αυτά λειτούργησαν κανονικά, εκτός από τα ολοήμερα. Στην περίπτωση των ολοήμερων σχολείων, επειδή, όπως ανέφερε ο κ. Κατσιμίγας, «οι πληροφορίες μας έκαναν λόγο για έξαρση των φαινομένων κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες», αποφασίστηκε η λειτουργία τους μέχρι τις δυο το μεσημέρι.

Με παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας διατηρήθηκε ομαλή η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο

Όσον αφορά δε το οδικό δίκτυο, στην Εγνατία Οδό υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, με την επιστράτευση 6 εκχιονιστικών μηχανημάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ομαλή διέλευση προς την Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στην παλιά Εθνική Οδό επιχειρούσαν μηχανήματα της περιφέρειας και κατάφεραν να τη διατηρήσουν ανοιχτή. Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο του νομού, που είναι 730χμ, επιχειρούσε μόνο μια αλατιέρα της νομαρχίας, η οποία ανέλαβε να διατηρήσει ανοιχτή τη διαδρομή Κομοτηνή, Θρυλόριο, Βέννα, Στρύμη, Μαρώνεια, Ξυλαγανή, Κομοτηνή, κατόπιν το οδικό δίκτυο προς Καρυδιά και Πάνδροσο, ενώ στη συνέχεια αυτό προς την Αρωγή και το Φανάρι. Όσον αφορά τον ορεινό όγκο, προς Κέχρο και Οργάνη, ο κ. Κατσιμίγας εκτίμησε ότι «πριν από την παύση της χιονόπτωσης, δεν θα ήταν αποτελεσματική οποιαδήποτε παρέμβαση με εκχιονιστικά μηχανήματα, αφού το χιόνι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξανάκλεινε το δρόμο». «Μέχρι στιγμής», συνέχισε, «η επικοινωνία με τον ορεινό όγκο γίνεται μόνο με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και αλυσίδες. Κοινά αυτοκίνητα δεν μπορούν να κινηθούν στον ορεινό όγκο. Υπάρχει δε ετοιμότητα από το διασωστικό ερπηστριοφόρο της ΕΜΑΚ, στην περίπτωση, που απαιτηθεί η μεταφορά κάποιου ασθενούς ή κάποια άλλη ανάγκη.

«Αν δεν υπάρχει σπουδαία ανάγκη, πρέπει να αποφεύγουμε τη μετακίνηση»

Τέλος, κληθείς να παράσχει ορισμένες οδηγίες για τους πολίτες, επισήμανε αρχικά ότι οι πληροφορίες για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι πάντοτε ασφαλείς, δηλώνοντας δε ότι «εμείς σήμερα το πρωί δεν περιμέναμε χιονόπτωση». Οπότε, επέστησε την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι «ήδη η κυκλοφορία είναι δύσκολη και σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρχει σπουδαία ανάγκη, πρέπει να αποφεύγουμε τη μετακίνηση». «Αν ωστόσο», συνέχισε, «πρέπει να κινηθούμε με αυτοκίνητο, πρέπει να έχουμε ασυζητητί μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.