Συμμετοχη στην ημεριδα για το μελλον των αγροτικων προιοντων

Θέμα της ημερίδας είναι «Βαμβάκι –Καπνός στη Θράκη:το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών».

 

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο Γρηγόρης Αλεξιάδης, β΄ αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Νίκος Καραγιώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, ο Γιάννης Πανάγος, δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας Agrenda, ο Γιάννης Κουρμπέτης, Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, ο Νίκος Αλλαμανής, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού και ο Χρήστος Καμενετζής, Διευθυντής πωλήσεων ΣΕΚΕ.

 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 και μισή το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης και θα ολοκληρωθεί στη μία το μεσημέρι. Για το θέμα έδωσε συνέντευξη τύπου χθες ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης.

• Κάλεσμα για συμμετοχή στην ημερίδα

Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι το θέμα της ημερίδας έχει διαχρονική επικαιρότητα εφόσον αφορά στο μέλλον της αγροτιάς. Ο κ. νομάρχης αναφέρθηκε στους εισηγητές αλλά και στην παρουσία της κ. Μπατζελή η οποία θα μιλήσει στην ημερίδα θα έχει όμως συνάντηση με τους φορείς του πρωτογενή τομέα για την ανταλλαγή απόψεων.

 

«Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, θα είναι θα έλεγα η πρώτη εμφάνιση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο και μάλιστα σε μια συγκυρία, που όπως την βλέπετε και την βιώνει όλη η χώρα, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Αυτή η θεματική ημερίδα είχε προσδιοριστεί πριν δύο μήνες, μετά προέκυψαν τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών» τόνισε ο νομάρχης και κάλεσε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν σε αυτή.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι αγρότες σκέφτονται να κάνουν κάποια κινητοποίηση ο κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι στην επικοινωνία του με τα θεσμικά τους όργανα του εκδήλωσαν την επιθυμία τους να παραβρεθούν στην ημερίδα και να καταθέσουν τις προτάσεις και απόψεις τους ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος και μια επικοινωνία.

 

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμικούς φορείς του πρωτογενή τομέα να έρθουν σε διαπροσωπική επικοινωνία με την κ. Μπατζελή και να καταθέσουν τον προβληματισμό και τις απόψεις τους».

• Το φράγμα του Ιάσμου

Σε ερώτηση αν θα τεθεί στην κ. Μπατζελή το θέμα του φράγματος του Ιάσμου αλλά και άλλων έργων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα ο κ. Νομάρχης έκανε γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει μία προεργασία με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Πεταλωτή, για να τελεσφορήσει μια σειρά από αιτήματα που έχει καταθέσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε επίπεδο υποδομών και ένα από αυτά που έχουν τεθεί είναι και το φράγμα του Ιάσμου.

 

«Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, σε πολιτικό αλλά και σε υπηρεσιακό επίπεδο, και προχθές η κάθοδος μου στην Αθήνα στόχευε να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται το συγκεκριμένο αίτημα, και πώς θα σχηματίσουμε τον επόμενο βηματισμό μας. Υπάρχει απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ , από 4 – 9 -2009, όπου αναμένεται όμως για να κατοχυρωθεί το έργο, να δοθεί η ανάλογη συλλογική απόφαση 0818, και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκτέλεσης του έργου. Είμαστε σε τακτική επαφή και με την μελετητική ομάδα, όπου η συμβατική τους υποχρέωση με μια απόκλιση τριών μηνών είναι στις 30 – 6 – 2010, άρα λοιπόν η ωριμότητα της μελέτης, χάρη στην πολιτική παρέμβαση κυρίως του Υπουργού μας, του κ. Πεταλωτή, η ετοιμότητα του φακέλου, προσδιορίζουν ότι είναι εφικτό πλέον πέρα από τις χρόνιες παλινωδίες και τις εξαγγελίες επιτέλους να προχωρήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Το έργο αυτό σύμφωνα με την απόφαση της ένταξης έχει ένα προϋπολογισμό περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αν δεν εκδοθεί η σχετική απόφαση της συλλογικής απόφασης, τότε το χαρτί το οποίο έχουμε δεν λέει και τίποτα».

 

Όπως τόνισε ο κ. Νομάρχης ο χρόνος πιέζει « για μη υλοποιήσιμα έργα από τη στιγμή που ο χρόνος ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ είναι 2007 – 2013, είμαστε στο 2010 και πολύ λίγοι τελικοί δικαιούχοι έχουν έτοιμες μελέτες για να εντάξουν σημαντικά και σοβαρά έργα. Αυτό είναι πολύ μεγάλη ευθύνη της απερχόμενης κυβέρνησης γιατί δεν χρηματοδότησε μελέτες και λογικό εάν δεν υπάρχουν μελέτες να μην μπορείς να προβείς και σε ένταξη έργων. Αυτό όμως το έργο έχει πλήρη ωριμότητα», ενώ ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου.

 

Τέλος σε ερώτηση για το νοσοκομείο είπε ότι είναι ένα θέμα που τους απασχολεί και ότι ο κ. Πεταλωτής πολύ σύντομα θα έχει προσδιορίσει τη συγκεκριμένη συνάντηση. «Είμαστε σε πλήρη συνεργασία και αναμονή».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.