«Συμμορφωθηκαν» στα νεα μετρα τα σουπερ μαρκετ της Κομοτηνης

Η πλειοψηφία των καταστημάτων επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας

Την αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη 18 Μαρτίου ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, 16 Μαρτίου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Είχαν προηγηθεί σχετικά αιτήματα από Εμπορικούς Συλλόγους όλης της χώρας, προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την ΕΣΕΕ η οποία επεσήμανε την πίεση που δέχεται από την πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων για την συνολική αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και την επιλογή αρκετών επιχειρηματιών να προχωρήσουν αυτοβούλως στο κλείσιμο των φυσικών τους καταστημάτων.

Από την απόφαση της κυβέρνησης εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί, την Κυριακή η απόφαση για τα νέα μέτρα λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξήγγειλε την υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

Στα σούπερ μάρκετ οφείλεται ήδη από χθες, Δευτέρα, να τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους, ενώ απαιτείται να υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη την οποία και θα αφήνει ο πελάτης πριν την αποχώρησή του από το κατάστημα.

Ειδικότερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα σούπερ μάρκετ προβλέπει:

  • Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
  • Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
  • Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
  • Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
  • Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
  • Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν. 
  • Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
  • Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση. • Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
  • Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
  • Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

Πιο «ήπια» η κίνηση της Δευτέρας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ΠτΘ» σε σούπερ μάρκετ της Κομοτηνής, χθες, Δευτέρα, 16 Μαρτίου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαπιστώθηκε η συμμόρφωση των καταστημάτων και των υπαλλήλων τους, με τα νέα μέτρα.

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν αποτυπώθηκαν και κατά τη χθεσινή ημέρα, με την κίνηση στα σούπερ μάρκετ να κινείται σε λογικά πλαίσια, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαπιστώθηκε τόσο η τήρηση του μέτρου που αφορά στην ελεγχόμενη είσοδο με τη χρήση της κάρτας εισόδου, τη χρήση μασκών και ειδικών γαντιών τόσο από πλευράς των εργαζομένων όσο και από μερίδα των καταναλωτών, αλλά και σε επίπεδο ανακοινώσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την ενημέρωση των πελατών σχετικά με τα ισχύοντα μέτρα.

Αντισηπτικά από…Πέμπτη

Η διαθεσιμότητα σε προϊόντα είναι επαρκής, ενώ ακόμα και στα αντισηπτικά που εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε νέα τροφοδοσία από την Πέμπτη, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης για την θέσπιση πλαφόν στην αγορά τους, σε αντιστοιχία με μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.