Συμβουλες για ξεγνοιαστες διακοπες

Γράφει η Κατερίνα Αλεξάνδρου, Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)

Πριν ετοιμάσετε βαλίτσες για τις καλοκαιρινές διακοπές ενημερωθείτε για τους πιο συνηθισμένους κινδύνους για την υγεία των αυτιών μας την περίοδο του καλοκαιριού.

Τα προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι σχετίζονται κυρίως με την κολύμβηση στη θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια.

Πολλές φορές μετά το μπάνιο στη θάλασσα νιώθουμε το αυτί βουλωμένο. Αυτό συνήθως οφείλεται σε συσσώρευση κυψελίδος(κεριού) η οποία συγκρατεί το νερό που μπαίνει στον έξω ακουστικό πόρο. Το βύσμα κυψελίδας αποφράσσει την είσοδο του αυτιού και προκαλεί βαρηκοΐα (βουλωμένο αυτί) και εμβοές.

Τι να κάνετε

Αν έχετε αυξημένη παραγωγή κεριού γενικά επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για να σας καθαρίσει τα αυτιά ΠΡΙΝ φύγετε για διακοπές. Είναι ο μόνος τρόπος για να προληφθεί μια τέτοια κατάσταση. Αν ωστόσο, σας συμβεί ξαφνικά, προσπαθείστε να στεγνώσετε το αυτί σας με ωτικές σταγόνες. Μπορείτε να στεγνώσετε επίσης το αυτί σας µε το πιστολάκι των µαλλιών. Απαγορεύεται να χρησιµοποιείτε µπατονέτες, διότι αυτές σπρώχνουν το υλικό απόφραξης βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού, ερεθίζουν το δέρµα του και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Τι είναι η νόσος του κολυμβητή;

Είναι η εξωτερική ωτίτιδα, μόλυνση δηλαδή στο κανάλι του αυτιού. Η υγρασία που παραμένει μερικές φορές εγκλωβισµένη στον πόρο του αυτιού ευνοεί την ανάπτυξη µικροβίων και µυκήτων. Ωστόσο,η ωτίτιδα προκαλείται από τραυματισμούς στο δέρμα του ακουστικού πόρου ,οι οποίοι οφείλονται στην προσπάθεια να καθαρίσουμε το αυτί με μπατονέτες ή διάφορα άλλα αντικείμενα.

Τι συµπτώµατα κάνει η εξωτερική ωτίτιδα;

Αρχικά προκαλεί πόνο ή και φαγούρα. Στη συνέχεια το κανάλι του αυτιού πρήζεται και µερικές φορές αποφράσσεται, όποτε νιώθουμε ότι δεν ακούμε καλά. Σε αυτήν την περίπτωση αναζητείστε ιατρική βοήθεια. Μην χρησιμοποιείτε ωτικές σταγόνες που σας έχει δώσει κάποιος άλλος, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι χρήσιμες στη δική σας περίπτωση. Ο γιατρός θα σας καθαρίσει με ασφάλεια το αυτί και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή αναλόγως με το παθογόνο μικρόβιο.

Διάτρηση τυμπάνου

Τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, σέρφινγκ, κλπ.) χαρίζουν συγκλονιστικές εμπειρίες και διασκέδαση. Κάποιες φόρές όμως μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των αυτιών μας. Η απότομη πτώση στο νερό μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του τυμπάνου. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει έντονος πόνος και μερικές φορές αιμορραγία. Ο πόνος υποχωρεί, αλλά ο πάσχοντας νιώθει βουητό, και ίσως βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό Μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα, αλλά απαγορεύεται να βάλετε σταγόνες! Επίσης, δεν πρέπει να μπει καθόλου νερό στο αυτί. Ο γιατρός θα διαπιστώσει αν υπάρχει διάτρηση, τι μέγεθος έχει, θα μετρήσει την ακοή σας, και θα σας δώσει τη σωστή αγωγή και τις απαραίτητες οδηγίες.

Εάν το αυτί δεν μολυνθεί, τις περισσότερες φορές η διάτρηση επουλώνεται μόνη της και σπάνια θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Τέλος αν πάσχετε από ρινίτιδα και δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν από ένα αεροπορικό ταξίδι. Η κατάλληλη θεραπεία πριν την πτήση είναι επιβεβλημένη, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μη σωστής εξίσωσης των πιέσεων έξω και μέσα από το τύμπανο.

Το καλοκαίρι είναι μία πολύ ωραία περίοδος του χρόνου που μας προσφέρει ξεκούραση και διασκέδαση. Η πρόληψη, η προσοχή, η ψυχραιμία και πάνω απ’ όλα η σωστή ενημέρωση θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει, ώστε να συνεχίσουμε τις διακοπές μας αμέριμνα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.