Συμβουλες για οσους θα φυγουν για τις διακοπες του Πασχα απο την Ελληνικη αστυνομια

Βασικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση και την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών

Βασικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση, την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών έδωσε το πρωί της Τετάρτης ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Α/Β’ Αναστάσιος Τσιπλάκης.
 
Ο κ. Τσιπλάκης σημείωσε πως φεύγοντας από το σπίτι οι πολίτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού τους είναι καλά ασφαλισμένα, και να ενημερώσουν για την απουσία τους µόνο συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύονται, για να επιβλέπουν την οικία και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
 
Σημαντικό είναι να μην αφήνουν σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψουν ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζουν, και να μην αφήνουν μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο, μιας και αποτελούν “κράχτες” της απουσίας τους. Πρέπει να αποφεύγουν επίσης να αφήνουν σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
 
Επίσης το σπίτι ή το διαμέρισμά τους δεν θα πρέπει να δείχνει εντελώς κλειστό, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία τους, με τις προτάσεις της ΕΛΑΣ να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού και την ενεργοποίηση, εάν υπάρχει, του συστήματος συναγερμού.
 
Επίσης καλό θα ήταν να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι τους, και σε περίπτωση που ενημερωθούν από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία τους, να µη διστάσουν να ειδοποιήσουν το “100” ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, και το ίδιο πρέπει να κάνουν, σε περίπτωση κλοπής. 

Συμβουλές για ασφάλεια και στο ταξίδι 

Στο ταξίδι δεν θα πρέπει να αφήνουν ποτέ οι ταξιδιώτες εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκονται. Επίσης να μην αφήνουν ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές τους, παρά μόνον όταν μπορούν να τις ασφαλίσουν σε κάποιο χώρο υποδοχής.
 
Σε περίπτωση μετακινήσεών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
 
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούν δικό τους μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), να μην αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό, αλλά και να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψουν για ελάχιστο χρόνο.
 
Ο κ. Τσιπλάκης υπενθύμισε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα ληφθούν ενισχυμένα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων σε όλη την αστυνομική διεύθυνση ΑΜΘ.
 
Τόνισε δε πως θα πρέπει κατά τις πασχαλινές τους αποδράσεις οι οδηγοί να οδηγούν με Ασφάλεια, εφαρμόζοντας τον ΚΟΚ. 

Προσοχή στα βεγγαλικά

Να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια και υπενθυμίζει ότι η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται, ενώ ζητούν να αποτραπεί η χρήση ή η αυτοσχέδια κατασκευή τους.
 
Άλλωστε τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
 
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα (website) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, ενώ θα αναρτούνται και στους επίσημους λογαριασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας στο Facebook και το Twitter.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.